給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
一樣諗法

又扯埋「有同學喊足五年」等等去意圖令大眾覺得佢哋六個女仔係拍攝期間全部都係長期不情願、備受逼害、被侵犯私隱…等等(呢個係妓者clickbait有意為之定本人意願未知),拋咗大大個道德光環出嚟
一早睇穿條八婆聆扮撚哂嘢
班人又喺到中哂毒
見係學生妹就喺到同情
嘔撚心

如果個個都用「學生妹」搏同情作「禁制令」
人人都用「覺得」就判張導演錯哂啦?
咁香港要法律嚟做乜柒?

但學生 家長 點都有大嘅責任
佢地一打起官司 站喺法理上 都係輸

我覺得呢件事恐怖在條學生妹用大話
以群眾嘅心理去達到自己嘅目的

條女嘅舉動 完全襯托出佢同紀錄片中嘅佢一樣醜陋
佢好似阿叻,一啲撐張導嘅人口吻都係如下
你睇左套戲先出嚟。啦
之前睇冇留意首soundtrack咁強
人地講緊拍攝唔係公開放映呀
支持
公映咪project 嘅一部份囉
唔係學校邊到咁有自信大大聲話10年前張通告可以取代新consent form

係學校眼中,拍片DVD公映一直都係同一個project
記錄片有旁白都可以屌
張導演都有係訪問講點解佢要加旁白
講到尾早知今日 何必當初
如果佢拍到中途有自知之明 有唔滿意
基本上要識得叫停

唔係被人感覺到抹黑就一句唔鍾意迫人落畫

呢啲係阿聆最真實嘅片段 亦係佢有份允許拍攝
畀同學校定全港睇差別唔大
特別係點都有人放上網任睇
所謂抑唔抑鬱都好 佢自己有責任

依家嘅佢比紀錄片入面更犯眾憎
屌奶星 唔睇都唔知原來有出晒樣做宣傳 聽連登子又話逼到好似下海拍片咁
一篇萬字文就煽動到班人文革般批鬥 諗都唔諗下 正係企係一方面諗 仲正有班道德撚正義使者化身 批到個導演十惡不赦..
跟本中間佢地私底下講既野根本冇人proof到 點解唔張盜立場諗下..係咪真係純粹溝通問題 ..聽張盜話阿聆父母仲有繼續撐公映首影禮..
又或者諗下有幾多因素係因為導演參加左唱好香港 而從中有人變節..
陶傑講既成件事已經涉及到政治層面就係呢個原因..
又唔好講到「犧牲六個女仔」咁嚴重
係其中1個女仔唔上公映姐
咁張consent form 呢?
文明社會講嘅係black and white ,包括陶生最鍾意嘅英國
前校長出左聲,當初是冇想過公映
我又唔係好同意佢係戲入面係犯眾憎

我覺得佢真係好錫佢細佬,好肯承擔
人地有叫停,你有冇看部戲,中三已反對
人嘅感受囉。原來要睇過套戲先可以有基本同理心?
咁做咩拎人地10年前張通告話佢agree 左照上映
三個

余同玲都反對,香港小姐是以為冇得反對個個都簽哂
收皮 重點係cap圖入面旁邊就係佢
佢都冇出嚟反駁唔畀全港人睇
佢態度就係默許

講得出全港人睇就係想公映

仲有公映同畀學校傳閱
「創傷」分別唔大
始終以現今科技都會畀全世界睇

呢兩樣野已經唔需要再比
認同,成件事有溝通失當,但張導絕對唔deserve今日咁嘅評價同孭曬所有責任

講到好似19歲公開上映,賺到嘅錢就會袋落張導袋咁

同埋阿聆本身所謂篇控訴長文,都有好多煽動性字眼,咩喊足五年呢種似是而非嘅比人有無限遐想,係姐係五年離日日喊?個個星期喊?反應想退出係點反應?係真係一開始就好強烈反對拍攝?定係時不時抱怨下?

而阿聆想表達嘅意思好似係個女仔一開始就日日喊,好強烈抗拒,都要五年先可以退出,但實情真係咁?如果真係咁,你要問責都應該係佢父母,班主任同校長。

文字可以玩好多遊戲,係唔講大話嘅情況下傳遞到截而不同嘅意思,例如張導針對件事講兩句,你寫張導回應件事,你覺得好溫和,但如果寫張導反駁件事,你已經會覺得佢同學生係對立面我

呢件事,張導都好迅速就面對同埋落架,佢都無龜縮係背後,而係出離承受結果,但一個咁大嘅項目,係牽涉好多人,包括校方同家長溝通,唔會係導演親身做,矛頭唔應該指曬落張導到

一個肯用十年時間拍呢種明知對自己無咩實質性回報嘅題材,因為一個疏忽,被大眾評價係一個追求名利,食人血饅頭,真係唏噓

就如同03年黃子華所講,香港人最鍾意睇人撲街,棒打落水狗,牆倒眾人推,一見到有可以宣洩嘅地方,一個二個就好似豺狼見到獵物咁撲上去
仲有張導同新校長嗎

擺明新校長都不捨得
無視其他主角同crew嘅意願亦導致母校比人咁攻擊法都保持沉默,其實個道德高地係咪真係咁穩固呢
撐張導演 只會令學校名聲受損
撐學校嘅話 就係張導名聲受損
依家似學校無PR為自己澄清
一味被人帶風向係學校都有問題

其實張導演啲fans講少句嘢
根本唔會火上加油 燒到坎坎聲
依家反而搞到條女仲犯眾憎
不過睇佢講嘢啲語氣 神情 口音
作撚哂狀咁 都咪話唔嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞