減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
返工中午個餐一定要出街食 避唔到 咁既情況 點先可以快速減肥?中午唔會帶飯食沙律 一定跟大隊食
冇呢啲 最緊要全日食夠
盡量平均啲
好難 唯有夜晚就住食
不過夜晚要食幾多都唔知
因為中午嗰餐你出去食 根本計唔到食咗咩落肚,所以唔會知夜晚仲有幾多quota
冇快速減肥呢回事
咁都有人負皮我
想減5kg,有咩運動係可以係屋企做
星期六日朝早會游水,一至五想留係屋企做運動
有d咩好推薦
重有一個月就要交貨
想4
要加操
做左差不多兩個星期運動,之前係0運動,行樓梯都懶個d
上個星期一至三都跳鄭多燕20mins(已經頂唔順,做唔到30mins
星期六日朝早游水,但其實我唔識游,所以正確d係踢左水一個鐘
今個星期3日都有跳20mins鄭多燕
食個方面戒晒零食、淨係飲水,無乜食早餐(無食開)
午餐出街食,通常意粉、碟頭飯之類,七成飽就停口
晚餐自己整蛋餅食,無落油,夜晚餓就一份水果,都係一條蕉or奇異果
但係都仲係54kg無變過 一時53.6kg一時又彈上54.5kg
bmi22

依家先開始了解要計下熱量個d,tdee1716姐係要食1416,咁當1400,今日早餐食左260卡,午餐好想食麥當勞

我d方法係咪錯左所以先完全無變過?雖然我都知兩星期太短,但連小小0.1kg都無減到
新手黎講 操左2-3個月,都算操得密(5-6日per week) 其實洗唔洗安排deload?
1) 20mins 以上消耗脂肪效果會更好, 20mins 啱啱好到消脂肪你就停了, 所以....
如果太辛苦做唔到20mins 以上, 不如試下出街急步行或者係屋企踏凳仔, google 下消脂心跳自己計下要幾多

2) 午餐出街食,通常意粉、碟頭飯之類,七成飽就停口 <呢度到底有幾多卡路里?用幾多成飽黎做標準無乜参考價值架喎, 食白飯食到7成飽同食蛋糕食到7成飽呢度都差好遠啦
其實減肥真係要少d 出街食, 少油之外仲要少鹽, 太多鹽會引致水腫
真係避免唔到既都要走汁, 食雞扒要走皮....
係架, 係無咁好味架喇, 鬼叫你要減肥呀?

3) 會唔會係食得太少, 新陳代謝搞到慢哂, 要時間週節返呀?
btw, 先開始左2星期, 再比d 耐性啦

加油!!
一星期減1磅為止有效
冇減到唔代表冇減
有可能係水重 飲多咗水 身體keep多咗水
每朝屙完大同細 乜都唔好食住 上磅最準
唔洗deload
打算今晚試下做tabata,唔知對我黎講會唔會太辛苦
同埋我好似飲得太少水,見d人話要飲好多水
如果鄭多燕都辛苦, 我唔覺得你會做到tabata

飲水都好重要, 我以前都係飲好少水既人
而家有教鬧鐘提自己要飲水, 一日我飲2L 左右
同埋要早d 訓
咁做左tabata先,做到幾多就幾多,之後再做一次鄭多鄭
出面茶記/快餐店食個d一塊豬/雞/牛扒大約有幾重
薄身手掌咁大就100g左右
自己煮得多就大約預到
不過啲汁 RIP
巴打 想請教下
159 fat mass 21.4 ffm 42.9 muscle mass 40.3
呢個係半個月前磅 近半個月每個星期打2日泰拳 1日重訓 想問呢個數據其實應該偏向減脂先定增肌肉先? 而且小腿企係到唔覺有肌肉 但係一谷就睇得出有舊肌肉 咁我小腿其實算唔算有脂肪?
長期嚟講 一定係增肌
當然最好係同步 例如重訓後做30min cardio(掉翻轉都得)
打拳幾好啊

小腿肌肉冇乜係正常 因為成日用到 刺激要好大先會生 小腿可以話係最難生嘅肌肉
呢個唔係人種嘅問題 姐係就算黑人(基因怪獸)都唔一定有大隻嘅小腿/易操
最緊要練得多 食得足 自然有
咁當然fat高都有影響 可能你肌大 但脂肪cover咗姐
小腿幼到仆街 著短褲勁唔好睇
出多d汗會唔會瘦
出汗會瘦就唔會有臭汗肥仔肥婆啦
有無聽過人話三十幾度出去室外企下當做運動?
唔會 出汗係for降溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞