[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike

參觀完Ocean Village既遊輪酒店之後,就行返去機場啦

當我準備離開時個天先轉晴,唔通連個天都唔鍾意我

呢張圖可以睇到跑道同馬路既分別
上面係有坑紋容易去水既跑道, 而下面就係普通瀝青路面

係跑道上遙望停機坪既英航A320客機
強帖必需留名

直布羅陀有兩間巴士公司,係市中心搭去山腳、Europa Point既係直布羅陀巴士公司,而邊境前往市中心就係Calypso Transport;Calypso Transport既車廠正正就係機場隔離
而Calypso Transport更加係直布羅陀唯一會使用雙層巴士既公司

雙層巴士同The Rock合照

直布羅陀機場客運大樓好細,前面就係Check In Counter而右手邊就係接機大堂

雖然事先已經做左Online Check In,但係都排隊拎返張Boarding Pass同埋睇下轉唔轉到去A位(佢俾左24F我)
可惜最後都係轉唔到既

拎完Boarding Pass就去過安檢入禁區,直布羅陀機場同倫敦希斯路機場一樣都係唔洗做離境手續

禁區候機室就一眼睇晒

當我係禁區入面既免稅店行緊既時候,我又聽到好嘈既聲
原來係BA491準備降落,不過當我想出去睇既時候,我發現得最盡頭兩道門可以出去觀景台

觀景台望出去個景係一流,如果就啱降落方向架飛機直頭係面前Touch Down
可惜我見到架飛機,已經係滑行返到去停機坪
唯有影下英航A320同The Rock既合照啦

再影多張近鏡

飛機停定落晒客後,好快就可以上機

上機同樣係要自已行出去

又影多張英航A320同The Rock既合照

臨進入飛機前都要影相

回程坐既24F
不過今次上客就上極都唔完咁,成架機差不多滿座咁滯
最慘係上晒客之後,機長宣佈因為倫敦希斯路機場進場路線同埋西班牙上空航道既問題,我地要延遲1個鐘先起飛

等左一陣之後,機長又開咪,今次佢話如果乘客覺得太悶,歡迎入去駕駛艙同佢傾計
身為飛機膠既我當然即刻起身行過去
個副機師又超好人咁幫我影相、講解下個駕駛艙咁

不過想去參觀既點止我一個,所以我留左一陣我就讓返個位置俾其他人

最後飛機好順利地,只係Delay左45分鐘就起飛

訓足全程機咁滯,大約8點15分左右架機就降落倫敦希斯路機場

今次係Welcome to Terminal 3
不過三號客運大樓好多強國航空使用,過關慢到

成個下晝冇食過野,一落機就去馬莎買D野當晚餐
不過買左個蝦加蛋黃醬三文治,好難食

買完晚餐之後,最重要就係去拎返我件寄存行李,之後就行去搭地鐵

由三號客運大樓行去地鐵站同尖沙咀行去尖東轉車冇分別,都係行餐死

行左咁耐,終於見到地鐵站
入駕駛艙

係香港已經有友人轉讓左Oyster Card俾我,所以我去到地鐵站就直接入閘
不過入閘前都有D阻滯,就係遇到一個深圳既遊客話冇散紙,問我可唔可以幫佢買Oyster Card,我答佢我都冇散紙我就入左閘冇理佢了

Heathrow Terminal 1,2,3站牌

等左一陣就有車到啦,人生第一次搭倫敦地鐵

沿住Piccadilly Line搭左1個鐘,去到Russell Square就落車

落車後,拎住個Gip行左幾級樓梯,跟住準備搭Lift之際,有個男人(前面呢個)大叫左一聲Fuck之後就開始呢條樓梯,咁我望一望部Lift見佢冇反應,就跟住呢個男人行
條樓梯好似行極都行唔完,個男人一路行就一路Fuck,佢Fuck到上閘口都未Fuck完

上到樓梯頂我望一望,原來行左成175級,最重要係我上完條樓梯之後部Lift用得返!Fuck!

離開地鐵站後,就行10分鐘左右去黎緊兩晚住既Generator Hostel Check In

Generator Hostel既大堂,不過夜晚就唔可以係正門入,所以我係後門入左之後,再行返去正門影相

雖然職員安排左上格床俾我,不過我見到下格冇人訓,我就自己訓落去下格床
但最後故事教訓我,唔好自己換床位,因為我放係床頭D野俾職員執房時掉晒
我之前都係住呢間hostel
btw巴打睇波買飛有冇試過搵香港球迷會
我果陣去Manchester 睇雙紅會跟獌個球迷會買 一張飛600港幣有找
我個trip同你有D似,不過早兩個月
去睇利vs鏝 (買hospitality好貴 )
係英國、西班牙同直布羅陀total留咗21日

其實中東airline一向都係4000中5000頭(半年前買),唔好比佢話特價厄左
Emirates/QR 好似特價先係wor......
之前搵過無特價QR歐洲要6XXX
VN以我所知早買就一向~4000 (LHR)
我買開4000幾唔過5000,可能我飛細機場
細機場反而貴啲wor......
AMS CDG BCN MXP ARN 呢啲稅低嘅大機場通常平啲 (因為多競爭)
不過EK特價一做都做成兩三個禮拜
係咪呢排加左價,我都成年冇買過機票
返香港返到冇癮
樓主連直布羅陀都去埋好勁,高汁post留名
真心想去一次直布羅陀
坐唔少飛機但係第一次坐777?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞