減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
計過數每天大概要食115g的蛋白質, 好像食極都不夠, 餐單有沒地方可以改善下

早餐: 粟米片+低糖豆漿一碗, 強2隻
午餐: 茶記頹飯, 通常扒+意粉走汁, 熱檸水
下午茶: 強2隻(走黃
晚餐: 雞胸紅米飯

運動: 每星期有3日做重訓
calorie intake>calorie output
食得清唔代表減到肥
冇計住食過咩就ok
唔好感覺食得唔夠
唔一定
加係因為powder有味所以加入去
我講嘅只係我溝過嘅材料
意思唔係話呢個係一個recipe
有冇加唔緊要 總之meet到全日營養target就ok
感激, 我試下買d無鹽果仁返公司食
計過數每天大概要食115g的蛋白質, 好像食極都不夠, 餐單有沒地方可以改善下

早餐: 粟米片+低糖豆漿一碗, 強2隻
午餐: 茶記頹飯, 通常扒+意粉走汁, 熱檸水
下午茶: 強2隻(走黃
晚餐: 雞胸紅米飯

運動: 每星期有3日做重訓
計住食過咩就ok
唔好感覺食得唔夠
感激, 我試下買d無鹽果仁返公司食
食少過ttde會點
即係我要2200
但我減脂所以要1800
如果再少過1800冇咁有效?
唔會冇咁有效
不過有可能燒埋肌
*應該係話 燒太多肌
想問keep心跳個度 會唔會話愈高減肥效果愈高?
唔該哂巴打

另外想問下2個問題
1.食完即刻坐 會唔會令身體吸收多左卡路里定係冇分別?

2.如果格太耐先食 太餓 再食野又會唔會吸收多左卡路里 (假設我唔會因為餓而食多左)

之前睇太多減肥POST 講得好麻煩 但睇完呢個POST 感覺簡單好多 總之OUTPUT>INPUT 基本上就係減到肥?
我唔係專家不過講下我自己睇法,減肥其實都係加減數,我覺得每24小時去計算就得,正如有啲人臨瞓前食野好容易肥,我自己就唔多信,假設你一日只食一餐,只係食夜果餐而所吸收卡路里唔超標又點會肥
係囉..我覺得都係加減數問題 無理由本來件野500卡 訓前食會變1500卡掛...
想問減肥+重訓問題
帶氧方面唔多問,想問有關重訓問題
如果重訓係選擇lesmiles既bodypump,考慮埋肌肉長遠黎講會唔會比每日操唔同部位無咁有效?

因為暫時減重既方法係一日bodycombat(55mins),一日bodypump(55mins)。時間許可就會bodycombat(55mins)加hardcore(30mins)
Bodypump係一個鐘練曬全身大細組肌肉,但要比肌肉休息,所以第二日都係做帶氧加腹。

但如果跟第一頁plan重訓既例子,再加帶氧(30-60mins)。咁就可以做到每日重訓加帶氧,而且針對肌肉群組訓練。

相信如果以減脂為目的,上面兩種方法配合飲食都有效。但想知道局部同全身訓練,其實會有咩差別?差別係咪主要對肌肉增生影響性大d?
咩係lesmiles?
玩左3個月,一星期6日gym到,開始有少少shape
最近番office工,早餐唔得閒食,晏就又食垃圾
飲粉既話係咪都係whey protein?
各位巴打,我180cm 83kg bodyfat 23.5%左右
我想減脂同埋增肌

增肌方面
屋企得兩個7.5kg dumbbell
時間唔許可去gym room
暫時做緊手 胸

減脂方面
現時餐單係:
早餐 烚蛋2隻 9am
午餐 雞胸蛋飯 12pm
晚餐 魚蛋米粉 5pm
進行緊間歇性節食

我6月開始咁樣做,一個月體脂跌左2%
想問下9月減到18%左右 work唔work

以上行動/餐單有無改善之處?
我9月就可以去翻gym room操
想問下邊類重訓可以增肌?
Plank 捲腹 深蹲呢啲得唔得?
上網睇有啲好似話呢啲唔算增肌?
有好多種 你有冇乳糖不耐症?
有就飲isolate whey 冇就飲concentrated whey 問下sell屎
魚蛋可以改改佢 換其他飽啲嘅野食 仲可以食多啲
你食得夠唔夠你自己先知 睇頭頁自己check
想問下增肌同減肥同時進行應該點做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞