脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
碳水炸彈
水果入邊嘅天然糖點都好過你出面食嗰啲有糖分嘅嘢啦,叫人戒水果呢啲絕對係謬誤,都係嗰句啦,一日一蘋果醫生遠離我。
脂肪肝可以逆轉的
但要辛苦一下

首先
絕對唔可以斷食
斷食係錯的
應該食返正常三餐
習慣食到開始飽,仲可以食多少少時就要停手

然後將所有甜野飲同凍野戒哂
只飲熱茶或熱水
呢個最重要

睡眠要盡量唔好遲
最好係12點前爬上床

做運動要量力而為
好耐唔做運動既話
用行路開始
比平時稍快
留意幾時開始覺得個人熱
Keep住熱15至20分鐘就夠
一開始以一星期2至3次為目標
習慣左慢慢再加
如果平時做野已經太攰就唔好亂做運動
過勞好傷肝的

當然
如果有煙酒既就戒左佢

一開始係會辛苦,需要時間習慣的
預半年時間
一般做到3個月已經會好好多
呢舊嘢真係冇得救

胃脹唔係肚腩
肚腩係講緊腰圍36up, dur晒出黎果d
唔可以完全戒早餐
直接食lunch 血糖會好唔穩定
最好食個蘋果頂一頂肚先
同啤酒 芡汁一撚樣
鹽油糖樣樣都齊
肥到隻閪咁,唔怪得啦
可唔可以比下意見
我一個星期兩餐拉麵/日本咖哩
3-4星期一次燒肉放題
每日兩大罐啤酒 (共1L)
近幾年開始見到腰圍去到37-38, 肚腩開始明顯開始dur出黎
究竟係邊一方面出問題,定係全部?
香港港式茶餐廳嘅西多士又係好鬼恐怖

兩嚿多士夾住啲花生醬,再用油炸,炸完再落蜜糖再加牛油。幾鬼恐怖
屌你老味脂肪肝仲要食兩嚿?
個post你都係唔使睇啦 咩減肥戒糖做運動嗰啲你一樣都唔會做到
等廿年後肝硬化肝衰竭排隊換肝啦
應該好快早死
水果建議唔好夜晚食,因為點都入邊有糖分喺度,建議早上或者晏晝食
全部 重點係你飲咁撚多酒一定仆街
你去照肝 分分鐘唔止脂肪肝 有酒精性肝硬化添啊
簡單開始 收工急步行半個鐘去其他站再搭車啦
我無咁憎碳水
但份量一定係幾大營養入面最少囉
110kg
早餐一律建議蘋果
碳水點都要少少啦 為左飽肚感姐
睇落明顯係酒
酒好肥嫁
由生活方式開始
淨係diet你好快會頂唔順
試下唔食早餐,做下168 intermediate fasting,一日兩餐加走碳水化合物
慢慢開始加入regular consistent 嚟運動
如果你係好L肥嘅話可以減到一日一餐
唔洗太着重食幾多菜,因為菜同沙律俾唔到好多能量你 去到最尾你只會越嚟越攰。更加好嘅飲食方法係食多啲肉同埋動物脂肪 e.g. unsaturated fat
咁嘅話你除咗食少好多嘢食之外,你每日嘅一兩餐會比到足夠能量你去應付一日嘅工作加運動。
仲有食少啲加工食物 多啲Raw food
肥米肝
頭先用咗尺寸去度,我度31腰

你應該用錯滯去度,因為明明我之前用另一條係度到38
飯既話我會加紅米糙米燕麥果d,有時會食薯仔,意粉。

我個人比較著重營養多樣化,咩都有少少咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞