給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
係咪official可以入去然後講明係拍紀錄片咁訪問李慧詩先?唔係technically可行就係得,有冇表明來意同立場先?
條女食屎啦
點夠大盜同校方難搞
十年後都冇意識過自己嘅老派做法其實唔道德+唔再work
隨時仲係停留緊喺「唔知幾個學生因咩事會嬲會唔開心會ptsd」,真心覺得落畫決定係自己呢邊釋出善意、行多一步、遷就咗對方instead of作為道德有欠嘅補救措施
你講得冇錯,所以阿聆先會寫咁長嘅自白

因為佢覺得套紀錄片,同埋上映嘅程序係有道德可以爭議嘅地方,應該要被討論

不過同時間,阿聆都贊同呢套電影嘅教育價值,同埋喺英華裏面嘅空間同埋自由

我覺得呢套戲真係太多嘢可以討論,就算唔講聆,其他嘅故事都好感動。

好似阿佘咁,完全反映出一個俾人叛逆嘅學生,最終都可以達成佢自己嘅理想

如果你冇睇過呢套戲,其實都幾可惜
「被犧牲」只係一個主觀感覺
我都可以覺得連登容許妳呢個女權分子喺度講嘢
係犧牲咗我嘅感受
呀,除左影響電影結構外,可能驚要重新過電檢
可能有好多額外野(2014,19)會被BAN
1.你自己都識講呢份係對演員喎
香港唔會搞到無紀錄片記錄年輕人

只係唔該做野前做好Paperwork

你比份咁嘅嘢出嚟係離題喎

2.講到有曬risk咁
咁就唔係做好paperwork就無問題啦
好喇 你話加重exit clause嘅成本 咁只會嚇退年輕人去拍記錄片 你覺得睇到份嘢話走要賠仲有人會肯受訪?
香港唔會搞到無紀錄片記錄年輕人
嗱公道講佢應該真係唔係紅底/藍,even佢去加入政府小組都好多有良心嘅香港電影人出嚟證明佢人格,呢個位我信佢哋。
但絕同認同「得納粹支共呢啲極權先會理所當然要個人為整體犧牲」。
慳啲啦
明明追隨名利同認同
又要扮唔在意
咁唔在意就退咗提名佢
佢係孤獨的藝術家,佢係畢加索 佢係梵高
我哋所有人喺度講嘢都當然係輕鬆

導演又好,校長又好,主角又好,佢哋就真係辛苦

但呢個世界就係咁,每個人都會有壓力
無睇,邊個
拗嚟都冇咩用

唔expect會平反到張婉婷
分分鐘過多十年又鞭一鞭屍 講下6個女仔過成點
有生之年都未必再見到香港拍到成長記錄片了
呢份野同樣適合對受訪者的For Documentary的, 唔使捉字蝨

歐美而家全部行緊呢份野, 咁係咪無哂紀錄片記錄年輕人?

望下個世界啦唔該
真 唔好拍出嚟搞事搞飛
唔通周冠威又要攞記者證先可以拍前線咩
幾有價值都無用,無用既野咪即係無價值,屌你老母,你有讀書障礙?
都搞唔掂 入面學生一樣可以隨時扭計
而你一喊話頂唔順嗰刻 社會主流已經同情咗你先
就算最初同意簽曬嘢都好
甚至訴諸法律只會加劇『大人用法律蝦細路』呢種情緒

例如佢剪完首映嗰下係冇意見
公映頭一個禮拜未算多人睇都冇嘢,跟住影評口碑好,開始幾十萬人咁去睇
咁佢呢下feel到壓力大爆煲出post又得
甚至佢仲可以等套戲落畫
等到電影公司話出DVD+Netflix全球發行嗰陣先話爆煲都仲得
一樣會演變今日局面 就係大家即刻屌撚死導演
基本上冇得搞
就算, 訴諸

事實就係乜都無, 講經
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞