[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

臨離開呢個「戰壕」前重有架坦克係頭頂

尾段就佈置到好似叢林咁

1918年,第一次世界大戰完結,呢D就係當時既報紙標題

呢度有第二個義工講解不同勳章係點拎同埋佢地既意義

最後當然唔少得戰爭既禍害

亦都有Yorkshire Law Society設立既紀念碑去紀念佢地死左既兄弟

不過戰爭除左禍害,亦都帶黎唔少既改變,博物館列出左十項,但我就揀左其中三項貼出黎

第一就係剛才好多大國因為戰爭而分裂成小國,好似係奧匈帝國解體咁

第二就係好多地方都起左一D紀念碑,每年既11月都會紀念一戰中陣亡既軍人

第三就係打仗令到交通更快速咁發展同更發達

睇完一戰既展覽,重可以去室外參觀,首先有執行死刑既刑場

之後就行出去城牆外邊
(見到剛才食早餐既Travelodge )

參觀埋York Castle個磨坊

磨坊旁邊既水車

最後就返去室內,參觀埋York Castle Prison

呢度真係將監獄既原貌保留,最重要係我參觀既時候得我一個,其實都幾恐怖幾有氣氛

最後就係兩張York Castle舊貌既油畫

參觀完成個York Castle Museum,我覺得兩邊建築物睇既野差太遠,可能我對一戰會感興趣D所以我睇一戰係用得最多時間,另外果邊好快就行完
咁你都叫望到非洲,我差啲連西班牙都望唔到

btw 搭車過關有冇咩特別程序
我都唔知2千蚊嗰個係入邊間Lounge啦
你咁好眼力,我真係冇留意門口有689
呢啲係咪黃皮白心
Push
又係最近去完英國
如果好似我咁火車轉火車ok既,但如果你係火車轉地鐵就麻煩囉,要行好遠/上上落落咁
想問Generator Hostel有無廚房用?多唔多人用?
揸車同行路一樣,我都係就咁舉起本passport封面俾佢望
幾次都直行直過,得一次要停車同打開passport內頁睇
我聖誕去過望到
一睇就見到龍蝦
返屋企再google下先
我有去呀,不過係最尾幾日開左London Pass先去
佢個草地好大好靚,係正康河隔離,不過我想去St. John’s College多啲
你都快啲出啦,想睇靚相
Live左

參觀完York Castle Museum就睇埋隔離既Clifford's Tower

入場費要5.4蚊英鎊;老老實實入面就冇咩野睇,都係當觀景台咁睇周邊地區,如果天氣唔好就可以慳返呢5.4蚊英鎊,拎去食隻熱狗開心D

係Tower既正中間有個舊時既模型,可以睇到Clifford's Tower居高臨下咁望晒成個York Castle

之後就上去Tower既牆上面睇風景啦

沿住城牆望晒周圍景色,呢邊係西南方River Ouse既方向

望向西北方,有個鐘樓既建築物就係York & Selby Magistrates' Court

東北方向,超遠處可以見到約克大教堂

東面既River Foss

東南方既York Castle Museum同埋後面既Travelodge

睇完風景就離開,因為入面真係冇其他野睇
不過天氣好既話,係度影相係唔錯既選擇,特別係Clifford's Tower座落綠色小山丘上配上後面既藍天白雲,一定好靚

好快又參觀下一個景點,位於Clifford's Tower旁邊既York Army Museum
入場費5蚊英鎊,平過Clifford's Tower少少

York Army Museum係兩個團Royal Dragoon Guards同the Prince of Wales’s Own Regiment of Yorkshire既紀念館,兩個團都係主要由約克既軍人組成

一開始會介紹咩係步兵

跟住就睇埋騎兵,特別係Royal Dragoon Guards其實係騎兵團出身

最後就係現代化武器,坦克車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞