脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
香港人好鍾意食麥當勞肯德基
雖然係diet
但小心都係盡量唔好飲

野食都係
一刀切戒哂係好難
間唔中一次還可以
食麥當勞仲有得救, 食肯德基就...
無人係屋企,唯有落街食
以前係一個人食2人餐
宜家已食下午茶
關咩事
出街食睇你食乜姐
窮撚係食呢d
食碗麵廿令三十蚊
去超市買包福字米粉, 順便買一包即食雞胸肉, 咁就可以一餐, 有碳水又有蛋白質
唔想開火自己煮, 去麥記買個板燒雞腿包餐, 轉粟米杯, 咖啡走糖奶
走埋醬
食個牛腩麵加菜好過啦
可以, 不過唔好揀油麵, 同河粉, 同埋要清湯
炒美股跳一下都唔止啦你呢挺肥閪咁多藉口好撚正,快撚啲食到肝硬化
兩日就放棄治療
賺埋咁多 上大陸換肝都得駛咩戒口
樓主呢個post 旨在鼓勵大家
改善脂肪肝係長期既事,但要情況變差就係分分鐘既事。唔認真戒口既話真係冇人幫到你。
最基本每日飲足夠既清水,食夠蛋白質,足夠既蔬果,澱粉質揀原形澱粉,少油,最好走糖,低鈉。
足夠既蛋白質幫手消脂,又促請新陳代謝,而且飽肚過澱粉質。
用呢d原則黎砌自己每日食d咩,都可以好多選擇,每日食既野既總熱量控制係低過每日消耗量既水平,慢慢就自然會瘦。
你最大既問題應該係冇認真戒口既決心同俾藉口自己冇得帶飯要出街食唔知揀咩好就自我放棄。
例如食麥當勞可以揀沙律餐走汁加雞扒,轉粟米,飲唔落糖既齋啡,食完未至於好飽,但到你下一餐前都唔太會餓。
例如譚仔可以轉菜底,麻辣湯轉清湯,雞翼一份大既改為食細份既,都已經好好多,當然戒得到雞翼就更好。寧願你揀炸髀然後去皮都好過去唔到皮既雞翼
IG好多營養師開既page介紹食咩健康,有咩最好唔食,出面d連鎖店既野有幾多卡路里,蛋白質,油咁,你睇得多就自自然然識揀。
樓主聽日食肥叉飯,當多謝自己
食緊呢個
比狗食
唔好食呢個啦 。食一粒粒原麥果隻
呢隻都唔得咩
講tdee同自己intake幾多, 6分飽=呃鳩你自己
午餐食恰兩隻蛋得唔得?
早餐就得
午餐可以食番多小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞