減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
巴打你好,我158高,磅數47左右,體脂21.5,骨骼肌34.0 (用淘寶d磅度,平時參考下有冇落到脂肪),減左差唔多半年有呢個磅數,但其實我覺得體脂未夠低,磅數夠(之前睇圖係18-20%左右先有明顯腹線),依加係有小小兩邊腹凹落去既,但要早上先明顯小小,都仲係好似脂肪包肌咁

我想問我黎緊應該繼續減脂定增肌?同埋對我依加做緊既野有咩建議
依加盡量都有keep住每日食到tdee小100-300左右,有安排cheat meal 約每星期1-2餐,上個月去旅行有diet break左5日

有盡量食夠蛋白質,最小都有80g
運動方面就係屋企做徒手運動3-4日,有氧2-3日,有分腹,手臂,腳,臀咁練,但始終冇去gym room,想要多d肌肉可能要更多時間,搞到冇咩方向

唔好意思打左好多字
請問你地有無whatsapp group?
我玩gym新手,想firm 肉and 減肥,想搵個 group 交流
你巴定絲
158 我當住你絲先 如果係巴sorry
唔同人就算同一個%body fat都唔同樣
你要cut定bulk我好難答
我自己都係咁 睇見bulk夠就停 睇好過用數字定要行邊條路
嚟緊夏天應該大部份人都想cut

tdee-100 300係可以 減咗幾耐?
如果開始冇效就再減100 200calorie intake
你做過咩body weight training 有冇例子
btw腳臀唔係分開練㗎

at least我唔知
可能可以開個tg group
有無師兄能解答🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️
唔quote 上面咁長
樓主我係絲,tdee -100,300都差唔多兩個月左右,原來磅數跌左2kg,因為我驚再減多-200tdee會肚餓,依加個數都係食到岩岩好
可能試下16/8間歇性斷食? 因為試呢個就要下午3點開始食,因為我多數夜晚先做到運動,預做完食最後一餐係11點前

下面呢個係我4月開始做既,為期一個月,基本上有跟足做,明顯做完個個月係體態有唔同,每個禮拜動作會加強小小咁,但今個月好似停左係到咁
利申返我係睇台灣d健身女仔學返黎,所以全部名都係中文

做4-5sets, 15-30下
mon腿:深蹲,弓箭步交互跳左右各,深蹲跳下,保加利亞深蹲,波比,定點弓箭步
tue手臂:膝上壓,單手撐地,三頭肌屈伸,登山者膝上壓,摸肩,手撐摸腳背
wed腹:俄羅斯旋體,腳踏車,棒式前後移動,捲腹,剪刀腳,登山者,肘撐捲腹
thur:單腳靠牆深蹲,橋式,單腳弓箭,單腳v抬腿,單腳橋式,屈膝弓箭
fri: 全身性燃脂訓練:12mins重複做 ,2sets,跳繩,波比,登山者,胸伏地挺身
sat: 多數揀d hiit既片做,之後揀d要用啞鈴既片做手,最後就行下樓梯

雖然日日做但過程都係半個鐘-45分鐘左右,有時會落街跑半個鐘先返屋企做,想問點解腳同臀唔可以分開做?因為我見d動作有d似,分開當兩日練唔好咩 同埋我岩岩買左彈力帶,希望再用其他動作練一練個臀

仲有個問題係我主力都想練手臂
手臀同膊係咪要一齊練?因為我多數啞鈴做3sets做到冇力就算 有冇d操手臂線條既動作介紹

麻煩晒巴打
其實 單車機vs跑步機vs太空慢步機
邊個for減肥最好
sorry條問題可能鳩得滯
唔睇頭頁 唔答
181 72kg 本身九十幾kg 減到依家發現體脂率好高 仲有層肥脂肪係度 181 72kg應該正常體重啦 但睇落仲未fit 有飲食+運動同時進行 到可哥以點算
我都想搵個group認真交流
入親果d都話咩飲康寶萊
一日一下掌上壓果d鳩野
因為腳同臀係當下身
而且臀唔算大肌 用曬30分鐘練臀會太多 冇必要 加上練腳同時會用到臀 已經臀好攰
練腳+臀 最好係squat 同 hip thrust
當然仲有好多動作

手臂同膊要分開 因為練手臂時膊嘅參與好少
線條=肌+低脂
冇一樣野叫練線條 你有睇頭頁應該知

手臂分 二頭+三頭
三頭佔手臂3分2
所以應該練多少少三頭
我淨係識英文名 要你自己google下

二頭:bicep curl 可用band or DB
hammer curl 可用band or DB
seated isolated curl 可用band or DB

三頭:overhead extension(one arm都得)可用band or DB
tricep push down 淨用band
窄手push up
tricep kickback 可用band or DB
樓主 我75Kg
想係3個月內減到60kg有無可能
平日返工 要放工先做到運動 我多數游45 分鐘水
或者跑4k / 40mins (我知係好慢 )
另外我太中意食 已經戒左宵夜 盡量少飯
重有冇方法幫到我
同埋塊面同個肚腩比較明顯肥
冇 你要做嘅 你做到嘅 都已經做曬
咁加重啲運動 再戒埋殿粉質有無可能再快
定其實差別不大?
咁少
快=易反彈
1星期1kg為正常
冇睇頭頁唔答
有重訓落磅落得慢反而好事
求幫拖。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞