脂肪肝

999 回覆
40 Like 235 Dislike
好老實既,我半年前都83-85kg,172高

一下胃病,病到依家得翻68kg,仲戒緊口所以一直輕緊

所以你依家主動節制,會好過好似我咁,個身體要迫我節制仲辛苦,我呢半年真係過得好恐怖,我依家都未好翻但感覺進展都ok

以後會小心食嘢添
我主要係唔食任何甜嘢,同埋有做運動,所以瘦得好快

真係忍唔到口就食M記,不過都有技巧,飲無糖可樂,薯條走鹽(可以嘅話就轉粟米),巨無霸走芝士or雙層芝士漢堡走芝士

我啱啱忍唔到口,就係咁樣食M記,都只係重咗0.3公斤
你睇翻我上一個留言,我聖誕之後胃病到依家,基本上都戒哂口

靜係飲水,冇其他飲品

食物盡量少油少甜,係屋企食,戒奶戒蛋

呢排胃口好左啲但應該都食唔哂一個餐,但食到野既感覺真係好好

反而依家唔係好習慣飽既感覺,病到驚左
記得均衡飲食,有時食得太清都唔係咁好

所以呢幾日都試吓食翻多啲肉,食下水果咁,其實想飲下啲紙包飲品

以前最癲可以一日兩三盒檸檬茶,第一次胃病之後已經少飲好多飲品,今次第二次胃病嚴重好多,所以知驚了
戒糖萬歲
除左水果之外 全部走糖
唔好食任何零食 唔好飲汽水
Remark low sugar 既product 都要避免 搵笨柒的
Agger 樓上ching 講燒味飯走汁

唯一可以破戒就係旅行果幾日
再加做運動出下汗 搞掂
樓主夠鐘做運動
果汁都盡量唔好飲
果糖比汽水用嘅砂糖仲毒
低碳飲食,小食小餐,做有氧及無氧負重運動
炒緊美股
紙盒裝檸檬茶好多糖
同汽水冇分別
放假唔知食乜好
買塊扒返去煎再加幾隻強,無難度
嗰啲糖水黎白砂糖同埋水果裡面嘅果糖嘅糖化作用比葡萄糖強7-10倍,可以將你身體嘅protein 糖化加速衰老, 而且HBA1C test淨係測到葡萄糖,測唔到果糖,所以唔好以為見到HBA1C"正常" 就等於無事
一定係肝火唔夠
點會,人係好難死
自殺過
我個fibro 數值同你差唔多 cap 300幾 另一個都係4.6
已經餐餐減油 減紅肉 多菜 戒糖份 再加每日晚餐後做運動 蛋白質同油脂都係靠食魚同豆製品

放棄治療的一天
朝早食左個哈密瓜果tart
杯野咩黎
Die coke
食少d 脂肪,內臟,高納食物。
最好食原食物,用薯仔之類代替飯麵,多菜多肉少油少肥。
每日30~60分鐘zone 2 慢跑。
175 , 80 kg 還好 有無測過自己體脂幾多?
我都係175 , 最高峰81kg, 但我有gym 既算多肉,體脂之前23~25咁上下,開始埋控制飲食,zone 2慢跑,體重cut 到75 , 體脂18% 咁上下,就黎見到腹肌
肯做就得,一步一步黎,但帶氧都幾見效,一定要做。
記得每日熱量赤字
樓豬你真係冇撚得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞