脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
都好點, 廢事私家次次抽血都比錢驗好唔化算,你病左幾耐? 一直肝酵素ALT 都係7X 嗎?
係呀supplement
唔食都唔知真係咁堅
心,肝,神經都有效,食完係會令人後生返
仲醫到抑鬱
食NMN係會增加返你NAD+年輕因子。呢個NAD+係30歲後就會急劇減少,所以點解啲人一過30就衰老得咁快
首先所有飲料走糖,多菜少肉少麵包,米飯。
一星期三次 high impact 運動。3個月一定見效
朱古力仲有幾隻 no added sugar 其實都OK
汽水zero 唔怕生cancer 可以當水飲 (睇2個營養師都係咁講)
做運動
老鼠實驗飲凍水有多啲lean body mass (P < 0·001) 少啲 body fat gain喎 (P = 0·004)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32867865/
人體實驗就唔係好搵到
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/apha.12290?casa_token=UILQGtvbnzcAAAAA%3AxaHEY5S-SZTCxotauNoluHNt48WlnNs-Vj1thpadwBvw0L940UK7q4Hpo6Nho82z0S-MdznoXoHT9nh69A
淨係搵到呢篇話飲凍水同室溫水係短期內會比暖水多咗少少energy expenditure
https://www.healthline.com/health/is-drinking-cold-water-bad-for-you#takeaway
但基本上冇證據話長期飲凍水會影響metabolism
講科學啲嘢唔好講到咁死 一下就話人錯
可唔可以講多d?
唔緊要
你鍾意咪飲
做運動
一萬步叫有郁下咋,你估真係減到好多咩
以前一日一罐紅色可樂,加長期OT捱夜,又大精神壓力,唔止脂肪肝,血壓都好高

有脂肪肝大機會3高,買埋個電子血壓計check下啦,改善飲食真係有好大幫助
淨係可樂轉黑色,加唔食太過量,血壓已經140-150跌到130

明明定時定量食足三大營養係最好
啲人係要整色整水
至少都要開始做運動啦
如果唔係 三部曲
肝炎->肝硬化->肝癌
我就係食茶記食壞咗 出面食又多汁高鹽脂肪 飯多 餸少 餐餐食搞到痛風 脂肪肝
如果戒唔到肥膩嘢 試下𡁻完𡁻到無味之後唔吞lur咗佢

就好似抆出來射的原理
最好樓主都唔好搞咁多野啦
戒食啦

ALT咁高已經好大獲
真心要戒哂佢呀
知道
鐘意食d滑嘟嘟野
其實又唔算係病
不過都10幾年
你都幾撚仆街
講真呢D 係要人地貼錢你都要諗下食唔食.....
隊比人食算啦
血氣肪肝
10幾年都係好穩定ALT 7X ? 另外你有無三高,糖尿個d ?
食野走甜, 食飯唔好撈汁
盡量去皮去肥
JOIN個GYM房每日係跑步機上斜12度以上, 快步行速度行1個鐘 (唔駛跑)

淨行跑步機唔會肌肉痛可以日日做, 好快瘦番
唔駛食乜鬼藥食咩補充品, 肝有事仲食補充品你想佢負荷爆炸
同埋你係肥肝唔係肝衰竭, 補充D乜鬼野
冇三高
所以醫生覺得我呢個數字係正常
人人身體唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞