減肥/增磅 3

1001 回覆
93 Like 8 Dislike
可能要再低啲
如果成日都好快肚餓點算 每日上磅睇已經重咗成KG
你吸收好
1.要睇持續左幾耐
一般計3500卡赤字左右就會減一磅

2.可能高估左TDEE或者低估左進食熱量
再Cut低D
多食熱量密度低嘅野
例如蔬菜
同埋纖維 蛋白質 低GI食物都會增加飽肚感
1 想問一下點樣可以做有氧減脂而又不流失肌肉.
2 運動後一個半鐘頭後先返到屋企先給收營養可唔可以
3 有人話要減肥就要給收小過TDEE先可以 咁我要點飲食俾營養肌肉
thanks
我TDEE 2600左右 建議每日應該食咩
食自己鐘意食嘅野
營養資料上http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/nutrient/search1.php
新手無知一問
依家TDEE係1644 想減脂所以set左每日攝取大約1350熱量到
同時我有做運動消耗熱量 例如今日跑左一個鐘消耗左300幾400卡咁

但問題係我BMR係1315
所以我想問下咁樣會唔會熱量過低?定係係正確嘅方向黎?
因為我目前係
攝取: 1350
消耗: 1315+300

新手啱啱開始減脂 太多野要學習
呢個問題困擾左我好耐 希望各位師兄出手相助
啱㗎啦 總之喺tdee減落去
一般我地計飲食上嘅熱量就OK
運動嘅熱量唔洗突登去做加減
即係你唔洗額外去補充返運動左嘅熱量
但記住訓練後要補充碳水同蛋白質
好嘅!謝謝解答
因為用緊myfitnesspal個app計卡路里
見如果add左運動嘅話會幫我加返個TDEE 所以好困惑
咁我依家淨計飲食就算
希望今次keep到啦
增緊肌如果deload week
應該照食咁多定食番少d?
我食夠 bmr 卡路里,但carbs 只係我macros 嘅12-15%到,咁樣會唔會影響我身陳代謝? thanks

巴打有冇研究reverse dieting?
新陳代謝唔知
但係低碳有個問題就係運動表現比起正常會低
照食 DELOAD就係比身體休息修復
冇能量就修復唔到
樓主點睇intermitten fasting 同keto diet?
腹部2側肥肉點樣先可以減到???
fasting試過一次 頂唔到
keto=low carb diet 我食少啖飯都唔得 好鐘意食飯
我唔否認兩種都有用 不過唔同人用效果都會唔同
睇頭頁
睇咗,你嘅意思係咪冇得減局部位置,一減就要減全身肥肉??
依家試緊16/8 intermitten fasting
今日第一日 唔算太餓
我上網見有人做緊 16/8 + 5/2.好佩服

我見好work
打 squash 對減脂係咪真係咁有效?
我見網上面講到打一個鐘燒成900 kcal
如果係 每星期做幾多次 我一次打1個鐘
有冇睇頭頁?

宜家唔係食藥
冇限一星期幾多次
同埋你身體咩情況又唔講
如果你痴肥 我答你你要日日打
你點頂
我透過個mon睇到你幾肥咩
你鐘意嘅日日打都得 你頂得順就得啦
要減脂前提係心跳reach target
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞