脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
宜家全部都暫停
好訓教,早抖
食譚仔盡量蕃茄湯/清湯 因為辣湯會好多油,同埋重點係走腐竹
食燒味既話咪少汁/去汁去皮、唔好食薑蓉,我自己成日食係食瘦叉雞胸少飯雞既話其實雞脾雞背位都ok(去皮) 但雞翼本身去左皮都係偏肥 最好唔食
鴨胸都ok
鵝既本身就偏肥 建議唔食算 食鵝唔食肥有乜意思
紅腸果d加工野就唔好食啦
起碼跟上邊既建議飲食,半年以上再諗
你半年後再check睇下有冇改善
未有事既係就少水果預防
有脂肪肝已經出左事就戒
有幾難明
其實減肥唔知點解年紀大就越難,特別係到夜晚特別口痕
其實腰圍同脂肪肝唔一定有關係
見過好多瘦過柴嘅人都有脂肪肝
戒澱粉質, 糖及零食
包你瘦
你都戇鳩。一個蘋果糖分大得過你食其他嘢?

係呀係呀,有脂肪肝嘅時候,記得戒埋食嘢
煮嘅話研究下電飯煲料理
收工放晒啲料落去 可以走去整其他嘢
唔使放油 又可以一次煮晒飯菜肉
有咩用補充劑?定係點樣?
其他脂肪係周圍儲存令你成個人肥
但果糖係直接儲存係肝
Zone 2 training, Paleo diet, 戒fructose (有fiber is ok, 即係水果 - high volume low calorie)
try mixed tocotrienol, phosphatidylcholine, NAC, Sam-e, glutathione, betaine, omega-3 etccc, 市面上有d blend的
6個月正常返啦
冇錯
神一定會打9你
試下做超慢跑 可以youtube search下超慢跑
就算係超重既人都可以做 聽住歌又唔會悶
我老母超重 糖尿加脂肪肝都好返好多
一開始原地超慢跑10分鐘 到而家可以原地跑一個鐘 一路瘦仲要全部指標好返
飲食都係有改變 但只係慢慢黎唔洗急

唔好成日諗住一日見效
一開始做運動就chur盡 一節食就雞胸沙律
你要慢慢改 比一年自己 如果唔係就會放棄 即係冇用
一開始每日10分鐘超慢跑 之後15 之後20 慢慢玩

飲食可以試下續樣野戒 戒左野飲先 再戒甜野 再戒零食 戒公仔麵 然後就開始戒加工食物 其實好多野都可以食以食三哥米線 牛腩麵 其實原型食物都好健康 只要每樣野唔好食太多就得 其實好多野都可以食

唔洗話一日內就由食開KFC變成水煮雞胸 你唔會堅持到一個月 最緊要係keep住個方向變好 而唔係今日食雞胸又食唔飽 做運動都冇動力 過一排就放棄去暴食
飯都有糖分㗎。記得一粒米都唔好入口

同埋人係需要糖分,你減肥期間戒糖嘅你都係需要間唔中獎勵吓自己,完全冇糖分,你暈撚咗啦戇鳩

坊間都有呢啲所謂嘅權威or博士or營養師亂噏廿四

https://youtu.be/DwJz7TTNYUA?si=X2EAMO6V9v8-Z2qm

就好似呢個博士咁,竟然同人講飯後果會有癌症
我都係咁煮,不過冇用瘦肉,改左煎雞胸。
個汁淨係落鹽同黑椒,本身番茄煮到爛已經好正。日日食工都食
呢個妖道係翻譯博士
8成飲食 2成運動

10年冇做運動
包你慢跑 3k 都跑斷氣
對腳痛足 3 日唔想郁
咁都只係燒到 200 零卡路里
重少過一個最細嘅老麥漢堡包

不如專心搞掂飲食先
你呢個階段每日食少個漢堡包一定易過每日跑 3k 好多
你識分果糖同其他糖先再討論啦
Lunch我自己買料自己煮,通常牛,雞,豬魚輪流黎,有時加豆或者雞蛋,總之就咩蛋白質來源都有。
即係你兩餐都自己煮?我頂多煮到一餐再煮埋夜晚搞唔掂。仲要做運動
將啲飯轉椰菜花飯,非酒精脂肪肝係食得太多碳水物合物同糖
餐餐食肉同菜最好
斷食同低醣飲食同生酮飲食都幫到你
晚飯一時時
運動係隔日跑,唔跑時易d搵時間煮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞