脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
32歲,以前瘦底,3年前covid開始暴飲暴食,腰圍由29升到34

體重由65kg上到80kg
講下姐,我所以罐頭 即食面都唔敢食啦

但雪櫃仲有d叮叮意粉
習慣買野食望下營養標籤
就好多野買唔落手/食唔落
樓主依家BMI 幾多,點解無啦啦做肝臟纖維化掃描?

又無驗血? 如有,有無其他異常?

另外同有無醫生跟進? 如有,公立定私家?
而家係你話3L水太多會飲到腎出事呀嘛
但3L水係成年男性嘅基本recommendation
就算有fluctuations 都係有加有減唔會差好遠
流汗多仲應該飲多啲
3L水遠遠未到對人有害嘅量
NAM都叫是Q但一篇嘢
人哋都係學界最esteemed 嘅學者 你有幾威呀磚家
你自己想生腎石就唔好害人啦
好處多過壞處
得你唱反調
傳統食物金字塔已經講左係錯
https://www.eliteclinic.com.tw/tw/f/p4/92-fatty-liver

剩減重食菜/生果係唔夠,良好蛋白質係關鍵
公司保險包身體檢查,史忽痕去做
carbs佔40%-50%有咩錯?
有得食好食喇
都冇得返轉頭啦
要咁長命你做乜
仲行得走得就食埋自己鍾意食嘅嘢
唔係得返半條人命
要護士幫你換片嘅時候
後悔冇把握自己活躍動時間

ching 如果唔減嘅話
下個月就會收到呢個留言
你個肝應該好肥美 如果你係隻鵝就好
辛辣麵有非油炸版,可以頂下癮
碳水化合物,粗製的比精製的好

與“食物指南金字塔”相比,“健康飲食金字塔”的另一個顯著區別是將碳水化合物分成“全穀物食品”和“精製米麵”,前者位于金字塔底層﹔後者則位於塔頂,被列為“節制攝取食品”。而在“食物指南金字塔”中,麵包、穀物、米飯、意大利麵食等被一起放在底層,是美國人餐桌上的主食。

根據美國農業部的統計,自從“低脂理論”盛行以來,美國人食譜中脂肪所占的比例越來越低,但碳水化合物這種糖類食品的攝取卻在直線上升,10年間平均每人每年多消耗60磅的精製穀物和30磅富含糖類的甜精(主要是果糖和糖漿),換句話說,自從“食物指南金字塔”頒布以來,每個美國人平均每天多攝入了400卡路里的熱量。這些熱量大部分沒有被消耗掉,而是增加了美國人腰圍。

精製的碳水化合物(主要是精製穀物)不僅熱量較高,它們在人體內的消化方式也容易誘發糖尿病、心臟病等病症。精制谷物稍加分解即變成葡萄糖,迅速進入血液。如果它們沒有及時被機體活動所消耗,人體就會產生大量胰島素來把它們“搬出”血液,變成脂肪或者儲存在肌肉細胞中。如果這一過程經常發生,細胞就會對胰島素越來越有抵抗力,迫使人體產生更多的胰島素,最終使系統崩潰,引發糖尿病和心臟病。

但全穀物食品則沒有這個擔心。全穀物食品是指用完整的穀物種子(包括胚芽、胚乳和麩皮)加工而成的食品,例如糙米、大麥、燕麥等。全穀物食品富含纖維、礦物質、維生素和數百種植物化學物質,脂肪含量較低,是天然的保健食品。科學研究証明,全穀物食品對心臟病、消化系統的癌症以及糖尿病等都有一定的預防作用。試驗發現,每天吃一碗燕麥粥和兩片全麥麵包的人患第Ⅱ型糖尿病的比例比普通人要低30%。

此外,威萊特博士還建議多吃“原始食品”,少吃那些經過精細加工的食品。例如一只烤馬鈴薯所含的熱量只有150卡,此外還有12種維生素和礦物質以及相當於一碗燕麥片的纖維,如果把它加工成薯片,不僅許多營養成分被破壞,熱量也增加到500卡。
現代營養學都係建議分四份

一份碳水 一份肉類/蛋白質
一份蔬菜 一份生果

另外要吸取少量好嘅油脂

即係碳水唔應該多過25%
珍, 最少減一半食量, 少澱粉質多蛋白質, 多蔬菜少油少醬. 減甜減咸.
運動一星期最少三四日高強度帶氧運動.
樓主幾歲
爬文
唔洗高強度啦
3-4日超慢跑30分鐘已經夠
食量就減半
當長期運動,個人血糖穩定,個人就唔會成日口痕
其實7日做運動3日,好難喎
唔洗返工咩
我都要返工啦
我差唔多晚晚都跑最少5K
都係30-40分
想問check 埋呢兩樣一千得唔得
你有冇見到個人?
你知唔知道對方會唔會有liver/renal impairment而佢未發現?
咩叫3L遠遠未到對人有害既量?
美國既平均濕度係幾多?香港係幾多?
一個人需要幾多水同佢本身身體狀況,身處既地域,佢既diet,佢既activity
全部都有影響
所以唔可以好似你咁clear cut講到話得定唔得嫁
你是但鳩up完就算
人地時運低睇完你講又以為係真
衰起上黎冇事變做蛋白尿
多鳩謝你囉
咁你又唔係好肥, 好明顯係飲食過火少少 ....
1. 食少D 肥膩野
2. 多飲水, 少澱粉質
3. 運動 (走唔甩)
出街食都可以揀清淡野食既 ....
加油呀 .....
係呢個係用卡路里去計

我就講份量

兩者無衝突架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞