給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=FKreE58nSCQ&ab_channel=YingWaGirls%27School

16年有講訪問單野

"採訪期間,香港單車總會的幹事得悉攝製隊是唯一來自香港的團隊,即時全力協調,更批准進入傳媒區拍攝"

同埋李慧詩段訪問其實好普通, 不過問聲係好D
張導做錯 係 要認錯要改過要補償
但唔值得咁都漫罵 又張大盜乜乜柒柒
問心 鬧佢嘅人有冇了解過佢係咩人先?
話佢講我地唔做啦果句嘅人 有冇聽過原句嘅語氣係點?
我信張導真心想母校好 同時又想班女仔好
完全認同

我buy陶傑嗰套
要諗後面big picture 係乜
而家係文革式批判強導演
我覺得佢處理得唔好
但整體上都同意
淨係第一個句已經出事:點解要係校友或者睇過先「有資格」評論?明明係common sense已經見到有問題。調返轉我都可以話佢當局者迷有利益衝突啦。
講就正正經經用道理用point講,唔係搬CV出嚟叫人收嗲。
我走先 你頂住
https://theinitium.com/article/20230209-culture-hk-movies-and-docus/
(節錄)
或許,香港真的“復常”回到歌舞升平的年代,但扭曲了的情緒,未必能輕易恢復。譬如今時今日,再難以簡簡單單看一部本地電影,部分觀眾再不滿足於看一部好電影,置身政治禁聲的去勢狀態,電影作品有時扮演著稻草人的公共角色,畢竟它是這裏僅存的仍有一定創作自由、也有表達批評自由的特殊場域。各種道德門檻的要求亦突然變得很高——甚至接近整個城市裡眾多範疇的最高標準,劇情片的選材和作品所傳遞的意念是否恰當,紀錄片的倫理操守是否正確。一個有良心的導演不應該交出水準以下的爛片,也一定是要人品優良的導演,才配得上一部真摯動人的紀錄片。導演人格好壞,演員有多黃、有多藍,電影投資者有什麼背景,有沒有政治隱喻、弦外之音,跟現實的政治語境距離有多遠,創作意識和動機,作品質素以外,還有很多等同情緒勒索的考慮因素。

當社會現實裏被一再抽空,所有追求都落空,我們便急於找一個替代場域,用一個更高的標準去填補所有匱乏。於是,所有隱惡揚善的文本創作都是有毒的,也所以,周冠威背負著過度期待,而幾天之內,張婉婷的人格就被全盤謀殺,其實亦太苛刻。
廢老導演咪教你偽造文件去拍野囉
+1
講得冇錯
秋天的童話咪佢做導演囉
咁出名都唔知
如果我係英華學生應該勁嬲
無啦啦俾咁多人踩自己學校踩到一文不值
歲月神偷係佢老公拍
唔好意思,我係P牌仔
你哋未必睇到正負皮
想導演同其他人知道
風向冇咁猛之後,會多咗人企導演嗰邊
希望會多啲人出黎講公道說話
有白卡佬去咗踩場屌鳩佢
認真問
如果簽左合約同時拍攝同上映
臨上映時心意改變 話唔想上映
咁得唔得
支持
含淚
你有睇開運動員賽後訪問就知道,正常記者根本唔會走去問人呢啲講自己幾多幾多年前用咩心態訓練既問題。
通常最多咪問下得獎感受,未來目標呢啲 記得呢次訪問咪就係呢個原因囉 有幾出奇
但佢都知哩幾日個vibes嘅
佢講到張婉婷用佢嚟咗擦票房咁
唔好講笑,未至於咁有用
搵得傳媒「申張正義」,件事就一定會鬧大

抒發情緒可以,但有時都要顧後果又或者宜家係時候出來保護學校
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞