[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
4月1日係史丹福睇主場輸比熱刺

歐盟、直布羅陀同英國國旗

黎到直布羅陀,點可以唔試下行過去西班牙
過關時西班牙關員見到我冇西班牙入境印,於是問左我幾個問題,又帶左我去另一間屋仔,幫我吸返個入境印先放我走,雖然搞左一陣,但拎到西班牙入境印好開心

係西班牙呢個小鎮行左一陣,見到冇咩特別野睇,就返轉頭

係西班牙逗留左都冇20分鐘,我又返去直布羅陀啦

再見啦西班牙

返到直布羅陀,就沿住邱吉爾大道行

行左一陣就已經要停低,因為直布羅陀機場有飛機準備起飛,馬路要封閉

https://youtu.be/CscgB-oxIk0
即刻拍返條片先
起飛既係剛才載我到直布羅陀既G-EUUT,而家飛返BA493返倫敦

當飛機起飛後,馬路又再次解封

黎直布羅陀其中一個目的,就係要企係跑道中間影相,我成功左啦
(不過聽聞直布羅陀起緊一條隧道係跑道盡頭既地底穿過,即係遲D唔會再有機會係跑道中間影相)

就係我企係跑道中間Hea緊既時候,馬路封閉既聲音又響起
望一望FR24,原來之後果班BA490都準備降落直布羅陀機場
今次我就走去另一邊閘口睇
https://youtu.be/T6MaHYsPRX4
BA490降落既影片

影低埋飛機橫過邱吉爾大道既情景

當飛機駛返去停機坪既時候,閘口既車已經好似賽車起步咁
Are You Ready? GO!
今次時間唔夠,我冇去史丹福橋
我去左奧脫福、晏菲路、酋長、溫布萊
突登唔去史丹福橋咋?去埋熱刺球場嘛

睇完兩架飛機起飛同降落,就行10分鐘去今晚住既Holiday Inn Express

酒店大堂係一樓,環境都幾靚

至於房間就更加正,一係呢度Wifi係免費;二係有免費足球直播;三係房入面張梳化好正,可以坐係度邊食野、寫Postcard邊睇電視

係晏晝既時候我就係度睇埋利物浦對屈福特先出去

外出既時候剛剛好落完大雨,所以地面濕晒

沿住馬路向大街前進
原本見個日落咁靚就想去埋Europa Point,不過搵唔到邊度有巴士搭就算數

過埋橋就會進入直布羅陀既舊城區

好快就去到直布羅陀最熱鬧既大街,不過因為落雨加埋開始入黑,都唔係太多人
好在賣Postcard同郵票既鋪頭未閂門

沿住大街一直行,就會見到總督府
不過直布羅陀總督係由英女皇委任既虛位元首,冇實權既

唔覺唔覺,行左大半個鐘就由North Bastion行到去South Bastion

太肚餓既關係,係South Bastion附近搵左間餐廳食晚飯

叫左個海鮮意粉,連埋杯橙汁都係11蚊直布羅陀鎊左右(同英鎊1兌1)

食飽後原本想話遊下車河,搭車返去酒店
不過餐廳職員話呢度冇車返去酒店附近,行返去會快D喎
於是就沿大街行返去

夜晚既大街更加少人,鋪頭已經閂晒,餐廳就少之又少

行到返去大街既另一邊盡頭,穿過呢個拱門之後就見到巴士總站,原來我頭先唔轉入大街就可以搵到車搭去Europa Point

夜晚既The Rock原來都會著燈,望上去都幾靚

最後7點幾返到酒店,睇埋熱刺對車路士、馬體會對巴塞就訓覺
留名
都幾貴下
直布羅陀都去埋 樓主好波
返工前Update多少少先,回覆就一陣返工先慢慢覆

酒店係包早餐既,所以我就早D起身落去大堂旁邊既餐廳霸個靚位

都係好傳統既自助早餐,有D腸仔、煙肉、薯餅、茄汁豆、多士等等
食飽早餐就返房拎埋個袋Check Out

行去巴士總站途中見到直布羅陀房屋部既屋村,即係等於香港既公屋

行10分鐘左右就返到去North Bastion旁既巴士總站

去Europa Point就要搭2號巴士

多謝一位直布羅陀居民既指導,Hoppa即係來回,來回2.5直布羅陀鎊平過單程1.8直布羅陀鎊好多

巴士一開車後,會兜返去尋日我行過既橋

跟住就沿住城牆行
過左城牆就會開始上山

20分鐘車程,就由市中心既巴士總站去到最南端既Europa Point

Europa Point燈塔
後面就係分隔大西洋同地中海既直布羅陀海峽
買利狗飛,香港人(或其他外地遊客)都係搵agent 買 hospitality

除非你識 member 另計

Europa Point有一個General Wladyslaw Sikorwki紀念碑,呢位波蘭政治家就係死係直布羅陀發生既空難

如果好天,係可以望到對岸既非洲大陸,不過今日天氣好差

天氣太差既關係,影多張全景圖就走啦

由Europa Point望去The Rock,D雲厚到

最後因為有雨,係Europa Point留左20分鐘左右就搭返巴士走人
我係直布羅陀留左一晚架
巴打加油
我去每一個地方都會試KFC
不過我係牛津食左過比香港難食十倍嘅雞🤧
呢個係我英國之旅其中一個污點。
好在我睇嗰場符碌贏波,贏唔到真係sad足幾日
真有米
其實睇英超真係好煩,特別係睇強隊幾大機會要捱貴飛(黃牛/款待/旅行社)

不過我都試過周中既倫敦細球會賽事可以即日買到波飛(不過我冇買)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞