減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
唔該哂
咁你一日三餐食乜?
如果三餐都食肥膩野, 個運動只係幫左你keep 住無增磅
粉麵比較多 (非即食麵)
夜晚係屋企人煮 都係炒菜蒸魚 佢地唔會煮得好油
我盡量戒糖架啦
可唔可以分享隻醬?有冇圖?想買
明白 想問下 有咩方法可以防止手腕受傷
帶護腕
做大重量時餓做一組拆一次重新扎過
扎到血液唔循環咁緊
扎哥陣最好就一半係手掌 一半係前臂 完完全全包實個腕位
返到去記得就影一影
巴打你覺得手機嗰啲健身app( e.g. nike training club) 有冇用啊?同埋嗰啲動作標唔標準
nike training club我用嚟睇跑咗幾耐幾遠
其他功能冇用過
其他健身app就冇用過啦
其實減肥食啲咩係唔太重要
反而係食個量同識睇個營養標籤重要啲
例如個個以為麥皮幫到手
但又唔睇個包裝每餐只係叫你食3x g
如果餐餐用大半碗再沖水
隨時熱量仲勁過麵包
新手 169 71kg
想減肥 少做運動 啱啱開始
試左急步行 斜度6 速度6
30分鐘發現心跳率原來到16x-17x
係咪應該再慢啲
心跳率咁高應該唔正常?
唔該巴打
只要心跳率維持喺最高心跳率嘅65%-75%就OK
至於點樣計個最高心跳率, 可以睇返2樓FAQ, 第三個問題, 有網址俾你入去計
另外心跳率咁高應該唔正常?-->做緊運動心跳高係正常, 尤其係本身少做運動, 身體未適應, 我自己初初開始做帶氧運動嗰時, 都係好容易上升超過80%最高心跳率
新手想增肌減肥
188高 83KG 4月頭開始左做GYM
E家每星期六日做健身連跑步
平時食野日日早餐2塊麥包 無糖豆漿
晏就隨便食 牛腩麵 普通碟頭飯 除左肥膩野
夜晚食屋企少盬少油炒菜蒸魚
咁樣有冇效 唔求好快好大隻 只求持續做有效練肌肉
因為我平日晚上仲要返學 暫時未有時間平日做健身
請樓主指點
增肌前題係要食多過TDEE
而且亦都需要攝取足夠蛋白質
巴打可以睇返 #1 增肌同Macro Nutrition 呢兩part
巴打想講250度嘛?

上次試過雞胸輕輕煎到金黃色 再倒水或者雞湯落去燴熟,好味又嫩口
多謝解答
22歲 就係見過80%最高心跳率就驚唔啱
加問 check到BMR低 得14xx
新手應該點樣提升返
左右肌肉平衡差1kg 左邊差 聽聞已經算嚴重
應該點去練返平衡
提升返BMR方面, 主要都係keep住做帶氧運動, 另外配合負重訓練, 增加返肌肉比例, 都有助提升BMR
一個部位一日操幾耐先合格?

如果一個星期操4/5日每日少過半個鐘 定係 操2日但每日長時間會 好D?

諗緊日日LUNCH TIME 去練定係收工去好

次次見到人話 "減肥要餐餐食白烚雞"
真係想鬧佢
人食你又食 你又唔係比賽 食乜春白烚
好仔細
其實係咪可以冇限制咁食
唔洗特登話戒乜 做GYM可唔可以食薯片
除左肥膩野外好似雞皮肥豬肉甜品汽水個D
Q1: 其實係咪可以冇限制咁食
A1: 如果減重就食多過BMR, 少過TDEE, 增肌就食多過TDEE

Q2: 唔洗特登話戒乜 做GYM可唔可以食薯片
A2: 只要營養攝取足夠, 唔需要特別戒口, 薯片呢類零食都係少食多滋味, 始終都係多油多鹽多糖高卡路里, 食太多會令浪費左做GYM成果
重質不重量
平均45到60分鐘
每日少過半個鐘冇乜用
2日full body好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞