給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
冇簽係第二版成年嗰張
但第一版2012係有,亦即係阿聆話導演用嚟夾硬屈鳩佢嗰張
咁如果要判決2012版係咪成年後直接作廢,或者本身已經無效
都係要打過先知
打嘅過程show埋全部對話證據 咁就公平
李慧詩俾導演訪問左, 係咪都等同同意?
呢個值得獨立出個POST,亦都係我咁多日睇哂多方報導之後嘅疑惑
聆話拍劇情片同紀錄片唔同所以佢接受深藍但唔接受19,但深藍其實佢細佬同本人都出哂樣…然後佢萬字文話張導同佢哋感情唔深
「客觀事實是拍攝團隊與每年大概4至5日的採訪鏡頭外,雖然一年會有約一回飯局,但此外我與團隊的交集不多」
但人哋用佢個故事拍埋微電影,同上面有校友報料話佢用張導搵job(呢個有保留),點諗都唔係佢講到自己單方面比人利用咁

個個都話no is no唔理佢咩原因總之佢唔想公映就絕對有話語權要尊重,但誅心地得罪講句,如果佢出於自私唔想比人見到自己黑歷史而出聲,無視其他主角同crew嘅意願亦導致母校比人咁攻擊法都保持沉默,其實個道德高地係咪真係咁穩固呢
作為一個depression多年患者,我相信佢係會因為件事trigger到Depression,但講到導演逼害同食人血饅頭我覺得太唔公允
香港小姐個case已經有提到片中主角情緒出現問題,條team都有幫手去處理,講真班導演冇愛冇放心機點會同你跟足十年拍
有簽Consent再講, 呢度唔係小說/你個人幻想討論區
https://www.youtube.com/watch?

訪問完全感受唔到阿聆對影片有任何負面評價喎
都係正面肯定緊紀錄片記錄佢嘅成長
當然啦,當時佢都未睇片,點知拍成點,睇完片咪後悔囉
可以咁樣輸打贏要咩?
你已經呃唔到自己喇

你係自己有意識排除藝術,納粹時期宣傳嘅藝術作品最岩你,最道德最人性光輝
So
同學校喺當事人反對嘅情況下仍然公映呢件事有咩關係
件事講左咁耐有冇簽consent重要咩?只要佢一出黎話睇完公映個下情緒有問題就已經有一大堆人撐啦,有光環有道德高地咪企左先
盲粉:垃圾左膠cancel culture乜撚嘢power dynamics我哋中国人不吃呢一套
呢個思維岩, 我絕對支持拎呢份野打官司
咁個花生真係好食

如果你識多少少法律就唔會講打過先知架啦, 廢紙
除左呃錢應該無人會接
你又要spin去第二度,而家我係講緊亞聆。

至於李慧詩到底有冇得到同意,
其實當時片尾係有Credit 已過身聯絡人,
不過而家口同鼻拗啦。
件事可以發到咁大
某程度要多謝嗰啲撐成件事做法冇問題嘅人
真心想幫忙就出少句聲,所謂理據都站唔住腳
大眾嘅感覺就好直觀,咁多人都覺得有問題嘅時候,就麻煩製作團隊承受返紀錄片帶嚟嘅後果,成件事一樣好"寫實"
佢一早表達左唔想公映
導演cut走佢又好 唔上又好 大把方法,而家夾硬上完要佢自己處理返母校俾人攻擊? blame the victim?
而家上面成幾百個CM就係講緊連Consent Form都無講乜道德啫, 法律都收皮啦
重要,得未?
Ling: 我拍完給19歲的我,但無人給19歲的我睇
睇下打d咩啦
阿聆要索償1億咪有得打
阿聆申請禁制令禁止公映咪冇得打
我唔係law出身
不過so far冇一個律師喺訪問夠膽100%話張嘢作廢
全部都係on condition包底仲要視乎攞到咩證據
你有做判官嘅自信我冇意見
當然重要
拍完套野連試片都無得睇

「尊重藝術」
有咩唔得? 拍左紀錄片就一定要公映? 正面就一定要公映?
不如我拍你未來十年紀錄片 一定好有意義好正面 到時公映叫埋我 一定支持

你唔好避開「佢成年後簽左咩」呢條問題呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞