減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
如果係屋企準備唔到 有咩野食可以食得健康
去gym房好啲
我上年都喺屋企試過
發現唔太得
Gym房啲機比較適合我哋呢啲唔識用力嘅新手
試下mass gainer,我哋太瘦
Whey應該唔得
我食咗個零月
都重咗十一二磅
我覺得有啲用
但佢只係輔助,正餐都要食得够
用機嘅移動軌跡唔一定適合任何人
加上應該用free weights做啱動作先
跑步跑幾耐 ?同埋冇咁快架 一兩個月開始會睇得出 自己都會feel到輕左啲
5km 30min

Gym後跑跑步機
跑街啦 空氣又好啲 跑機冇咩用架
我覺得帶氧同Gym分兩日做會好啲
好慢抽到咁多時間
唔夠時間咪做衝刺/HIIT 或者每次重訓後做20分鐘都好夠
如果真係要出去食/聚餐 建議食多D蛋白質同菜
日本野 西式嘅肉 打邊爐 燒肉都OK

平常D吉野家大快活茶記都係一樣原則
盡簡蛋白質黎食
茶記要識揀
我都係三餐出去食
早:大家樂雞扒煎蛋 走皮 極端啲可以走汁
午:唔食炒野 多汁飯 公仔面 炒蛋
晚:大家樂雞脾蛋走皮
想問下飲gainer當早餐得唔得

呢排冇時間自己煮早餐
我都係 依排食麥皮夠快又夠飽 不過係難食啲啫
加花生醬
隔夜將燕麥同生果浸定奶
第二朝加份蛋白粉
好食又飽又低卡又夠營養
我度得smith machine 同 dumbbell,
Squat 同 Deadlift外, 重可以加乜動作
Dumbbell Lunges
加埋Hip Extension類
勤力可以練到好好睇架喇
想問下我TDEE計到2,733 calories per day
我早餐食麵包大概 200kcal
星期一至五午餐食滾水沖麥片(Special K / 日清) 包裝寫 167kcal(上個月開始)
晚餐屋企飯估計500-700kcal

一個禮拜游一次水個半鐘
Office工翻工基本上無移動

咁樣可唔可以逼身體燃燒脂肪減肥?
暫時唔覺有作用

目前係Obese
估計
我睇一個大吉野家牛肉飯係700kcal
我平時晚餐應該唔夠一個大牛肉飯咁多
食咁少直頭燃燒埋肌肉啦
一星期一次運動 但係TDEE有2700
爸打你超重得都真係幾緊要
建議你要學學飲食先
可以望返#1
想問下我TDEE計到2,733 calories per day
我早餐食麵包大概 200kcal
星期一至五午餐食滾水沖麥片(Special K / 日清) 包裝寫 167kcal(上個月開始)
晚餐屋企飯估計500-700kcal

一個禮拜游一次水個半鐘
Office工翻工基本上無移動

咁樣可唔可以逼身體燃燒脂肪減肥?
暫時唔覺有作用

目前係Obese

一個成年人每日最少要吸收1200卡路里
否則新陳代謝會減慢
等於無用,減唔到亦都唔健康
其實我唔知應該禁light exercise定係 sedentary
light exercise就計到2733
sedentary就計到2385
食2300一兩星期睇下會唔會降重先
唔降就再減熱量
但要記得食多過BMR
咁食多D麥片?

以前日日同同事出街食午飯,差唔多餐餐都800-1000kcal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞