減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
突然諗到個問題。
當我要減脂增肌,假設食少tdee 300 cal,而同時我又去做重力訓練,咁咪比原本tdee少超過300?可以解答下呢個謎思嗎thx
lm
tdee已經計埋訓練用嘅能量
前幾個comment就係問緊計tdee應該揀自己係咩強度嘅訓練
好的,唔該哂清
多謝巴打意見
我而家中午食茶記都係食常餐算數,由佢餓
夜晚都係多菜少肉。唯有捱下啦

再想問,或者係一個好戇鳩既問題
冬天會唔會難減好多?
唔該巴打
唔會 反而冬天減得快 因為保溫用嘅能量多啲 不過真係多啲啲 但冬天唔會想出去跑㗎啦 唔好等啦 宜家開始啦
btw夏天凍水涼都會用多啲能量 唔洗一下就開最凍 可以暖 慢慢去到凍

我係你 我就喺屋企食少少breakfast, skip lunch
留到夜晚瘋狂擦
因為你lunch乜野咩冇得揀 夜晚先食得清啲 而又可以track住
中午唔食暈都似
不過唔該晒巴打
咁又唔係要lunch時間乜都唔食 不過要食自己整自己帶嘅
就算lunch係食個公司三文治 你都唔知佢落咗乜 所以要自己帶
康文開始基本
簡單做下research就知點先join得
TDEE1701 想keep住個體重係咪攝入<或者=1701就ok 平時都好驚自己carbs會食多左 見吉野家個細雞飯其實都好多飯而且高卡 會走汁不過會加粒蛋
有啊有走皮 雞皮好難食
間間唔同
通常 食飯時間 同 夜晚10點後少人
康文冇sales
我去gym做半個鐘已經成身軟哂
點解啲人可以做個幾兩個鐘
好似話認真做唔會超過一個鐘架喎
你係咪見啲人hea做
好多時唔係想做咁耐,而係等機輪機都晒好多時間
1.rest得唔夠
2.新手

兩個鐘可能rest好耐
人人程度唔同 新手可能做15組就收檔 年資長嘅可能做30組都得 所以唔洗同人比較
同埋重要睇洗唔洗輪機呢
想問下做gym點為止真正力竭
例如有時做五組
做到尾個組動作
第一set最後個rep都累累地
去到第三set第6,7rep已經做唔足個range of motion
咁我係應該死頂埋佢 定係成個routine平均咁減重同減rep?
又有問題!如果我今日食多左/少左,係咪應該聽日食番少啲/多啲去平衡番?thx
用日計
減重
即係聽日食番正常,不用特別加減去彌補今日?Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞