減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
停濟期時段所付岀既努力既係咪會白費? 定係其實一過左停濟期磅數會落得更快?
屋企有焗爐既話瘋狂焗雞胸
我好多地方都搵唔到,睇黎得market place先有
新手做gym可以睇咩YouTube 好
如何粗略估計食物熱量 例如飯 肉 菜 魚
瘦撚骨架細 膊頭窄係咪點操都係柒
今日first try,12min已經頂唔順
正常 不過回報好高 afterburn effect
唔係 只要有心
search下最basic嘅動作嘅教學
bench press
overhead press
machine row
squat
bicep curl

同埋body weight exercise
push up
pull up
dips
air squat
實質邊個channel好難答你
因為好多都唔係beginner level跟得上
教得嘅都係advance野
唔會白費
如果你懶 我勸你train都唔好train
你估奶粉係仙丹?
Hiit可唔可以代替cardio 做?
我怕整親
尤其練腳
有冇方法?
Thanks
講真 請個教練
搵個有操開嘅friend教
咁又唔係當佢仙丹

我原意係我可以食少兩餐但都夠我一日所需咁解
hiit根本係一個cardio
我鐘意athlean x
不過佢好多動作都非主流
真係唔啱beginner
其實hiit同tabata 有咩分別?一直都分唔到
tabata就係hiit
對減肥好迷茫
由3年前開始肥 1年肥成10kg
由6x kg去到依家90kg(167高)
本身有操過都叫有肌肉睇得下
但依幾年冇操d肌肉變晒肥肉體重就係咁升
本身個人又懶散又頹
呢排開始正視呢個問題準備減肥
由4月頭開始有跑下步(跑5-10分鐘 行20分鐘)+做tabata(做20秒休10秒做8個動作*1組*2次)(負重深蹲*2+掌上壓*2+平板單車步*2+跳繩*2)大約1星期都做到2-3次1次40-60分鐘
不過係飲食方面就好難控制
因為依家番緊份工都算勞動工作
食得小又唔夠力做野食得多又減唔到肥(平均每日朝早早餐就1個面 午餐就1個飯盒 晚餐1碗飯小量餸)
想問下巴打有冇建議可以幫到我
個人太肥好辛苦仲要成身好似爆晒d微血管出黎咁好核突
慢慢做起
0負重 Box Squat
Goblet Squat
Bulgarian Split Squat
做到依到你做得標準又慢慢加負重
隻腳都唔會差
而且唔會好似做Barbell Squat咁易受傷
進階D做Front Squat都係較安全嘅做法
以你個情況黎睇
第一個要處理嘅係飲食
飲食就分兩邊 一係食物選擇 二係熱量計算
食物選擇如果你唔可以自己準備食物嘅
都至少簡相對健康嘅食物
蛋白質 : 豬牛雞羊魚蛋奶海產都冇問題 但煮法盡量天然少少 唔好咁多炸
碳水 : 意粉蕃薯各類蔬果 食時最好唔好簡咁多汁
脂肪 : 盡量食係天然食物食到嘅脂肪 例如蛋肉牛油果等等

基本上所有精製同埋加工食物都係麻麻嘅
而且唔會消化快 唔會飽肚

同埋就盡量食多D唔同種類 對保持身體唔同嘅營養係好重要

熱量計算方面就可以上網查返自己嘅TDEE
會建議一開始由TDEE-200開始食起
慢慢減到去TDEE-500
但係要留意唔好低過BMR

營養素分配建議
體重kgx1.8嘅蛋白質
最少15%每日熱量嘅脂肪
其餘就放落碳水
諗諗下又有一個增肌問題
小弟嘅脂肪率一直處於低過20%
Pixel巴提及到脂肪率最好有30%for身體機能
但每次做負重都一定會去左fat burn zone
以減脂嘅概念調返轉諗
現階段是咪唔應該持續地運動多過三十分鐘避開消脂?
巴打, 30% 唔係指體脂肪喎, 係指你每日食用-脂肪佔30% 呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞