[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
https://youtu.be/BmIcg-m0EBM
最後Post埋Punting既回程先訓,聽日繼續Update埋劍橋其他地方
Lm
上年獨遊倫敦 LHR機場入
佢問我黎做咩同留幾多日就放行
成個過程一分鐘都無
利申 香港護照 未去過亞洲以外嘅地方
我直布羅陀玩咗一日半左右
得半日天氣好,上咗the rock同離遠望到下非洲
去europa point嗰日直頭係大量黑雲係海上

有D後悔搭纜車上the rock
又貴又唔夠體力行哂所有景點
好似你咁搭車仲好

我揀咗stay係西班牙嘅la linea
D酒店平勁多,餐廳又好食D
仲體驗哂行路過關同揸車過關
我上次係入Eights Lounge
得post match個pie係ok
pre match個buffet全部嘢都唔好食
有朋友早幾年入boot room
佢話D嘢難食過屎
繼續Update先,一陣返工先慢慢回覆大家

遊完船河就繼續參觀D學校,今次到King's College

King's College入場費9蚊英鎊
同埋已經拎返個Gip既我係King's College售票處隔離既影相鋪搵到寄存服務,收費5蚊英鎊放一日

一入到去又係見到好靚既草地

King's College既禮拜堂

咁著名既景點當然要入去參觀下

係禮拜堂外望向康河同埋對面既King's Back

正面既禮拜堂同隔離既建築物

準備經過King's College Bridge去對岸

俾9蚊英鎊入黎都係為左睇佢

輕輕的我走了,正如我輕輕的來;我揮一揮衣袖,不帶走一片雲彩
《再別康橋》徐志摩

做緊(偽)文青既時候,見到有少少既藍天白雲,於是就即刻影低
不過只限呢個角度,影過少少都係多雲

離開King's College之後,就沿市中心既大街King's Prade一直行

Trinity College既入口,不過我發現我唔夠時間入去參觀,唯有影下個門口就算

係Trinity College既門外有棵好出名既樹,傳說中牛頓就係坐係呢棵樹下被蘋果擊中
不過都有D人搵左D證據證明唔係呢棵樹,應該係另有其樹
唔入去Trinity College既另一原因係我想行St. John College既嘆息橋,點知咁啱呢個時間唔開放

原先我冇諗住食晏,係諗住買野一陣搭火車食,點知見到港式小廚就忍唔住行左入去

入面有好多關於香港既相,當中最特別就係呢幾張

睇完相就用廣東話落單,叫左杯凍檸茶(唔知佢係咪寫C0T呢)

主菜方面我就叫左個點心拼盤
杯凍檸茶係幾好飲,不過個點心拼盤就同食緊公仔點心冇分別,入到口但唔可以叫好味

食完午餐就返去拎返個Gip,再行去搭巴士返劍橋站

劍橋站既外觀

入到去又係要等資訊牌顯示我坐既車係邊個月台,好在劍橋站係細站,佢好早已經出左通知
之後就係月台等車,等既時候順便影埋站牌
我用The Club白金會藉,一年可以入一次First同PP Lounge
有呀,呢個真係超好氣氛

最特別係門口貼左689一家張相
又彭定康又689
火車如果攞住大行李上落車、轉車搞唔搞得掂?
應該係 Leyland Atlantean
同香港差唔多
所以好舒服
巴打唔去埋 Covent Garden 入面嘅 Transport Museum?
我冇show plan,真係佢問一句我答一句
但係咪要去車尾影,因為我係車頭見佢停車係停到最前
單人會問多啲啊(因為驚你打黑工/Lone Wolf恐襲)
我獨遊去瑞典都比海關問左一陣
Trinity College我去到個日, 佢有EVENT唔開放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞