減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
每餐吸收到幾多個個人體質都唔同
但係唔洗擔心話吸收唔到太多
大把人做斷食 兩餐食哂所有蛋白質都冇事
個體會有差異但係唔會差異大到咁多

重訓定帶氧先睇目標
你最想做嘅野一定係狀態最好哥陣做成效最高
想重訓成果高咪重訓先
想帶氧成果高咪帶氧先
HIIT隔日可以
但要注意每次都要盡力做 唔好因為攰就放慢

營養攝取最主要係可以持續
唔鐘意食嘅野唔會Keep到落去
難為自己成世都冇咩意思

如果驚餓可以留意兩點
1.蛋白質留係胃部嘅時間長 所以飽足感會多D
2.蔬果類嘅營養密度低 要食好大體積先夠卡路里

同埋餐同餐中間都可以食小食 例如水果/堅果類

參考下
今日早餐食士多啤梨杏仁奶燕麥
午餐同晚餐係 香蕉同西蘭花甘筍炒雞肉
加餐應該會係芝蛋治之類嘅野
多謝哂清
咁我一陣早餐啪兩隻蛋先
以你咁講,我如果唔夠飽
我係可以蔬果放題?
新手睇唔明
想增肌減脂同步做
但要食多過tdee先增肌 同減肥有冇衝突嫁?
"食tdee/tdee以下都可以增到肌"
呢招淨係新手先會work 所以冇衝突
水果有糖,水果放題都會肥,所以每日食兩份好
cutting 真係好撚辛苦好考意志 一有朋友約食飯就會廢左幾日武功 又要黎過
最近好多資訊都係講緊重訓對消脂嘅效果比起帶氧係有過之而無不及

其中一個point係肌肉量多啲,消脂都快啲

但我又想問,又話肌肉一個月頂盡先生得嗰少少嘅
有冇巴打對呢點有咩研究?
True
重訓都會燒脂
增咗嘅肌 就算唔多 都會增加身體唔運動時使用嘅能量
加上 減肥係令身體更好睇 反正都係 點解唔增肌 線條好睇啲?
我就係唔做有氧,只係舉鐵,但突然諗起呢個問題
多謝巴打解答

另外有人話做多關節嘅訓練用嚟消脂比單關節好
佢嘅例子係做胸腳同背
咁呢三樣都係大肌肉嚟架嘛

咁如果係肩呢?
簡可以多食肉嘅 都唔會太差嘅 朝早同午餐少食碳水留返熱量比夜晚
打邊爐食海鮮西餐放題日本野哥D都可以簡黎食
OHP同Row都係多關節
岩岩計左2635tdee
點食
瘦撚增磅
明白呱哥
我主要係想知道如果我做嘅係多關節訓練,但係練細肌肉,消脂效果係咪都會比單關節嘅細肌肉好呢?
要睇咩款 高卡高糖就少食D
低卡嘅多食都冇咩所謂嘅

塊莖類紅蘿白蕃薯薯仔 高糖類香蕉火龍果芒果
依D就要計一計數/少食D

菜 莓哥D卡路里同糖相對冇咁高
可以多食都唔驚
食多D碳水同脂肪 2600唔會太難嘅
練肌唔會淨用死一樣"關節動作"嚟練1999
姐係又會用compound movement 又會用isolated movement
所以唔會理邊樣消得多脂 放遠啲睇
compound同isolate都要做 先會增肌消到脂
完全明白,唔該哂巴打
要再加500
平時無食開咁多野 真係要專登加
最好都係200-300咁慢慢加上去 突然食多太多好易儲脂肪
再加都係3000姐 食多D好脂肪同碳水好快到
通常跑5-10分鐘
生活習慣問題,慣左一日得兩餐,本身又唔鐘意食零食/油膩野。想增肌,衣加一星期gym 4-5日,不過日日食到嘔都未夠tdee
BMR 1200
TDEE 1380

一cut calorie就只可cut180kcal, 要點繼續落去?謝謝你
Tdee咁低?有冇計錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞