[毒撚出城]大英祖國17日回鄉之旅

1001 回覆
143 Like 16 Dislike
坐長途機就好易中架啦
我之前都未坐過,但一飛長途就坐3次
要多啲時間去睇囉,我都係英文麻麻,好在好多地方有中文導覽
英國咪算好,去冬宮夏宮個d得俄文同英文,哪來中文
巴打好鍾意有關戰爭既野喎
其實你係度問都得
講緊英國姐,歐洲其他國家我都未去過
個博物館幾有趣喎, 早知行呢個唔去行街啦
我鍾意歷史野
但偏偏我中學西史abs

睇完倫敦地鐵既初期歷史,就開始去到1900年代既倫敦

係1900年到2000年間,倫敦地鐵愈起愈多,而且愈起愈深
1890年就興建左第一條深層隧道地鐵

地鐵站咁深,當然要諗辦法由地面落去地底
於是就引入大型升降機來往地面同車站
上次係Russell Square我就係搭唔到Lift所以要行咁長樓梯

三款不同運作方式既Lift

除左大型升降機外,1911年開始引入扶手電梯作為另一個連接地面同地底既方法
不過初期既地鐵站都係用木製扶手電梯,直到1987年King's Cross站既大火之後先全面換成金屬製

第一條穿越泰晤士河既隧道係1825年興建,不過當時技術不足
但當深層隧道既地鐵路線興建後,倫敦地鐵開始有更多穿越泰晤士河既計劃

投影片模擬穿越隧道既情景

挖掘深層隧道用既TBM(全斷面隧道鑽掘機)

地底車站同地面交通既模型

1890年倫敦第一條深層隧道地鐵用既木製車廂
由1890年開始服役Northern Line直到1924年先退役

車廂內部都幾密封形式,密室恐懼症既人應該唔搭得

剛才提到既Northern Line一開始係由City and South London Railway營運
除左係第一條深層隧道地鐵外,亦都係第一條電力化既地鐵

1907年既Central London Railway路線圖
Central London Railway即係而家倫敦地鐵Central Line既市中心路段

1915年左右既倫敦地鐵路線圖
不過當時既倫敦地鐵仍然係由6間公司組成,乘客要轉線係非常唔方便
不過後來有個美國大亨逐漸收購不同公司,倫敦地鐵開始統一運作

經典既都城嘉慕地鐵列車1938列車
1938係代表佢1938年出廠,1940年開始一直用到1978年先退役
而之後製造既列車都係參照1938列車既設計

剛剛好Fit到深層隧道既車身同埋方便上落既兩扇大門

車廂有大窗口,同之前睇既初代地鐵車廂唔一樣

係呢卡地鐵列車既一個角落竟然有模擬駕駛玩
呢個模擬駕駛幾好玩,同埋最緊要係免費
強帖繼續留名

不同年代既地鐵列車車門設計
最先係1923 Standard Stock用既閘門
中間就係1935列車用既推門
短短3年間,去到1938列車就開始用趟門

District Railway 1905年用既B Stock列車模型
因為District Railway係淺層隧道鐵路,所以列車唔會好似1938列車咁設計成半圓車頂

倫敦地鐵D78 Stock模型,保持住翻新前既銀色車身
D78 Stock同樣係都城嘉慕製造,一直都係服務於District Line直到2017年退役

1995列車模型
1995列車由被GEC Alstom收購後既都城嘉慕生產,主要行走Northern Line,時至今日仍然服務當中
見你利撚又求婚,答左你先

如果倫敦唔好博物館,其實可以買2/3日倫敦Pass去睇Tower Bridge(雖然都係博物館但唔算太悶 )、The Shard(我覺得求婚呢度最好,因為環境最靚 )、坐泰晤士河City Cruises去格林威治天文台睇子午線彈出彈入同睇風景、去溫莎城堡、倫敦塔(呢個強烈推薦,因為入去睇皇冠真係好正 );以上景點應該夠你回本加Hea兩至三日

至於唔洗錢入場既景點,雖然唔鍾意行博物館,但入去大英博物館行一行都幾好架;另外就係Leicester Square既Lego Store同M&M'S World

至於餐廳,我自己都係行到邊食到邊,不過聽講Duck and Waffle唔錯(而且果度風景都幾好,可以做後備求婚地點 )、Burger & Lobstor食過都好味;其他就可能要你自己發掘一下

最後,希望你睇尾2主場可以睇到
講到倫敦地鐵,鐵路膠上身再寫多少少先

剛才提到倫敦地鐵係1900年代初期仍然係由6間公司組成,但去到1930年代開始慢慢統一營運,直到2000年更加係成立左倫敦交通局管理差不多全個倫敦既交通事務

倫敦地鐵分淺層同深層隧道路線,淺層就係架車會四方一D空間大D,而深層就係架車會圓D同坐落逼D

倫敦地鐵既列車大同小異,現存最舊既深層隧道列車係Bakerloo Line用既1972列車同Piccadilly Line既1975列車;至於淺層隧道列車已經全數轉用2010年開始使用既S7同S8列車,分別只係7卡同8卡

倫敦地鐵(同埋倫敦交通局既其他交通工具)用Oyster Card係有每日車費上限(Cap),好似我安排行程就主要將附近既景點安排一齊以節省車費;但其中一日我去左酋長球場同溫布萊球場,由於兩個球場比較遠,加上參觀完兩個球場後其實都冇地方好去,於是我就利用Cap既特點去做倫敦交通半日遊
當bakerloo同piccadilly現行列車幾年之後被新車淘汰, 都城嘉慕就真正消失於underground載客行列當中

博物館內有個房間係專門介紹戰爭期間倫敦既交通變成點

一講到戰爭,當然唔少得虞美人花既出現

係關於戰爭既展館旁邊有另一個模擬駕駛
不過呢個模擬駕駛擺放既位置太開揚,長期被D小朋友霸住左玩唔到

再繼續行就會去到1900至1945年既路面交通

1911年開始投入服務既London General Omnibus Company B-type開蓬巴士模型
呢款巴士總共生產左2500架咁多,係一戰時期既主力交通工具
兩架現存既B-type開蓬巴士之中,其中一架收藏左係帝國戰爭博物館本館
而另一架就係而家見到呢架編號340號既真身,由倫敦交通博物館保存

1914年倫敦路面電車既路線圖
不過因為1920年開始,路面電車既因為競爭力不及巴士而開始蝕錢
最終係唔夠客>加價>更少客既惡性循環下,係1950年代最終全線結束服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞