脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
食意粉可以好肥可以唔肥
青醬呀卡邦尼呢D要少食
如果有墨汁意粉呀蕃茄海鮮意粉呢D相對好D
究竟你係真蠢定係仆街
汁可以點雞胸,但唔好撈飯,最好自己去拎埋外賣
我意思係呢個大快活唔食紅米食意粉得唔得
啱 我做gym揀外食都係食燒味飯、海南雞之類
通常燒味可揀切雞飯雞胸全走
瘦叉都得,其他就唔好
你目標係 1) 幾個月/半年/一年 2) 改善到咩程度 (e.g.指標或指數) ?
訂個目標比自己 量化目標
你會更容易去推進同實踐
目標要合理
千其唔好諗住一步登天!
唔好諗住一步登天!
你先有動力繼續做

飲食方面
例如巴打你平時食譚仔
可以試吓 食雞肉 轉菜底
盡量食少啲汁
因為汁真係好高熱量... 好肥好唔健康
你可能發現咁樣食張單會貴咗
因為菜同肉的價錢比澱粉貴
但記住健康一樣成可貴

雞胸 沙津 固然係健康
但都係要問自己
會唔會食兩啖就棄?
轉個頭食碟燒腩仔多飯 飲可樂珍珠奶茶之類?
改變飲食模式要循序漸進 循序漸進 同埋循序漸進

試吓慢慢減少每餐汲取澱粉既份量
例如頭兩個星期
每餐相對食多啲菜同肉(盡量走皮走肥膏)
食少兩啖飯
比自己適應愎愎去減低對澱粉的依賴

適當時間都要比自己開心吓
食吓cheat meal
獎勵吓自己 等自己有動力繼續改善體重健康
願意堅持做 堅持改善 先有用!
巴打加油
我指25寸腰圍個陣,唔係依家,已經即刻開始減肥了 
可以既
又唔使怕到咁
點定義低碳水,一日一餐碳水現代人應該係極限。更加唔好講有堆人夜晚食兩三碗飯。
低碳水唔等於0碳水,一日一餐同一日兩餐有好明顯分別。最好就中午有碳水夜晚冇
>20% of calorie intake from carbs
一黎就乜都走晒未必人人頂到
咪試下少汁、綠茶超少甜,逐日慢慢減
low carbs means
less than 20% of calorie intake from carbs

ie. 10% carbs 40% protein 50% fat
汁另上 限自己撈1-2匙羹汁
其實又可以接受
不過出去食茶記成撚日唔比你個汁另上
好狗
你咪跟佢講
每日一個加侖桶或者兩支大水飲哂佢
睇你捱到幾耐

呢D濕鳩文一年唔知害幾多人
頂唔順可以轉黑椒汁
自己就住落
1800卡一日,20%一碗半飯都超標啦,仲要大把野有碳水。唔洗刻意去計數,叫人盡量減碳水實冇錯
留意返#145
建議carbs佔40%-50%
低碳本身係有壞處
昆蟲係優質蛋白質
健康的
茶記扒飯會盡量食無乜汁個邊
有時寧願食剩就算
好味既咖喱汁另計
烚蛋,即食雞胸,魚蛋米,有咩咁難解決
我無時間做運動,6點起身都係咁做
你尼啲全部都係肥人會講出口嘅野
死左之後係咪可以切出黎夾多士食
你而家暫時係第一型態:肥仔
好快進化第二型態:死肥仔
恰蛋點睇?

其實有冇少飯到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞