減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
iifym
if it fits your macros
純粹討論下
唔係跑步游水呢啲全身運動,淨係做啲局部嘅動作咪可以局部減,無理由你做三頭會瘦到腹架嘛
Q:
淨係做啲局部嘅動作咪可以局部減

A:
減肥係透過持續又重覆o既運動
最終目的令到脂肪轉化成能量而消耗左
以達到減肥效果
而呢個過程係全身性o既
所以唔會局部減到

至於做局部動作
會令到o個個部位肌肉多左&線修突出左
視覺上或者會覺得瘦左
追左巴打幾個po, 現學現賣
大師
小弟由上年年底開始gym(果陣82kg),一開始其實都係想cardio減下肥但之後開始接觸weight training一路做效果都幾好

但近排唔知點解好似有d停滯不前咁,肌力又唔見有大進步,體重又冇乜落,想問下有咩建議

我而家通常做15-20 mins cardio之後胸/背+腹/腳咁練諗到乜就做乜 一星期都平均去4-5次gym

附上inbody供參考,感謝
諗到乜就做乜唔掂 一日focus特定部位
我上面FAQ有講平台期
有冇睇頭一頁
計到數嘅話增肌期得閒食下都OK
減脂期其實條數都得返好少 盡量少食啦

一包薯片其實近200-300卡
而依300卡係唔會比到蛋白質 足夠嘅碳水 好嘅脂肪 纖維 維他命
除左滿足你口腹之慾同熱量
基本上可以話係浪費左
磅重如果可以嘅話 最好就每日定時定候磅
例如每日一起身就磅
然後每星期計平均數去睇進度

因為斷日/上下午已經會好唔同
你飲左兩杯野飲都重左半公斤啦
如果依家體脂30%想減到去25%,健康地減大約要幾耐? 女仔會唔會減得慢d(假設同男仔同樣運動量)?
一星期減1%體重最標準
但係快左慢左都唔代表咩 最主要睇保留到幾多肌肉

女仔做到男人嘅訓練量直頭減得快過男人
女人TDEE本來就比較低
巴打,
我175cm, 100kg,
BMR Is: 1909
TDEE Is: 2195

如果隔日游水(1小時,自由式蛙式每50米轉一次不停咁游)
另外唔游水果個隔日就做手機apps果D Strength Exercise 30分鐘 (唔用器材,在家做果D)
食就每日食剛剛夠 BMR。

想請問:
咁樣算唔算配合左重訓+Cardio去減脂?
食呢個量係唔係做左Strength Exercise都唔會增肌?

咁我應該唔洗擔心😂😂一星期1%咁多我又唔想節食
Sor計錯數自膠
屋企做嘅唔算重訓 bmr唔好理
全部data都係根據tdee改
你食tdee-300 加重訓 會增到肌
前提係要做真正重訓

應該係重訓要多過cardio先啱
重訓後/前cardio都得
都可以分開一日
巴打係咪唔記得左
想問食完晚餐之後最好隔幾多個鐘先好食早餐?
冇話
公仔面先係大佬
但記得意粉醬係classico蕃茄味
通粉意粉潮州幼麵粗麵都係好野 有纖膠有蛋白質低GI
但係公仔麵真係....
成包都係脂肪黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞