脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
奶都唔比飲??? 咩玩法?
係咪你煮
食左30年都係咁放肆,好難改
控制飲食先啦
變糖尿就好撚麻煩

到時乜都唔食得
我唔介意你challenge我
但我重申 我係quote近年研究
俾多個source你
Google 「best macros ratio for weight loss academic research 2023」 第一個result

The Best Macronutrient Ratio for Weight Loss
Medically reviewed by Jared Meacham, Ph.D., RD, CSCS — By Gavin Van De Walle, MS, RD — Updated on February 15, 2024

https://www.healthline.com/nutrition/best-macronutrient-ratio#ideal-macro-ratio

The Dietary Guidelines for Americans 2020–2025Trusted Source suggests the following daily macronutrient ratios:

Protein: 10–30% for people ages 4 to 18 years; 10–35% for people older than age 18 years
Fats: 20–35% for people ages 4 years and older
Carbohydrates: 45–65% for everyone

大致同我係#145講嘅相同
簡單講就係carbs>protein≈fat (by calories)
你介唔介意講下你第一幅圖嘅source?
咁又唔係
糖尿或者痛風
只要處理得好
都唔係乜都唔食得
痛風你忍到痛的話, 咩都食得

有咩咁好食
忍住痛都要食?
日本都魚生
痛風唔怕食魚生的

你脂肪肝或者有D人糖尿病
就要注意壽司既飯唔好過量
死啦,個肚開始打鼓
餓要食D野
但唔可以過量
我有中度脂肪肝,今年無運動過,體重一路增加
年年都check住睇下有無變化 我都知衰 諗過好多方法
我睇過黎緊有隻藥可能有機會面世醫中重度脂肪肝叫Resmetirom
如果有得做受測試者我都想做
飲太多酒 爆左肝孝素
1500 應該搞得掂
呢啲錢真係唔慳得

你要慳嘅就download ha go
睇下book唔book到診所
抽血驗三高好似50蚊

book ha go 真係要啲耐性
日日撳下
睇下有冇位

照肝就真係要出去畀錢
蕎麥麵幫到你,飽肚低脂高蛋白質
最重要唔好介得咁極端,每樣野都搵到代替品嘅,
唔好餓親,辛苦唔係好事,會好易放棄
想請教吓,如果肝酵素長期偏高嘅話
其實係唔係都去照一照超聲波好啲?
你依家肝酵素幾高先? 持續左幾耐? 其實超聲波都係千幾蚊姐,唔駛咁擔心咁多。
驗血d 野,我覺得長期係個可能公立驗血慳返啲錢,已經book 左HA GO , 2個星期前排隊,6月頭已經有得見家庭醫學專科啦,公立排1個月到算唔錯架啦。
晚餐食咩
返歸食
西蘭花炒雞柳
莧菜豬潤瘦肉湯
蒸魚
好波
咁樣健唔健康,認真,唔得要同媽媽講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞