減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
dumbell row, 公園pull up
淘寶買muscle band屋企練
點解唔睇頭頁 on9唔答
點解唔可以睇頭頁?食s啦
係你咁好心先會答

頭一頁寫到明唔睇頭頁唔會答
懶到咁 資料比曬你都唔睇 學人練
睇了
睇咗
我都係想知去physical 有咩要注意姐
我都係出番去 唔好意思
問係咪要食多啲雞
其實最想問餐單
要番工邊度成日搵嘢出黎食
同埋食唔落可以點
我試過食到嘔番出黎
咁我講長少少啦
你話食多啲
咁我係咪真係要暴飲暴食咁食法
定只係淨係食一堆蛋白質呢
咁我真係三餐m記同三餐全雞吸收嘅嘢又好唔同咁

我係唔明呢點姐 梳之前講太短
其實你細心睇 睇埋faq
會發現乜都有齊曬 我打咗好耐㗎
辛苦晒 我都明你打咁多字好辛苦嘅
早排我已經日日食傻 自己都有買雞肉 零食都食齊
但係啲體重係跌緊/唔郁
日日度尺都冇增冇減
搞到我都唔知點食
想請問下 女仔172cm 67kg
做左個幾月gym 有重訓同跑步
一星期四至五日
食野都唔係好肥
但體重無減什至有時升左
係出左咩事
樓主點睇生酮飲食法?

我呢幾個月keep住健康飲食 忍口 一星期又做三四日帶氧重訓
但體重減得好慢 幾個月都係減左5lbs到
係健康左但真係好慢⋯ 係咁做運動又攰又冇晒時間,仲要忍口

我朋友食左一個月keto 一星期一兩日運動咁 可以食好多野(健康高脂野) 輕鬆瘦 一個月已經減得好多脂肪率
佢條捷徑好似走得好好

樓主點睇?
我想問每次決定做邊幾樣重訓有冇咩要留意

一定要集中做手就做手先 做腳就做晒腳先

定係做得夠數就我想做咩就做咩都得

因為我岩岩開始做 仲摸緊D機點用 怕錯姿勢 用錯力
見到做背又會有幾部機都係練背

好冇方向
想開始控制飲食

如果我tdee係2300
我要減肥 目標一日2000

咁我早餐食7仔3文治 200幾
做完重訓 同 夜晚飲一次 protein 加埋200幾

我上網睇過外賣最勁都係1500到

我當食個清淡既 大概當係1300

咁我夜晚食沙律 全日都係2000到

咁又得唔得?

仲有油鹽糖係咪只要唔超過個目標都食得?
我個case係之前測過體脂機
有手把個隻
測出黎我個肌肉量高過我呢個體型既標準
同時脂肪又差少少爆標
姐係高脂同時多肌肉
想問下有冇人或者見過人都係咁既case
平時都有做開運動既
但個種運動只會係咁行路同會係咁用到腰腹手臂既肌肉
冇乜帶氧或者無氧既成份
前兩三個月既減肥方法都係飲食控制例如食清d食少d同埋戒甜
宜家減左大概3-4 kg
想再減落去既話要做無氧定有氧先?或者比例如何?
如果有邊樣係頭一頁有答到既話返俾我知我自己去搵都得
我比較好奇係點解我會高脂高肌肉
呢樣真心好想有人答下我
唔好意思有d 1999
見到你問最後個句想搭下嗲
自從三個月前開始減肥之後
我覺得最緊要係個心態要改下
減肥係為身體健康
但食得太多油鹽糖其實對身體都唔好
以前食甜品食蛋糕飲熱奶茶要落糖
宜家甜野少食,飲咖啡奶茶唔落糖,出街食野都少揀重鹽油既野
一開頭係為減肥
但耐左真係覺得多油鹽糖係對自己既健康唔負責任
結果少油鹽糖變左個習慣
靠飲食控制黎減肥就易左好多
其實我咁長串野係想講唔好諗住唔超過個數字就叫健康
減唔減到肥同埋對身體有冇益淨係用數字做標準係冇用
熱量唔超數字但油鹽糖都係食咁多俾你瘦到都係唔好
你做哂research睇哂熱量都feel到你有個決心係到
與其仲諗食個外賣成千幾卡路里左度右度
不如食清d或者自己煮好過啦
不過唔知你實際情況係點都只係俾下意見
純粹路過9up下
樓主或者有其他有經驗既巴絲會俾到更好既建議你
減肥加油
就係晏就果餐自己搞唔掂
唯有係早餐晚餐落手 睇下可唔可以比個位放個晏就既外賣

我都知油鹽糖唔好 但係外賣又避唔開 所以都會盡量揀清淡既

所以都想問下係咪要計熱量之餘要零油鹽糖
係既話晏就都係買個三文治食算
唔係呀 零油鹽糖會做人做得好辛苦
我肥底都係因為鍾意食野
清到咁我應該一係爆發變大肥婆一係去左自殺lu
留意返個份量姐唔係全戒
即係有得揀牛河定叉燒飯可能同樣熱量但叉飯少油d
肥叉瘦叉有冇汁有冇菜又有少少分別
瘦叉走汁飯搭兩條菜芯會好過肥叉有汁撈埋蔥油
唔係叫你好極端戒哂一樣野
只係同樣係食外賣其實係可以根據營養需要再挑選下
巴打 我170 練左2個月左右升左2kg 依加51kg 有飲gainer 但開始想健康啲自己整shake飲 有google過你講既recipe 但全部我見佢都有加protein powder 想問下要weight gain既shake係咪都一定要加powder無得單靠食品整?
2000卡只係計算食野個量,裡面要包含碳水、蛋白質,脂肪。
2000卡麥當勞KFC同2000卡雞肉牛肉三文魚沙律蕃薯比較,冇錯大家都係2000卡,但係裡面的營養就好大分別,份量都好大別。
控制卡路里攝取固然重要,但係食啲乜嘢都好重要。
比如你話食「清淡」,點為之清淡呢?脂肪唔一定都係唔健康,相反人體係好需要攝取脂肪。當然脂肪有分好壞,但係唔好誤會脂肪必定唔健康。
早 麥皮 脫脂牛奶 蛋兩隻
午 大快活雞胸紅米飯 走汁
晚 三文魚 紅米飯
飲下豆漿
反而重咗
點解?
有去做下gym
想減肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞