[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
HX 大機都係得333/332/359
上次去倫敦無用過蠔卡 用contactless payment 宜家香港用QR code入閘on99
咁佢事實係同一款座位,唔知係你唔識定我唔識啦
巴打我而家人在倫敦
本來今次黎都係想感受下祖國情懷,但而家對英倫都幾失望
利申去開日本多,去完冰島+瑞士
俾我感覺最差係倫敦
條街好污糟、有啲地方甚至有尿味、好多乞兒同露宿者 、成個倫敦係冇行人睇交通燈、有個當地女人同佢老公衝地鐵,女人上左,老公未上到,個女人伸隻手臂出去,專登頂住度門,之後死唔肯拎出黎,因為佢要佢老公都上埋車先得,成架車俾佢阻左十分鐘,我呆左,心諗,大陸人都唔會咁

我冇好深入體會,只係甚麼遊客咁,但覺得好失望
倫敦我又冇咁強烈既感覺,雖然我都覺得污糟但佢又未去到有尿味

不過去一個地方真係好睇當時情況,可能我下次再去英國會同你一樣感受(因為會玩得再深入D)
去到第五日行程,亦都係重返英國本土既第一日

朝早終於可以係正門出外,右手邊條樓梯就係夜間入口既側門

一出去就見到藍天白雲,係出名多雨既英國有個好開始

一開始先行去Russell Square Station等留學友人,佢會係布里斯托過黎倫敦玩一日

見到友人之後,就行15分鐘路程去郵政博物館

郵政博物館既入口,如果唔係有指示牌其實都幾難搵

郵政博物館入場加Mail Rail既費用係17.05蚊英鎊,London Pass唔包既,不過如果對郵政有興趣既,呢個博物館非常值得參觀

11點17分去到,但要11點55分先有Mail Rail,於是中間既時間就先參觀博物館Exhibition
Exhibition門口就已經有一個綠色既六角形郵筒

以前運郵件既馬車模型

另一個綠色既六角形郵筒
全個郵政博物館有幾個唔係紅色圓筒形既郵筒,小朋友係可以拎張紙逐個Mark低位置、係咩原因會有呢D郵筒等等
推 幾時睇波

係郵政博物館除左講郵件之外,亦都會簡單提及其他通訊方式,當中包括電話亭

英皇佐治五世郵筒,為防止二戰期間停電搵唔到個郵筒,所以最頂就油成白色

係1930年代,如果要寄空郵郵件,唔可以就咁掉入去紅色郵筒,一定要搵到呢隻藍色郵筒先好放入去

英皇愛德華八世郵筒,因為愛德華八世在任時間太短,呢款郵筒只係安裝左16個,所以係非常珍貴
去到第10定11日先睇

睇到差不多11點45分,就要去準備乘坐Mail Rail
不過Mail Rail就唔係郵政博物館內,而係要去博物館對面既建築物

Mail Rail係以前倫敦地面交通擠塞而影響信件派遞時興建既,全條鐵路都建築係地底,所以進入建築物後就要落地底

落到地底就已經見到Mail Rail既起點

旁邊已經停泊左一列紅色既列車,不過呢架唔係我地將會坐果架
順便介紹下Mail Rail,Mail Rail係一條610mm窄軌軌距既鐵路,全長10.5公里,由最東邊既Whitechapel Eastern Delivery Office一直伸延到西邊既Paddington Sorting Office

影完相之後職員就通知我地11點55分既參加者排隊等候

是次接載我地既係呢架綠色既列車

車廂內都幾狹窄,真係肥少少都坐唔落
一開始職員示意我地坐車尾,不過身為鐵膠既我諗住揀車頭會好D啦
點知整個過程中,列車會停係幾個地方睇投影片,坐車頭就要彎腰向後先睇到
如果大家都會去坐Mail Rail既,記得要揀車尾
幾經辛苦終於追到live
希望唔會又睇睇下無睇啦
想問下睇阿仙奴係咪要一人一membership買飛?
如果未寄張卡買唔買到?
利申:黎緊想睇阿對修仔
一membership=一張飛

Can I purchase tickets before my Membership card arrives?
If you do purchase tickets prior to receiving your membership card(s) please telephone the Contact Centre on 0344 ARSENAL (277 3625) (option 1) on the day before the fixture if mid week and Friday if a weekend fixture. A paper ticket will be issued for the member to collect on the match day.

https://www.arsenal.com/membership/faq/red
巴打 如果睇依場做membership定黃牛抵屌d
但一齊睇波嗰個話啲野食麻麻,但其實真係要睇波既,2千都要俾架啦,我地又唔係365日長駐英國
返工出唔到Post,所以慢左啲

Btw 我係先係香港同英國既球迷會Join Member,每季有兩次抽主場波飛既機會,上半季係開季前就要報名,下半季就冇留意幾時,不過都應該截左止

我經香港球迷會報左名之後就等結果,如果抽中就會通知你坐咩位同幾錢,入場時用Membership Card入就得

不過呢個方法只係講緊利物浦,其他球會問鼠B巴打就會熟悉啲
我食嗰隻味係香港好似冇得賣
Lm
一定係做會員
Red membership £34一季
黃牛加加埋埋都貴二三四百港紙
不如喺官網買仲多位揀
仲要1月24先公開賣飛
https://www.arsenal.com/tickets/arsenal/2019-Feb-24/southampton

Lm
八月去完倫敦
果時咁啱有熱浪
結果日日都成 30 度咁濟
不過就日日都好天

原來有得搭 mail rail
身為半個鐵膠嘅我都唔知添
下次去下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞