減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
利申大腿18吋左右粗
想問下減肥做太空機既話,應該用interval(途中高resistance有點辛苦, 心跳率~85%),定係輕鬆跑(心跳~65%)
舉鐵成日都有個問題
如果我一個部位 做3個動作 每個3-4 set
頭一個動作個幾set都冇乜壓力就做完
但係最尾個動作個幾set直程係做幾下已經完全冇力(同樣重量)

想問係咪正常?

同埋如果係新手 通常操一個重量操幾耐先會加重量 因為自己就咁做同一個重量好似次次都差唔多感覺 唔知加唔加好 thanks ching

有人話8點之後 或者訓教之前唔好食野 會肥 係唔係真嘅?
答:唔係 有research講咗身體代謝喺日間同訓教其實相差無幾 所以幾點食野冇所謂

如果晚餐好夜食, 食完冇耐就訓(正常份量), 係咪易d肥?
定係睇一日總數
女仔想減肥應該做咩重訓?之前冇接觸過重訓
想問喺屋企做burpee jump減唔減到肥?
平時會做大概25-30分鐘push-up crunch嗰啲
之後再做6 set burpee 分別係20 18 15 12 10 10下 每set抖分半至兩分鐘

平時放工11點幾先返到屋企 冇時間跑步
唔答
唔答
全日 最好都唔好食完訓 消化冇咁好
目標做12,10,8,6下
每set完咗評估自己仲有幾多力
太空機
打得唔好
係想問太空機應該用高定低resistance
因為用interval mode中間有幾程扯曬氣,去到85%唔知對減肥有冇用
定係長時間keep 到65%-70%左右就算 (冇咁勁既interval mode/全程一樣resistance)
唔該巴打
用你覺得可以啱啱好keep到25分鐘嘅resistance就可以
樓主
想問下tdee 會唔會因為每個人體質而唔同
仲有最近放假喺屋企冇嘢做 活動少咗
卡路里消耗量係咪都要調低?
樓主你好
我瘦到仆街食乜春都冇肉
想請問下實際係應該要食d咩同食幾多
想增肥同操肌又應該點train
同埋生活習慣(夜訓,唔夠訓,又煙又酒)又會唔會有影響
忍受夠瘦到仆街嘅自己,次次一除衫d女第一句都係:哇,你咁瘦嘅
嚟緊幾個月諗住的起心肝搞搞佢
求指點下小弟迷津
樓主
想問下有無重訓係唔洗去gym自己都可以係屋企做 有無推薦做咩動作
掌上壓
tdee計嘅只有重體身高活動量
體質唔關事 但有special case
有特瘦底嘅 就算tdee+500都上唔到磅
要tdee+1000

調低200 300
我唔會調 因為差唔多日日gym
唔睇頭頁唔答
好少
push up
pull up
sqaut
屋企好難練全身
想問下 我男170cm 87kg 食大概1400卡會唔會太少?會唔會有咩負面影響?定係自己覺得都ok唔肚餓就無問題?
康文冇下拉點練闊背肌
決定去簽p記做trx
開頭有啲咩要注意?
瘦撚係咪只係食多啲雞肉就ok?
定係好似減肥餐咁
Ok thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞