[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

電影鐵達尼號既海報
我諗最多人認識鐵達尼號都係因為呢套戲,而我都唔例外
當然大家最鍾意鐵達尼號電影既其中一幕,相信都離唔開畫畫啦

係而家既利物浦市內,都有一D同鐵達尼號有關既景點同地方
如果大家有時間都可以去參觀下架

最後就係鐵達尼號既模型

整個海事博物館其實唔止咁少野睇,只係我將重點抽出黎,如果對海事有興趣既人其實可以係度Hea足一日
我自己就由朝早10點行到下午1點,不過都只係好簡單咁睇左三個主要既展覽

參觀完海事博物館後我就返去Liverpool One食午餐,因為唔知食咩好所以搵間最有保證既

今次食半隻雞,不過半隻其實太多
最主要係1/4隻佢俾雞脾我,而半隻就有埋雞胸
不過整體黎講都尚算OK,未去到鞋到入唔到口

食飽之後就行去搭巴士,目的地係晏菲路球場

因為道路封閉關係,係離球場兩個街口已經要落車行過去

係球場外見到呢個咁型既愛華頓球迷

現場亦都有Live Band表演

不過我就冇睇Band Show,我去左等隊巴到達
https://youtu.be/DyubJwyD-Mc
球隊巴士抵達球場一刻
其實學旁邊既香港利迷咁講,其實係乜都睇唔到,反而係Band Show果邊既大型幕會有球員落車睇

有香港Fd問我可唔可以買手信俾佢,於是我就買左本場刊
因為好老實而家香港有D咩利物浦產品真係要現場先有?除左場刊我就諗唔到其他

買完場刊又係周圍行下既時間

行到咁上下就用會員咭入場
入到去,D利迷都係圍住電視機,睇緊阿仙奴主場對熱刺
而我剛剛行埋去睇就見到拿卡鍚迪射成3比2,之後冇耐托利拉就埋齋4比2

今次睇利物浦主場對愛華頓,我係坐The KOP,即係全個晏菲路球場既狂熱既地方
由The KOP望出去球場

由The KOP望去Main Stand

開始熱身,同埋其他球迷都慢慢入場中

準備迎接雙方出場,The KOP既旗幟都已經拎晒出黎
https://youtu.be/Mm6nTBQjUXk
雙方球隊出場,播英超主題曲
之後就開始唱You'll Never Walk Alone

開波冇耐都有影一兩張相,呢張係愛華頓既罰球攻勢

但係中間過程真係睇到好緊張,唔好話影相,連眨眼都唔係好敢
再下一次影相已經係完場之後主隊向球迷致謝
當比賽去到94分鐘左右,其實全場都打定輸數呢場波係贏唔到,但碧福特一次派膠後,奧力治攻入全場唯一入球後,成個球場既人係彈起身瘋狂咁跳同慶祝

https://youtu.be/lWWYDuULUDM
The KOP既人一齊大叫奧力治個名

叫到聲都沙晒,係球場都留左一陣之後就離開
我係場外會合另外兩個香港利迷後,大家都覺得咁開心應該要行返去市中心
(如果贏唔到就搭車架啦 )

係行返市中心途中又決定食餐好既
不過最終諗唔到食咩之下,就話試下China Town附近既中餐館

3個人叫左3個飯,水準都合格既,不過稱唔上好好味

我都叫左杯凍檸茶,杯檸茶就真係好夠香港風味啦

食飽之後我地都各自返酒店,我就更加要執好行李,聽日一早搭火車由利物浦返倫敦
航程完成一半先撞冰山, so9sad
第十二日 (3/12/2018) 星期一

睇完波之後果日我就一早起身Check Out,8點前就黎到Liverpool Lime Street站

未出月台資訊前就影下火車同個車站先
Liverpool Lime Street站同估計係我將會坐既Virgin Trains

隔離月台既Class 350電力火車

影完火車就已經見到出左資訊牌我要坐既火車係9號月台開出

Liverpool Lime Street站牌

今次呢架係Class 390 Pendolino電力火車,由Virgin Train租借自Angel Trains
Class 390由2001年開始投入服務,最高營運速度可以達到201km/h

呢架千禧後既火車,車廂內都特別靚同摩登過其他火車

最開心係呢2個幾鐘頭車程我係可以坐正面窗口位而且有檯用

開車冇耐就食埋個早餐先

食飽就睇下風景、撳下電話咁
係利物浦上車落雨,係中間就好好天,但一去到倫敦又天陰陰

兩個鐘頭多D之後,我就由利物浦返到倫敦

Welcome to London Euston

返到倫敦就第一時間去Hostel Check In
第二次係倫敦都係住Russell Square附近,不過今次就唔係住Generator

今次係Smart Hostels,價位同Generator差不多
不過位置上就Generator比較接近King's Cross/Euston同埋可以搭歐洲之星既St. Pancras International火車站
而Smart Hostels就近Russell Square地鐵站多D

Smart Hostels 12點就可以Check In
今次我Book呢間係8 Dorms in 1 Room,係4張上下層既碌架床,而且有獨立浴室係房入面

兩間Hostel都住過後,我會比較鍾意Smart Hostels多D
一係Smart Hostels靜D唔會好似Generator咁嘈
二係Smart Hostels每個床位都有獨立電制而Generator係要用公家電制
三係Smart Hostels部分房有獨立浴室,係類似日本既組合浴室;而Generator既浴室就好似去左泳池更衣室
所以我推薦既話,我會揀Smart Hostels多D
英國利撚留名 每次見到stadium tour/match day啲相都會想去睇波
咁sad
不過York真係一個幾舒服既地方,雖然冇咩大景,但好多歷史野可以睇
我去個日天氣同你差唔多
中間又落過下雨咁, 我覺得好天既話應該唔錯既
但如果再黎英國都未必會再去啦
樓主做咩會去直布羅陀既
騎劫下個POST先
樓主有無食旺記
好慘,咁靚既船咁就玩完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞