給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
落左畫, 唔使告, 有人知理虧
樓上認咗自己表達唔好
你咁都睇得明咁係你勁,真文青
我好多post都有講 明明學校責任最大但冇討論 只圍屌導演 背後咩原因有冇人一直帶風向大家心照啦
唔洗告都已經笠撚曬水道歉啦傻鳩
張盗條傻閪仲咁搶口講埋啲咩 唔做啦你開心啦
其實阿佘呢一句都好啟發到我

人大咗,越明白身在江湖身不由己,好多時改變自己嘅想法,世界就會唔同

估唔到一個仲讀緊大學嘅人,思想居然已經咁成熟

記得其中一個主角阿雀,睇返紀錄片先見到鏡頭拍咗一個佢已經逝去咗嘅同學

估唔到,佢哋係用呢種方式重遇

就好似呢套戲,令我同好多朋友重遇返以前嘅香港
連登只會quote另一位大狀
張導早過李慧詩出PO公布落畫又屈係因為女車神光環大先逼到佢就範
學校落畫又屈係理虧 唔告學生唔可以因為真係愛學生唔想佢有官司 而係一定會輸先唔告
我成日覺得
係大人眼中,年青人永遠都係反叛
大人都接受了青年人係會反叛
拍一套青春紀念片都必然要有反叛嘅元素

然後天真覺得當年肯接受拍攝
然後又唔想拍只係反叛嘅元素
係加入電影嘅好素材咁簡單

唔係要合理化佢做嘅一切
佢只係太過放大緊張自己嘅作品多於其他
事實係錯,但從來唔認同外界所指嘅立心不良
一個妹豬個感受 遠比班導演/crew/校長/學生舊生/其他女仔主角呢刻嘅感受黎得重要多
支持聆姐一野幫套戲同校譽割喉放血
屌 好似好好睇
//學生受家庭影響嘅成長 而政府又無幫到佢哋 令到佢哋行差踏錯算唔算係社會議題先//

算啊
咁咪唔出樣唔出聲囉
條條紀錄片當時人唔肯都係咁做嫁啦
為左條片好睇d就違背受訪者意願甚至偷拍嘅唔好話咩關注社會議題同紀錄片啦

只係單純嘅偷拍犯咋
留名
仲等?仲唔快啲搵人幫你拍十年紀錄片? 可以重遇好多人架
背後又咩原因啊 唔係又想拉去黃藍政治到講掛
個導演比人屌咁勁最主要就係佢個頭突最出
又拎張通告出黎講法律 火水救火
再加埋d濕鳩電影界豬隊友幫倒忙
學校就醒 由你出去頂 反正連校董會有邊個都唔知
冇目標就冇人會屌
係套電影可能真係好好睇,令你覺得要犧牲六個女仔去成就你嗰套好好睇嘅電影。
好多人睇完之後就同人講,套電影好有意義,令你更加了解年輕人,關心學生
但係拍嘅過程完全冇認真處理嗰啲學生問題,成班大人淨係以居高臨下嘅姿態話班學生唔識諗 反叛期,真係何其諷刺
屌你好似人哋入撚咗英華讀就注定欠撚咗你咁,一定要俾你拍到紀錄片,去成就你嗰套紀錄片
可能演技太過爐火純青
兩邊都係垃圾
不過學校垃圾好撚多認真
阿聆算脾氣好啦忍到宜家,係我應該在校年代已經開左佢片
人地就你打返多次炸
柒咗就潛啦
仲好意思出黎攞尾彩
咁似有個運動員,metoo 完
先比人搵到佢係咁搵個教練波貼波咁影相
成件事其實好簡單
淨係講fact
無論個女仔12歲嘅時候父母簽嗰張通告講咩都好
當事人成年後拒絕公映+拒絕簽同意書
張大導自己都認個女仔冇簽同意書同從來冇同意公映
佢只係憑住當事人阿爸一句話當事人心情平復咗就自己「估」當事人同意公映

當事人嘅態度明明已經非常清晰明確
但係學校同導演團隊無視佢嘅意願喺冇consent嘅情況下夾硬公映
點解仲有人幫學校同導演兜個女仔已經拒絕得好清楚啦喎

同導演有冇才華有咩關係
唔係咁簡單
如果成年人只同意學校播映而非公映
但最後導演都係格硬黎
咁成年人係咪都可以得到同樣程度嘅關注?
問唔到預期反應就強插旁白
幫人製造life event嘅紀錄片
香港人真係唔使擁有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞