減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
想問我以前試過跑步大約半年多啲 減咗9公斤
但之後keep住跑好似已經唔再有磅數上嘅分別
請問有咩方法可以突破下呢個瓶頸期
重訓?
有做過 但我條腰成日都酸痛咁 唔知係咪背肌唔夠
唔知點練好
上youtube 睇片學 重訓多數過到平台期
做gym巴打LM, 好post
冇話同唔同一類Whey Protein
所有Whey Protein基本上都係蛋白質
冇咩大分別
最大分別係一隻濃縮 - 蛋白冇咁多平D多D乳糖
一隻分離式 - 蛋白多D貴D冇咩乳糖

有充足嘅營養補充同足夠嘅訓練量就會增磅
蛋白精只係補充品 唔係必須品
蛋白質可以由日常原型食物到拎都得
腰定係背?
背就當然係背部訓練動作 Pull Up//Row等等
腰嘅話就係腹部同埋所有站姿嘅負重都會訓練到
你做嗰個位,肌肉增生左,自然會burn fat,所以唔會淨係睇落瘦左吖
對於增肌黎講食嘢真係比運動難好多
出街食飯好難track到食幾多 預備備餐亦要花時間
而家到時侯食多兩餐盡食算
同一組動作
第一set做10下,第二set 8下,第三set 6下
同keep住每set 10下,第二同三set做輕d
邊樣會好d?
唔該哂巴打幫手補充
新手黎留個名先
我係Market Place買的
重量x次數加埋最多最好
增肌熱量多反而方便
其實最主要係要準備蛋白質
因為碳水同脂肪好易搵
蛋白質就難搵好多

如果驚爆標/想估計就盡量簡多肉嘅食
因為肉跟重量大細就大約估到有幾多蛋白質

如果可以嘅當然係自己備哂全餐最好計數
啱啱開始做gym 而家日日做 做左1個月左右
飲食方面好難搞......
我可以食得好清 但超懶整野食
如果要自己煮我係可以懶到兩三日食得一兩餐果d黎......
我咁既case 係咪都係飲奶粉好d....
thx, 會加返多d蛋白質.
另外因為熱量都冇乜得再減, 唯有運動方面著手, 好多女仔都會選跳鄭多燕/跟coffee做瑜珈去代替跑步游水, 其實係咪都work?
有返咁足夠強度嘅做咩運動都得
最主要係用帶氧運動黎製造熱量赤字
邊樣運動唔係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞