脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
低碳水飲食
腰圍大 肚腩大 主要都係食太多糖 精緻碳水化合物
你身體將過多嘅能量儲存為三酸甘油脂 即內臟脂肪

減碳水係唯一最有效出路

第二 可以學下地中海飲食 但都係低碳水
白烚會令菜啲水溶性營養去得七七八八,最好其實係蒸菜,其次係水炒。
呢d點都好過白飯 米線呢D精製醣
但都係減唔到個肚一星期做3日運動,兩日一個鐘gym,再有一日兩個鐘做埋有氧。早餐食蛋、lunch 自己煮,夜晚出去食
答得好搞笑
學你話齋男人老狗 咁撚為食?
肚係最後先減到,無得只減肚架
同埋年紀愈大愈難,我果次癲左咁減,係搞到自己放假就練三鐵咁先減到

游水後既雜錦魚生飯+牛奶真係好撚正式
菜同肉個先後影響都無咁大
最重要係飯一定要最後先食
利申:三十頭,過來人,之前三高,減左40磅

咩都試過,悟出真理: 就係越簡單越好,同埋一定要sustainable

長話短說,我得出三個核心規則。
你只需要死記三個規則:

1. 飲好L多水 同埋三餐前飲一大杯

2. 所有飲品必走糖

3. 食嘢只有一個鐵律:每一餐食咩9都得,但係必定要一半係菜。你有幾多菜,先可以食幾多其他野
萬一個餐真係無,你下餐剩係可以食菜
就係咁簡單
(講真subway個雞胸飽,加入全部菜,堅好)

只有運動做gym,你肯做自然更好,但係真係唔係最決定性
啤酒出事
立即戒左佢

只飲室溫至熱既水或茶
唔可以凍
三個月會好好多
其實腰圍只係參考有無脂肪肝姐,瘦人其實都可以有脂肪肝,我腰圍30寸,比幾年前肥左5寸,已經係中度脂肪肝了。

巴打你好幸運無肝纖維化,姐係仲有得救,請問你抽血肝酵素有無問題? 又無特別易累咁,點解無啦啦去驗?
請問你依家ALT 幾多? 當初點解去驗? 我驗左幾次ALT 成300幾 有一次400,都好煩下。
留名
有咩唔舒服導致樓主無啦啦去驗脂肪肝
1. 買/ 上網search糖尿病人食譜, 跟住煮/食就可以.
唔好諗住通過節食減肥, 只會越減越出事

2. 買體脂磅, 開始時要日日mon住身體變化, 以確認運動/飲食方案有無問題

3. 你個情況, 多年唔做運動, 身體肌肉量比較少, 所以你一開始唔應該選擇做有氧運動, 而係應該先做力量訓練, 增加身體肌肉量, 拉高代謝

4. 培養良好生活習慣, 定時定餐定量, 可以相對地少, 但唔好諗住戒碳水, 否則我怕你到時唔單止個肝有事, 連腎都有事

5. 唔需要乜都水煮, 清蒸, 乜Q都唔落, 鹽同脂肪都要有, 身體需要脂肪合成荷爾蒙. 點解以前D女減肥都會荷爾蒙失調, 停經就係咁解

6. 進行間歇性斷食, 即係坊間成日講既168 204, 主要關鍵係控制你既食慾

7. 減脂期間, 唔好食水果, 唔好食水果, 唔好食水果, 要吸收維他命/礦物質, 買樽綜合維他命丸食就可以. 至於菜, 隨便食, 放開食

8. 唔好被體重, BMI數字誤導, 亦唔好完全信體脂磅, 買返黎只係提供一個客觀可量化數字去評估身體情況. 最直觀就係身體圍度, 不過呢個係要一段長時間先明顯, 所以前期都要靠體脂磅

9. 戒任何糖類飲品, 每日要飲夠水, 目標係4L左右

10. 減肥係要培養一個良好生活習慣, 係要長期執行, 有人可以一步到位, 短時間內作出改變, 但更多人因為各種原因係做唔到, 所以你應該用一個你可以接受/忍受既幅度作出改變
點解斷食係錯
教人
1)飲大量水
2)斷食
3)正餐(尤其係早餐)只食沙律/水果
4)做高強度運動

靠害?

無咁誇
全部,cut 哂去,自然會變好
認真答你,食legalon
呢隻真係好嘢
如果平時飲食毫無節制,可以由飯量同無糖飲品入手先
唔好飲有糖既飲品,同埋食少啲飯類開始
市區可以,凌晨十二點後六點前街上冇車。
其實樓主戒食肥野腩肉豬腸內臟同自助餐已經可以減唔少
繼續現在生活習慣,食多啲肥肉內臟。問題好快解決。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞