脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
肉黎,唔係肉眼,唔係飯
無問題既
5:00PM後不進食
我以前唔飲水,依家跟營養師標準一日2L 水
以前鍾意食薯片蝦條雪糕已全戒,口痕會食1-2粒70% up朱古力 但好耐先口痕一次
佢叫我每日要一餐碳水(以前零碳水)
每日步行7000up 有小量運動
以前唔食菜 依家多菜小肉 每日有比食過咩野比營養師睇,無做得唔好
已經4個月 體重都無輕過但無重過
又話7分飲食,1kg都減唔到我好鍾意甜野都戒得好勁了
呢樣唔知
你個post大把人熟過我
可以搵下啲生酮 restaurant嘅, 都係盡量戒糖同食少啲碳水
1萬步只係岩岩到健康指標 2萬步就差唔多 包瘦
病房d護士都係咁
粟米肉粒飯都幾健康的
就算有都好貴
牙活係個價夠平,同埋好多間分店,先咁受歡迎
個啲先正
一份碳水 一份肉類/蛋白質
一份蔬菜 一份生果

即係你表達都有問題啦
『碳水』入面有齊CFP (carbs,fat,protein)
『肉類』有FP
『蔬果』有CFP
你用估算方法唔係唔得
但一定有誤差囉
時間一長 誤差就會更大
又唔係全睇bmi既
體脂都要睇,你冇輕過可能變左肌肉呢
仲有無食麵包 無食公仔麵 無麩質,碳水都係米粉米線白飯
只食雞 唔食皮
便便暢通
有無人知我到底發生什麼事
係呀,100$份沙律食鬼得起
食沙律係比班班瘦到仆街既ol仲話自己肥既女人拎黎扮野用嫁姐
你出街食係咪要問碟意粉用左幾多克意粉、幾多克油、肉同菜用左幾多克,再計番個真實卡路里呀?

樓主唔夠我大鑊,啱啱做完FibroScan, 脂肪肝指數365超晒標。我再問醫生佢見過最高嘅指數係幾多,佢話400。我都算係數一數二高。好彩肝硬化指數屬於正常,加上肝酵素指標都正常,仲有得救。

我一個星期做六日運動,每日只食一餐,體重冇過重,但飲紅酒起碼每日一支,所以造成酒精性脂肪肝。睇完報告後先識得驚,要飲少啲酒。

樓主最好驗血,睇吓肝功能係咪正常,飲少啲酒同埋減少攝取果糖,減輕體重和做運動,一定可以有改進。肝嘅再生能力很強,只要有決心,以你而家情況唔使擔心。
每日一支紅酒
所謂嘅卡路裡係用bomb colorimeter張件食物急速咁燒左佢,再睇佢得出嘅heat 可以將water bath嘅溫度提升到幾多,heat係一個結果,你冇可能用呢一個結果去逆向推測嗰件食物有幾多potential energy係裏面,就算係food label裏面講嘅卡路里,法律係容許有20%誤差,所以你係完全冇可能計到準確嘅卡路裡
26U/L
戒酒算啦

唔飲仲好
關打J 咩事?
如果你要科學要準確
一定係咁做

退求其次你可以搵下啲營養師ig
入面會有每『份』常見食物嘅CPF & Calories
我想強調嘅係macros ratio & calories deficit 同樣重要
大把人食齋唔食肉都冇問題
你食得齊需要嘅維生素實得,問題係有easy way走黎9叫話唔食冇問題咪7囉
你調轉唔食肉都得啦咁
God bless you
一起努力減肥做運動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞