減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
要瘦都應該係係減低體脂嘅同時盡量保留/什至增加肌肉
因為肌肉嘅構成比肌肉嘅分解黎得困難好多
屋企舉啞鈴 練唔練到2頭

2頭好細 搞到手臂好細

唔知係咪舉錯姿勢
想問下大家多數做咩練2頭
要舉10KG?
1.對手臂粗厚嘅影響 三頭肌影響會比二頭肌大
2.做岩姿勢10KG都可以做得好辛苦
3.動作方面都係以Curl同Hammer Curl做唔同嘅變化
4.動作姿勢同肌肉感受比重量更重要
我舉完上去果下放落黎果下 手肘會有啪一聲

正唔正常架?

都係既 我舉輕d試下先

多數30下一set?
我用gym room練三頭肌嗰部機
平放後臂喺張嘢 之後拉舊嘢上(我唔知叫咩)
但我只係feel到左邊嘅三頭肌 但明明姿勢一樣
點解右邊feel唔到
我見有diet break
係咪必須㗎?
因為其實我幾個月都無break過
但體重有keep住跌 但以前係0.3 0.2咁跌
依排就0.1咁跌 跌少咗好多 (今日體重係49.5)
體脂都係跌緊 我都幾肯定我個磅係準嘅 因為正正係gym room嗰部
咁係咪唔需要diet break
等佢完全唔郁先?
體重越低就會減得越慢
巴打個post好有用 多謝晒

有小小野想請教下咁多位師兄

依家187 73kg
以前練過九個月左右
做gym果排皮膚唔知點解真係特別差
有無巴打都係咁

依家好想重新上路 岩岩測左 bmr= 1769 , TDEE =2131
見巴打話可以增肌 + 減脂可以同時進行 (新手時期)
如果我每星期做三日
星期二 full body + 30mins 慢跑
星期四 full body + 30mins 慢跑
星期六 full body + 30mins 慢跑

咁我係唔係應該以
每日 食 1600-1700 然後食夠160g蛋白質 低碳水 +低脂+ 足夠菜類
求解答 知道健身無得急 慢慢增到dd肌同時減到脂 我己滿足keep住做
Your BMR Is: 1779
Your TDEE Is: 2303
187 73kg
每星期 運動 1小時20分鍾 咁先岩
iherb冇味bpi
break啦 見慢咗有個幾星期左右就可以break下
有人就愈減愈慢都係啱㗎
上磅唔好low carb啦 會冇力同搵睇落flat啲
tdee我冇check 唔知你啱唔啱
如果你啱的話 食2100
食1600的話 你唔係肥開始 會太少 唔夠
再加上你會做cardio

protein 160g夠
fats 20%-30%啦
剩低既就係carbs
加埋曬就係你嘅總calories
巴打個post好有用 多謝晒

有小小野想請教下咁多位師兄

依家187 73kg
以前練過九個月左右
做gym果排皮膚唔知點解真係特別差
有無巴打都係咁

依家好想重新上路 岩岩測左 bmr= 1769 , TDEE =2131
見巴打話可以增肌 + 減脂可以同時進行 (新手時期)
如果我每星期做三日
星期二 full body + 30mins 慢跑
星期四 full body + 30mins 慢跑
星期六 full body + 30mins 慢跑

咁我係唔係應該以
每日 食 1600-1700 然後食夠160g蛋白質 低碳水 +低脂+ 足夠菜類
求解答 知道健身無得急 慢慢增到dd肌同時減到脂 我己滿足keep住做
上磅唔好low carb啦 會冇力同搵睇落flat啲
tdee我冇check 唔知你啱唔啱
如果你啱的話 食2300
食1600的話 你唔係肥開始 會太少 唔夠
再加上你會做cardio

protein 160g夠
fats 20%-30%啦
剩低既就係carbs
加埋曬就係你嘅總calories
收到 thx 巴
bsn true mass 定 ON serious mass 好d
我用啞鈴練 做開10下 x 3 次
上一次做完第日隻手無酸痛
所以下一次做就加左重量,做完10x3 第日都係無咩酸痛
其實我係應該加重量定每次做多幾set?
(但再加重我應該做唔到 )
揀低糖 高卡而高碳水 高蛋白
各位巴打好
我係男,卅歲,172cm, 141 lbs
仲係四年前仲係好瘦,約115磅左右
近兩年就步入中年越黎越肥,開始有肚腩
同埋雙下巴都出晒黎,面部輪廓越黎越少

我本身做裝修,日日都出勁多汗
但都冇話瘦少少,反而仲肥左咁
近日一個星期最少兩晚出街跑步20mins,加做平板枝撐/situp等等(做最少兩set)
避免下午茶,宵夜
暫時未見有起色

其實中年發福係咪冇得減?
定係我每日消耗太大,所以食少少野都吸收勁多

利伸:我睇晒#1,2。但都想問下
唔該巴打
買咗on whey protein 想問點飲?
一匙定兩匙?
中年難燒脂正常
要記得 出汗唔等於有burn fat
最大問題都係要 支出>收入先會burn fat
食野食茶記一餐都可以1千幾卡 多過你全日支出 所以要減 一定要自己食 要知食咗咩落肚

你嘅利伸
唔係食藥 你差幾多先食夠咪食幾匙囉 一匙24g protein
唔酸唔代表冇用
唔好10x3 唔加重冇意思
試下
set1, 12reps 加重
set2, 10reps 加重
set3, 8reps (max effort)加重
set4, 8/6reps (max effort)加重

姐係weight up, reps down
Ok
想問下計tdee揀how intense is your exercise應該點揀 如果用heart rate做標準既話 average hr只係max既55% 係咪只係light intense 唔該巴打
大概得㗎啦
佢嗰度都有寫can hold conversation, breathing heavily嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞