[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
又唔係真係太難
大會季初買定membership就實買到飛
最煩利要利市local先有資格買

阿狗: 做red member就買到英超
車: 試過唔入會買到歐霸general sale,英超要入會
水晶宮: 睇對卡迪夫有general sale唔洗入會
愛華頓: 睇對熱刺太遲買,硬食官方stubhub黃牛
熱狗: 對西咸有general sale不過無買
富咸、查爾頓、白禮頓: 低組別嗰陣網上general sale買就得,英超都好似唔洗membership
年初我都去左兩日聖馬力諾 ,去依啲唔出名國家真係正好多,啲當地人通常都好友善好好人
阿狗:如果做member+門票大約幾錢到?
想睇對紐卡素
Red membership: £34一季
紐卡素嗰場未出門票category
不過我估會係category B
所以票價£36.5-55.5

https://www.arsenal.com/tickets/member-ticket-prices
因為我淨係睇左利同富咸、西咸波飛,原來其他Big 6分別都咁大
睇利物浦果場波撞到兩個香港人,其中一個就係買Hospitality,佢話買左2千幾蚊
(我經球迷會就400蚊港幣 )
一來唔夠時間,我唔想一日跑3個球場;二來聽聞史丹福橋唔算宏偉;三就係唔順路

至於熱狗,佢地起好之後都想去睇下既
(睇下個獎盃櫃嘛 )

搭巴士返到出去South Bastion附近就落車

係落車既地方行2-3分鐘就去到纜車站,黎到直布羅陀當然要搭纜車上山

點知一行到過去,Sorry!We are closed due to strong winds

呢個時候,就係當地Local Tour搵錢既時機
佢地Sell我30蚊直布羅陀鎊坐車上山,遊覽4個景點,包門票
咁一場黎到,冇理由唔上去行架,唯有硬食

坐呢架車上山,不過因為架車可以坐到8個人,所以佢要繼續兜客

係佢兜客期間,曾經有3個人不滿佢有6個客都唔開車於是走左
我見到天氣開始轉好,於是又望下纜車開返未,結果都係未既

最後等左大半個鐘,搵到有7個客既情況下,終於都開車

第一站就去到The Pillars of Hercules

好好彩地天氣開始好轉,望出去大西洋既風景好靚,不過仍然係望唔到非洲

望向地中海既方向更加有太陽添

係臨上車前,Tour Guide會派張門票,呢張門票係一陣入去St. Michael Cave用既
(不過,如果遊客係中途離隊,係可以繼續用呢張門票去其他景點,所以一定要Keep好 )
你講餐飯?
餐飯都ok啦,係英國食唔止咁既價錢
lau ming
巴打啲圖重好波
此谷不同彼谷
睇嚟歐遊之路好長遠
柒左添
我係英國食過最好味既雞係Nando’s,其他都麻麻

上車後,好快就去到下一站St. Michael's Cave

St. Michael's Cave係一個鐘乳石洞,當中入口附近既空間可以當劇院咁用,所以會見到一級一級咁同埋有D櫈放係側邊

我參觀過兩次鐘乳石洞,入面都係七彩顏色既燈光,隔左一陣已經由剛才既藍色轉左黃色

行到落去舞台既位置就回望返整個觀眾席同入口

不過鐘乳石洞我就唔係好識欣賞,所以都係周圍影下相望下就算

睇左大約15分鐘左右我就準備離開,因為Tour Guide一開始都係話得20分鐘參觀

係通往出口既橋度向下望,原來重有Lower St. Michael's Cave
下面好似比較有趣,不過真係唔夠時間行

最後就穿過隧道返出去

一返出去就見到有隻馬騮係欄杆上面行黎行去

出口轉右就見到剛才既入口(右上方既屋),Tour Guide提示我地係度去埋廁所先

不過係行去廁所既途中,又見到馬騮,而且重好驚佢會爬埋入去廁所

甚至係入口前既紀念品鋪都有馬騮,不過佢地都好乖,唔會攻擊遊客

參觀完去埋廁所返到車剛剛好20分鐘,不過其他人未返到,於是就係車外繼續睇下風景同埋馬騮

當大家上車後,Tour Guide就開車去第三個景點,架車去到中途既時候Tour Guide就打開少少車窗
跟住就有隻馬騮伸手入黎

過多一陣隻馬騮跳埋入車,之後Tour Guide就閂返窗
跟住佢同我地介紹話呢隻馬騮係佢朋友

Tour Guide叫我地唔好掂佢唔好嚇佢就得,去到適當時候佢就會走
最後馬騮朋友係車度逗留左兩三分鐘之後就自己離開

第三個景點就係The Rock既St. Michael Rd俯瞰直布羅陀
呢度係成個Tour既最高點,不過就未係The Rock既最高,下次自己黎一定要再去高D

先望下直布羅陀港口同對面既西班牙

望出去大西洋既風景

最後睇埋地中海方向既風景

行上少少會見到一個餵飼馬騮既地方,不過話就話餵飼,其實都係將D野食放係地上等佢地自己食

係呢度望落去直布羅陀市中心既景色又唔同D

同埋呢度可以見到查理五世城牆,係西班牙國王查理五世係1952年加固,至今仍然保存良好,由山下一直伸延到山上

睇完風景就睇下馬騮,佢地會係車頂之間跳黎跳去
同Tour既德國仔就好勇敢咁行埋去影佢地

至於呢個阿嬸就差D,佢一轉身知道有馬騮係隔離,佢嚇到彈起
最後係度留左5分鐘左右就繼續下一站
鍾乳洞真心唔識欣賞

個Tour最後一個景點就係Military Heritage Center對出既觀景台
呢3支旗就係Military Heritage Center升起既

呢個觀景台差不多係The Rock既最北點,所以係度可以睇到直布羅陀機場同埋西班牙邊境

呢度附近都有好幾個景點,亦都因為咁,Tour Guide就話想繼續參觀既旅客可以係度自行離開,亦都可以繼續跟車返落山完成行程
最後我決定參觀埋The Great Siege Tunnels,於是就係度俾埋30蚊直布羅陀鎊既旅費俾Tour Guide,跟住就自行參觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞