[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
142 Like 16 Dislike
https://youtu.be/BmIcg-m0EBM
最後Post埋Punting既回程先訓,聽日繼續Update埋劍橋其他地方
Lm

住邊好似都有問,我都係答佢住酒店

記得答問題既時候俾多少少信心,答得實在D同埋唔好斯斯縮縮咁

如果驚既就係飛機上面模擬下個情境,諗定D答案

[/member]

上年獨遊倫敦 LHR機場入
佢問我黎做咩同留幾多日就放行
成個過程一分鐘都無
利申 香港護照 未去過亞洲以外嘅地方
我個trip同你有D似,不過早兩個月
去睇利vs鏝 (買hospitality好貴 )
係英國、西班牙同直布羅陀total留咗21日

好正,不過你係直布羅陀都有黑雲

我直布羅陀玩咗一日半左右
得半日天氣好,上咗the rock同離遠望到下非洲
去europa point嗰日直頭係大量黑雲係海上

有D後悔搭纜車上the rock
又貴又唔夠體力行哂所有景點
好似你咁搭車仲好

我揀咗stay係西班牙嘅la linea
D酒店平勁多,餐廳又好食D
仲體驗哂行路過關同揸車過關
仲要有彩數先買到
注定呢啲飛唔係我

買埋個運氣同早落實
加上可以早啲入場有個專門地方買啤酒嘢食去廁所
兩千唔算貴了

但一齊睇波嗰個話啲野食麻麻,但其實真係要睇波既,2千都要俾架啦,我地又唔係365日長駐英國

兩千嗰個lounge啲嘢食就麻麻,但嘢食唔係重點嘛

agger 要睇波兩千都要比,仲要睇對手,big 6 就更加唔止

我上次係入Eights Lounge
得post match個pie係ok
pre match個buffet全部嘢都唔好食
有朋友早幾年入boot room
佢話D嘢難食過屎
繼續Update先,一陣返工先慢慢回覆大家

遊完船河就繼續參觀D學校,今次到King's College

King's College入場費9蚊英鎊
同埋已經拎返個Gip既我係King's College售票處隔離既影相鋪搵到寄存服務,收費5蚊英鎊放一日

一入到去又係見到好靚既草地

King's College既禮拜堂

咁著名既景點當然要入去參觀下

係禮拜堂外望向康河同埋對面既King's Back

正面既禮拜堂同隔離既建築物

準備經過King's College Bridge去對岸

俾9蚊英鎊入黎都係為左睇佢

輕輕的我走了,正如我輕輕的來;我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩
《再別康橋》徐志摩

做緊(偽)文青既時候,見到有少少既藍天白雲,於是就即刻影低
不過只限呢個角度,影過少少都係多雲

離開King's College之後,就沿市中心既大街King's Prade一直行

Trinity College既入口,不過我發現我唔夠時間入去參觀,唯有影下個門口就算

係Trinity College既門外有棵好出名既樹,傳說中牛頓就係坐係呢棵樹下被蘋果擊中
不過都有D人搵左D證據證明唔係呢棵樹,應該係另有其樹
唔入去Trinity College既另一原因係我想行St. John College既嘆息橋,點知咁啱呢個時間唔開放

原先我冇諗住食晏,係諗住買野一陣搭火車食,點知見到港式小廚就忍唔住行左入去

入面有好多關於香港既相,當中最特別就係呢幾張

睇完相就用廣東話落單,叫左杯凍檸茶(唔知佢係咪寫C0T呢)

主菜方面我就叫左個點心拼盤
杯凍檸茶係幾好飲,不過個點心拼盤就同食緊公仔點心冇分別,入到口但唔可以叫好味

食完午餐就返去拎返個Gip,再行去搭巴士返劍橋站

劍橋站既外觀

入到去又係要等資訊牌顯示我坐既車係邊個月台,好在劍橋站係細站,佢好早已經出左通知
之後就係月台等車,等既時候順便影埋站牌
飛機膠+巴膠+鐵膠

想問點入PP 1st?

我用The Club白金會藉,一年可以入一次First同PP Lounge
有無去winter wonderland

有呀,呢個真係超好氣氛

最特別係門口貼左689一家張相

最特別係門口貼左689一家張相

又彭定康又689
火車如果攞住大行李上落車、轉車搞唔搞得掂?

直布羅陀有兩間巴士公司,係市中心搭去山腳、Europa Point既係直布羅陀巴士公司,而邊境前往市中心就係Calypso Transport;Calypso Transport既車廠正正就係機場隔離
而Calypso Transport更加係直布羅陀唯一會使用雙層巴士既公司

雙層巴士同The Rock合照

呢款好似係Daimler Fleetline
70, 80年代香港好常見, 去到90年代中巴都仲搭到

應該係 Leyland Atlantean
Lm
八月去完倫敦
果時咁啱有熱浪
結果日日都成 30 度咁濟
不過就日日都好天

原來有得搭 mail rail
身為半個鐵膠嘅我都唔知添
下次去下先

Mail Rail真係好正,下次去倫敦你都要試下

btw 倫敦30度係咪熱過香港好多

同香港差唔多
所以好舒服

入去參觀前重係日頭,出返黎就已經天都黑齊

離開大英博物館後就先行去附近既柯芬園

聖誕關係,好多佈置都好靚同好有氣氛

係柯芬園行左一陣,去左試飲朱古力同埋睇姆明精品

超巨型既盆栽聖誕樹
(BTW 返到香港入返D相先見到張相震過貓王 )

巴打唔去埋 Covent Garden 入面嘅 Transport Museum?

去過兩次
問:
總共喺英國留幾耐
會去邊
去嗰度做乜
點解想嚟
完咗trip 之後會去邊
之後就扱印

不過我係luton 同stanstead 入
有一招就係印哂全程所有機票同hotel/airbnb reservation
之後入境嗰陣一隻手畀passport 佢
一隻手揸住成疊野
佢會問少啲

呢招我喺美國同英國都係咁用
佢哋是但問幾句就收工

同埋答問題答得肯定啲
如果答得1999 就會引起懷疑
會畀人捉入房

初次去LHR入, 用smart phone show個trip plan就放行.

我冇show plan,真係佢問一句我答一句
第六日 (27/11/2018) 星期二行程開始
(我發覺之前冇打第幾日/星期幾/日期,睇落好似有D亂)

是日一早就起身,Check Out後就拎埋行李走人

行10分鐘左右去到King's Cross St. Pancras地鐵站

呢個係一個轉車大站,火車站都有King's Cross同St. Pancras International兩個(所以地鐵站名叫King's Cross St. Pancras),地鐵路線亦都有6條咁多

King's Cross St. Pancras站牌

地鐵站內好難影到架車,當架車停定時車頭又冇位可以影到相
BTW 今次搭Hammersmith & City, Metropolitan and Circle Lines既共用路段,係同一個月台可以等晒3條線既車
呢3條線亦都係用較新款既S-Stock車輛,列車會高D空間感亦大D

搭左4個站之後就去到Liverpool Street站

kings cross 會影到,因為H&C 同circle line得7卡車,而Metropolitan line 有8卡車,所以只要行去第8卡個位就可以停車嘅時候影到車頭

但係咪要去車尾影,因為我係車頭見佢停車係停到最前
有啦,佢問我係咪一個人、返咩工、會去邊等等,好在我有晒Plan,對答如流

可能係,所以毒撚出城真係要做好準備

單人會問多啲啊(因為驚你打黑工/Lone Wolf恐襲)
我獨遊去瑞典都比海關問左一陣
Trinity College我去到個日, 佢有EVENT唔開放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞