減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
男仔食一包又唔會飽
肥仔是這樣錬成的
多謝解答。

咁重訓係要舉鐵果D先算?
我跟個app做果D 例如: one arm side push up / T -raise / Squats ....果D,會叫做係咩exercise?
飲緊肥仔粉 飲左兩星期冇乜效果 好想肥呀
依類係用Body Weight 嘅 Training
優點當然係方便又可以係屋企做
但係相對地佢嘅強度都好難提升
除非你可以一路做愈高難度嘅動作
而且單單係屋企空手唔靠單槓/TRX/拉力帶去練
好難做到背肌
想增磅最好都係估算/計算哂全日嘅熱量攝取
訂定一個可以控制嘅訓練計劃同飲食計劃
然後慢慢因體重嘅升降去調整
唔識
第一頁有
巴打你好, 昨日終於的起心肝去join了個會所gym plan, 唔洗去康民排機排餐死
現在keep住每星期去3-4日做gym重訓, 其他日子join小組跳舞班, 再加每日帶氧運動, 希望可以改變到下身好肥問題
想請教一下, 如果想改善膝頭痛的問題, 有沒邊套動作可以做, 以前踩單車踩到傷了
減左三個月, 餐單係咁:

早餐 - 芝麻豬仔軟法包+茶
午餐 - 一大盒菜, 通常屋企白烚, 有時唔得閒就會喺粉麵店買盒菜心(有蠔油)
晚餐 - 一個唐記白/麥曼頭+屋企烚菜(有時口痕會食零食紫菜)

但到星期六日就唔會限住自己食乜, 變返正常食糧, 都會照岀街食

依加到左停濟期, 唔知可以點攪, 諗緊加運動&lunch嗰餐轉食其他(蒸雲耳, 豆腐, 粟米, 烚蛋x2)
我想增磅 一星期重訓6次到 做左幾年gym 最重試過63kg 但係近牌病左成個月得番56
胃口細食唔多野 病完開始迫自己食多d 同得閒就食nuts 飲豆漿
點知食左幾日就開始胃痛
想問呢d 植物蛋白係咪唔適宜食咁多?
唔想食咁多肉同奶 可以食乜?
運動前食咖啡係咪會勁啲?
運動前咖啡係咪會勁啲?
都係嘅
咖啡因好多時都會用黎做pre workout同埋fat burner嘅成份
身體一開頭未必咁快適應到咁大進食量

植物性蛋白除左要食唔同種類之後同動物蛋白分別唔大

除左肉同奶 豆類同豆製品 堅果類 蛋 唔同嘅乳製品 都係好好嘅蛋白質來源

胃口細就慢慢食大佢 如果真係食唔到咁多而又要增加熱量攝取
可以考慮下gainer或者提高脂肪嘅攝取量
原本個餐單唔係太夠蛋白質同埋脂質 最好增加返佢地嘅比例
睇返個餐單會建議增加個運動量
因為熱量睇落已經唔係太高
再減就驚跌過BMR
都係一般嘅下肢訓練 訓練前做動態熱身 訓練後做靜態拉展
請問食蛋白棒補充蛋白質的話, 係咪訓練既日子先好食, 當零食食會唔會變相食多左?
淨做重訓+飲食控制,唔做帶氧有冇可能減到脂?
唔係 日日都係食咁多
蛋白質攝取量每日都係差唔多
因為身體唔係精密機械
你一日做嘅訓練 一日食嘅野 其實都係會影響到你黎緊幾日

反而熱量就有唔同睇法 有人日日食一樣食超過TDEE去增肌
有人日日食100% TDEE 但係唔訓練哥幾日用少左能量 就用多左出黎嘅去增肌
有人唔訓練就食BMR 希望體脂升得最少

各種方法都有人成功
所以要搵到岩自己嘅方法
有 但係效果會較慢
而且好難突破平台期
因為熱量唔可以無限咁減落去
姐係如果開始食就最好日日都食? 未試過食補充品, 日日食覺得好似有啲貴
如果一日烚兩隻蛋(只食蛋白, 唔食蛋黃/一隻蛋黃), 會唔會over??
應該係話日日都補充夠蛋白質
唔一定要蛋白棒

我地常用嘅健身蛋白粉
除返開一份20g蛋白質先係3-6蚊左右
其他食物除左雞蛋可以相比
都係貴過佢地
一隻全蛋烚熟嘅營養素大約係
0.5g碳水
5.5g脂肪
6g蛋白質
總共80卡左右

點會話Over呢
做左幾個月gym 肚腩瘦左 但顯得個肥仔波愈黎愈明顯

係咪要做多d 夾胸先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞