減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
覺得日計嘅定義好模糊
一日最後果餐食完隔幾多個鐘之後先為之新一日嘅第一餐?
訓前 醒後 會唔會好啲
我想問做HIIT, 有無話最高心跳率要維持幾耐??

我做咗兩個禮拜左右, 試過唔同workout形式(e.g. Burpees/jumping jacks), 又試過sprint形式, 每次20mins左右, 但達到80%心跳率嘅時間唔超過3分鐘 ; Sprint真係跑到腳軟都唔係幾達到80%心跳率

我係想減肥, 曾經試過用節食+喪做運動減到10KG, 但後來轉咗工無時間做運動+食番多咗嘢, 已經打回原型

P.S.巴打你真係好有心, 支持你! 我呢排由POST 1 開始追番POST, 獲益良多
must be 80% up
Ching咩身材、幾高、幾重??
我係做體重管理嘅,我而家揾緊啲有需要減肥/增重既人,可以免費俾意見佢地去解決呢d問題,有興趣可以TG我了解多啲

https://t.me/coachforfitness
如果想減肥係要食每磅肌肉1g嘅蛋白質定係總體重?
總體重 per gram
咁好難食得足喎
係架 唔係咁易
但係我有陣時屙尿有泡唔敢食太多
如果本來腎無事
人體可以食kg x4.5g嘅protein都無事
飲多啲水就得
咁如果有困難係咪要飲奶粉?
盡量唔好 食多一排先 真係唔得先諗奶粉
我依家75 kg左右,如果要食150g protein 真係有少少難度,平時應該都係食100-110左右
啱啱開始減肥
有依個post 實在太好了
我依家60kg 157cm 希望可以減到50kg

有一個問題想請教下
其實我都好多年冇做運動
平時行兩三層巳經索哂氣
(試過慢慢行完一條好長既樓梯之後暈撚左

啱啱開始做返運動
琴日做左成32分鐘先跑得3km (行左好多
今日好左少少 用同一時間 跑左3.69km

除左覺得個心跳到可能就死
就係對腳好冤

如果想1個月內見到體形有變化,應該要:
1. 逼自己就算慢跑 跑得少 都一定每日要做30分鐘
2. 跑2日休1日?

謝謝你們
冇做開運動唔一定要跑
可以行微斜路 不過要有跑步機
啱啱開始未需要日日做 減太快易反彈 自己又辛苦
我覺得可以 暫時隔日慢跑(如果冇跑步機行斜路的話)

記住飲食7成
我想問
蛋白質要跟磅重 一磅一g
咁有無話每日吸收既脂肪同碳水要佔一日既幾多%?
上網睇過有專家話脂肪最好就吸收35%好似就比較好
無定 睇你習慣
有人頂唔到low carb
所謂專家全部9up認真
要自己試過先知

最basic嘅比例係
30-50% carbs
25-35% fats
25-35% protein

通常上磅食高啲carbs
40-60%
Lm
訓前飲水(唔係灌水 正常咁飲)會水腫 真唔真?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞