[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
咁英國係睇歷史野多既,如果你鍾意影景就的確麻麻

btw 我都想睇下你會點樣影York
我又唔覺真係太貴,食個馬莎/Tesco Meal Deal都係3-5蚊英鎊、2/3 course set都係15-20蚊英鎊;你係香港食西餐都要咁既價錢啦
點心係6蚊英鎊多啲,唔夠飽架,所以我上車就食Meal Deal
LM.....樓主又去旅行
點選係咩意思
即係我點Plan行程
佢就係我面前派膠,嗰場真係嚇死
入英國境個陣海關有冇問啲咩問題? 我下星期都一個人去
自膠
行程先岩

一出車站就見到有聖誕市集,雖然拖住Gip但都去行下先

幾多野睇幾熱鬧,不過拎住Gip所以行一圈睇完就算

係Liverpool Lime Street行15分鐘左右,去到Mathew Street附近就係我住既Easy Hotel

雖然間房好細,但我最鍾意呢間連鎖酒店既房
張床好舒服、床頭有兩個叉電位、企缸有玻璃門、同埋個窗有窗台
都係足球野最吸引

放好行李之後我就出去,首先去附近既大商場Liverpool One行下
不過話說我係酒店行去Liverpool One既時候,有個鬼仔無啦啦行埋我度大叫「Dick!My Dick!」,佢唔係以為咁樣好有趣呀?

Liverpool One係利物浦最大既購物中心,入面有間兩層既Liverpool FC專門店

係門口已經見到YNWA,You'll Never Walk Alone

入到去就見到鋪中間既樓梯
下層係以周邊產品同紀念品為主,所以好快睇完就去上層

一去到上層就見到呢道波衫牆

係上層既角落頭重有個小型展覽廳

當然唔可以忘記1989年希斯堡球場喪生既96個利物浦球迷

係Liverpool One入面除左Liverpool FC專門店之外,重有一間叫Everton Two既愛華頓專門店
我都有行入去睇下,不過規模就明顯細過利物浦既好多

超大棵既聖誕樹,樹底係酒吧黎

係聖誕樹旁邊泊左架美國貨櫃拖頭
大家留意下個車牌TF Prime同塗裝

最後行到去Primark對開,發覺好似行得太遠,就決定回頭

係Liverpool One行左一陣,諗唔到食咩既情況下最終決定食Pizza Hut

叫左個15蚊英鎊既一人餐,一人餐可以享用一次沙律吧

另外亦都有一個前菜,我就揀左芝士蒜茸包

主菜就揀左夏威夷風情薄批
而且呢個餐重包汽水任飲,所以食完飽到上心口
呢個餐真係兩個人食都得,但我就一個人食晒

係Liverpool One食完晚飯就返去酒店附近行埋Mathew Street

係Mathew Street入口既John Lennon銅像
成晚都超多人輪流影相,等左5分鐘先影到單獨既銅像

Cavern Club係1963年既入口,上面有關於披頭四既介紹

Mathew Street當然有披頭四既專門店,不過就已經閂左門

行完Mathew Street之後就返去酒店休息,準備聽朝一早去晏菲路球場
第十日 (1/12/2018) 星期六

呢一日一早就起左身,去Tesco買左個早餐之後就行去Liverpool One巴士總站等車

係Liverpool One去晏菲路球場可以搭26/27號巴士,兩架車其實係順時針同逆時針方向行同一條路線,26號去程就快D而27號回程就快D

20分鐘車程就去到晏菲路球場門口落車,一落車就見到The KOP

10點先開始有Stadium Tour,但我9點20分就去到
因為我想圍住晏菲路球場行一圈,參觀下球場附近

由Sir Kenny Dalglish Stand既西面行到去東面

東面Anfield Road既入口就有大名鼎鼎既The Shankly Gates

沿住Anfield Road Stand行就會去到Main Stand

係Main Stand外會有D石櫈刻有傳奇球員既名同埋佢地既經典時刻
神奇隊長謝拉特既經典就係2004-2005年歐聯分組賽最後一場3比1反勝奧林比亞高斯晉級既入球

至於King Kenny杜格利殊就係1978年利物浦大勝熱刺7比0既賽事

係Main Stand重有一個希斯堡球場慘劇既紀念碑

最後就返去The KOP附近,影多一次Main Stand既全景
嚟緊參觀晏菲路球場會有90張相
多謝巴打補充
因為我係HKT忠實(笨實)客戶,我全屋上網/手提電話加埋每月交成千蚊月費
快車40分鐘左右,2+2座位;慢車就1個鐘,3+2座位
邊有又去,我好耐冇出遊記啦
問左啲基本問題好似去邊玩、住邊咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞