[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

睇完特別展覽就睇埋常設展覽

一入到去首先就會講1914-1918年既第一次世界大戰

呢張圖解釋當時點解德國入侵比利時同埋英國點解向德國宣戰既原因同埋時序

呢個博物館除左文字介紹外,間唔中都有D飛機大炮展覽,不過呢D我就唔介紹啦

跟住就係1919-1939,兩次世界大戰中間既時間

民主?獨裁?希特拉係點樣被選出黎等等既介紹

1939-1945年既第二次世界大戰發生

第二次世界大戰時既海戰介紹

當中包括德國用水雷同潛艇封鎖歐洲既海岸線

德國入侵波蘭,導致第二次世界大戰正式爆發

德國入侵波蘭後,建立東西兩面戰線;意大利既南面戰線;加埋日本偷襲珍珠港
美國總統羅斯福:而家大家坐埋同一條船啦

波蘭既集中營、空襲、太平洋戰爭等等
英國首相邱吉爾:新既黑暗時代來臨

然而,係戰爭後期同盟國開始反攻軸心國,直到1945年8月美國掉左兩粒原子彈落日本後,第二次世界大戰正式結束

第二次世界大戰時期使用既坦克車

第二次世界大戰之後,美蘇關係惡化,冷戰開始

冷戰時期,一幅鐵幕張歐洲分成西方資本主義國家同東歐共產主義國家兩個勢力

柏林圍牆都算係冷戰時期最出名既建築物,當年蘇聯為左防止東德居民逃離,係柏林築起一道圍牆,圍牆上更加設有大燈方便搜索

不過打仗都唔係完全冇貢獻,好多科技都係因為戰爭而發明或者係普及

當中包括飛機既噴射引擎(同後掠式機翼設計)

最後就係1990年直到現在
係1991年蘇聯解體之後,其實世界既政局一樣仍然混亂

當中南斯拉夫係1991年開始就內戰,整個內戰打足10年先完結,而南斯拉夫就分裂成為5個國家,當中塞爾維亞同黑山係2006年亦都分開成為兩個國家

戰爭以外,恐怖勢力主義亦都愈來愈強,2001年就發生左911事件,當中世貿中心倒塌之後,其中一個支架就放左係呢度展出

睇完911、世貿中心支架後,就參觀完博物館,係時候離開去食午餐

參觀完IWMN就經Ship Canal bridge去返Salford Quays

行行下望到有彩虹,而且係雙彩虹

要搵地方食野,Outlet/商場就應該好多選擇

不過最後都係去左Foodcourt,揀左Harry Ramsden's食炸魚薯條

雖然只係Foodcourt,但個炸魚薯條好好味,唔會差得過餐廳

食飽之後再行多陣Lowry Outlet就走人,今次行到去MediaCityUK

係MediaCityUK有Metrolink MediaCityUK站,可以直接搭到返去市中心

今次搭7號線,由MediaCityUK開往Etihad Campus
一見到Etihad Campus個名咁熟...即刻Search下車程要幾耐

見到時間充足,就決定搭晒成條7號線

到達Etihad Campus後,一出站上樓梯就見到Welcome to Manchester City

冇錯,呢度就係曼城主場阿提哈德球場

雖然今次因為時間關係,無緣係度參觀,不過都行左一陣City Store
呢個問題好難答喎,我冇每日都Mark低用左幾錢
但現金就總共用左1000蚊英鎊,講緊冇慳住食,想食就食,同埋住宿都俾現金
我做Search都見到香港有碧仙桃街,不過就正如翡冷翠一樣,可能而家啲人識佛羅倫斯會多啲,所以唔打舊名了
不過好遺憾地呢度冇佢既介紹
冇食,望落吸引唔到我
上年3月去完 見到啲相好懷念
利撚
唔止我一個
好在嗰時摩爹哋未炒,唔驚
慕尼黑空難中機長同球員都好慘, 球員方面固然損失唔少曼聯明日之星包括Duncan Edwards兼且空難間接令曼聯失去爭取歐聯冠軍資格, 而機長James Thain亦唔好過, 因為事後德國(當時西德)當局一口咬定機長無做好除冰工作係導致飛機失事主因(其後機長強調自己起飛前已做好除雪工作), 而機長其後被解僱, 喺其後11年佢親自搜集證據以及去信英國德國當局, 力證自己清白之餘亦指出跑道積雪過厚先係空難主因。雖然英國其後重啟調查並且於1969年發表調查報告還機長清白, 但機長餘生始終喺農場度過。相關事件空中浩劫亦播出

https://m.bilibili.com/video/av12168252.html?p=57&share_medium=android&share_source=copy_link&bbid=7C6EF906-385E-4B3C-AC49-D303AA936B90149008infoc&ts=1547276411018
我用The Club既白金會藉,一年入面可以用一次PP First同一次PP Lounge
要買架?我得銀

離開阿提哈德球場後,就搭返7號線返去市中心既Piccadilly Garden站

係Piccadilly Garden落車當然要行下Piccadilly Garden

我係度企左一陣,發現D人想過馬路就過,唔會理有冇車到
影完車就返去酒店拎行李啦

拎完行李,行去車站途中見到消防員籌款
原來佢地係籌緊聖誕Party既洗費,於是我行埋去捐左5蚊英鎊

買左一日券,當然最後一程去Manchester Victoria都要搭埋佢啦

搭1個站,都唔洗3分鐘車程就去到Manchester Victoria站
BTW 我影站牌俾個鬼妹以為我影佢地

繼續係英國搭火車特色,留意資訊牌

反正都未有月台編號,就入閘影下火車相先
首先見到既係Northern營運既Class 155柴油火車,由Manchester Victoria開去列斯

之後有都係由Northern營運既Class 142柴油火車,呢架就開去Wigan North Western

影到咁上下就去睇資訊牌,終於有月台編號啦,影埋個站牌就去等車

見到有架Class 319系電力火車,我上車前問一問係咪去利物浦,有人答我係咁我咪上車
不過上到車我拎返張車飛出黎望一望,發覺有D唔對路,點解好似營運公司唔一樣既
問一問車長,原來呢架係Northern營運既慢車,雖然都係去到利物浦,但就會坐到屎忽都裂
我問完車長之後就行前兩步影埋架車,佢重好好笑容咁同我揮手

等多一陣我坐既車終於到站,同樣係Class 185 Pennine柴油火車,不過今次係去Liverpool Lime Street
架車好多人坐,不過好在我都搵到個正面既位

唔洗1個鐘頭車程就由曼徹斯特黎到利物浦

Liverpool Lime Street係利物浦最大既車站,同約克站一樣都係咁靚
慢同快車差幾耐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞