減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
新手如果唔覺得自己好肥就照食TDEE同訓練
睇下一兩星期後有咩轉變再調整

女仔男仔新手老手都係做哥類野
胸 : 唔同角度嘅Press類 Fly類
背 : 唔同嘅Row同Pull Down
膊 : OHP 唔同角度嘅Raise Face Pull
腳 : Squat 同 Deadlift 同 Leg Press

依D係基本大項黎 之後自己鐘意咩部位好睇D就再調整
好 明白
同埋真係想Cut又唔想太餓
會建議用蔬菜去替代一部份飯意粉等等
200卡飯同200卡菜個體積完全係兩回事黎
其實都有健身係食個方面從無戒過口
依家戒左口大概個半月(中間有時星期日食過放題同食好多好西)減左10磅同3%body fat
Training 方面頭一個月係有加重到不過呢兩星期掛住打機又生疏番
覆錯
買茶葉蛋食
早排隔日跑一個鐘步 過咗兩個月之後 而家跑菠蘿蓋會痛 一痛痛幾日 唔敢再跑 仲要無瘦到
依排減緊肥 有時唔知點解有時會冇啦啦重左 明明就正常食野 但係過一兩就會輕返 仲要係輕過之前
有冇人知點解 定會唔會係我太緊張啲數字
想問下 182cm 84.5kg FB% 15.5%
算唔算嚴重 望落去唔係肥仔 朋友話係骨重
依掛做緊重訓 同 介緊口 (有飲protein)
一兩日 或者一日之後體重都可以斷公斤計
你去個廁所 飲杯水 食個飯 都會影響體重架嘛
所以最常都係用每星期平均
或者每星期度一次
一日之間都可以斷公斤上落
不過有時上磅睇下發覺重左個人會好頹 明明都已經食得唔多
所以唔好睇數字咁重
睇身型變化
7仔有隻扮日本製既三文治,生菜同靚火腿,一百大卡,頂到肚餓。
有隻照燒雞三文治都ok
有冇清食過飲過bc shop 近期推薦既
AllWhey Classic 士多啤梨/曲奇味?
飲開on既朱古力味 想轉口味
Ching 點解個myfitnesspal app 註冊唔到既
唉 屌 頹到仆街

減左個半月

每個星期 3-4日跑步做gym
忍口食小野

體重 身型 完全冇變過 唉
食少左野 但係咪食肥野先
早午餐 茶記

晚餐一碗飯 菜 蛋

無零食無下午茶

痴線企上磅 成個冇輕過真係喊出黎
茶記
真係無計 番工

已經盡量揀健康d 飲熱檸水
香港點樣食健康d 真心一問

有咩野食係 平 又可以健康 一直都諗唔到
如果冇備餐我通常會買Subway/三文治
或者就算茶記都盡量簡蛋白質高D嘅選擇
同埋其實都係得午餐要逼住出去姐
早餐晚餐實準備到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞