給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
收兵、選SU、最後買西餅,對呢條女嘅印象冇好過
Madam係蠢姐諗住做狗,人格冇乜嘢
1. 冇人逼張大盜拍架喎 你做咩姐
2. 佢有咩著數?
3. cut走佢片段咪可以上映
4. 段片對你有反思就事必要將私隱放上黎俾你睇? 不如我黎拍你未來十年,一定好多反思,記得妥協,到時上映我實支持。
香港有無文化咪多得樓主呢啲人囉

連咩叫職業道德都不知
你嚟拍
你當自己邊位啊
當然我唔否認有其他巴打quote左另一個律師嘅觀點出嚟
而個觀點與角度幾唔同 要成年再簽過
先會搞到咁雞同鴨講
利申 真係唔識法律嘢
LM等更多法律巴解答
人哋拍戲嗰陣 連登仔都未出世
陸偉雄律師連份野都冇睇過,成篇文連成年兩隻字都冇講過,仲係假設當事人未夠18歲

呢篇個律師就有睇過喇

他亦指,學生雖然在學時曾由家長簽署可以公映的同意書,惟如學生已成年,則須再簽署另一份的同意書,以同意拍攝團隊可以拍攝十八歲以後的生活情況。何旳匡強調,不論是簽署可以公映的同意書,又或是學生十八歲成年之後自行簽署可以公映的同意書,當時人都可以隨時以書面形式撤回。

自行簽署可以公映的同意書都冇,撤回都慳返
其實上面好多法律巴已經解答左, Quote埋網站出黎

呢份野理據係好薄弱, 甚至唔太構成一份正式合約
成件事最噁心係班KOL 同埋突然尊重私隱既網民
原來咁多人睇完套戲對阿ling 咁有負面印象
仲形容係閪人
咁樣即係話套戲有對佢有負面評價?
張導又話個個睇完套戲,對班女仔都好有正面評價既?
唔怪之得阿ling 同大家坐低睇放映,會要求刪除佢片段啦
原來並非張導所講套戲對班女仔都有正面評價,即係張導講既野未必係真?
多謝你地提供資訊
依啲內幕要爆多啲喇
你淨係幻想下,如果你父母簽一份要拍你3歲到80歲紀錄片公映,你冇得say no, 就想像到成件事係不可能
咁多報導同文都睇到啲人多數都係攻擊件事, 指責隊crew
又有人屌副導等等, 屌學校, 屌合約, 其實睇唔到有人屌佢
更加少人話套戲唔好睇

我同意佢拍既野係好睇, 亦感覺到佢對電影既熱誠
但依家出左事佢身為導演責無旁貸, 佢係負責人就要揹飛, 無辦法

至於樓主打咁多個人動機過往又盛其實都唔係好關事, 佢喺電影圈既成就, 呢個大家見到
後面啲人背住佢搞咁多野我諗佢一直都唔知, 一直淨係醉心拍攝, 但係佢做左咁多年都搞唔好呢啲行政野, 又震唔住隊crew, 出左事個責任肯定喺佢度

加上佢加入說好香港, 一沉百踩亦係正常
你確定?

而執業大律師陸偉雄指,簽署同意書的人如在簽署時未達法定年齡,該同意書並無法律效力;不過,若然是由父母或監護人簽署則有法律效力。但他提到,如與父母或監護人簽署的同意書只列明在校內放映,但現時卻改作公開放映,是需要另簽同意書。惟他指出,如同意書中有列明「以任何形式發布」,便有機會出現「口同鼻拗」,簽署人要證明當初有人曾承諾只作校內公映,該份同意書才有機會被視為無效。
邊隻字有講變左成年?
佢係講緊
12歲既佢地簽同意書係冇法律效力
但由12歲既父母簽就有法律效力
完。
既然今日都塵埃落定,我可以出多個post講呢套戲
雖然都依然有機會俾人話我係打手。
Yes, 我係人渣,我冇信哂萬字文。
係人渣 因為果個係你識既人 你立場先行 已失去獨立理性思考 只會盲撐 同埋最後名利都輸哂 無辦法唔認低威
下面睇完幫你總結完了

張婉婷畢業作品已經拎金像獎最佳導演

你完全錯哂觀念

就算拎左獎有名利又點 咁又點

呢個只係你一廂情願既諗法
呢類人亦可能只會追求更多 無窮無盡既慾望

只係想推到自己電影人生既最癲瘋 做到史一 然後完美收檔

但同時因個人功利主義大於理性 再利用其他人犧牲同奉獻黎達成自己私慾

結果鋒迴路轉地以失敗告終

最後同時反思虛偽既撐張會唔會即係代表住支持獨裁既人

我敢講全香港由「非法移民」開始都未試過有讀電影嘅學生嘅畢業作品能夠超越到「非法移民」嘅高度。戲入面仲要全部喺同學同埋素人演出咁濟,有邊個導演有佢嘅功力?

仲要畢業兩三年之後嘅第二、三部作品,橫掃金馬獎金像獎多個獎項。

佢基本上由第一套戲到而家都未試過有一套戲係差

成個職業生涯都係得到認同,攞獎攞獎攞獎。
佢一早上咗岸,仲使鬼追求名利錢?

如果你質疑呢一點,我會想問一問你,佢哩十幾年仲係咪一個多產嘅導演?有冇濫拍電影黎賺錢?點解要拍紀錄片呢啲完全係票房上係唔會搵到幾多錢嘅種類黎"搵錢"?

我寧願佢追求名利錢,返大陸呃飯食
就唔駛咁戇居,幫母校拍一套吃力不討好,仲要冇錢收,仲要倒貼嘅紀錄片,仲要用十年拍加剪

就算給十九歲的我,佢拍嘅時候已經係六、七十歲,作品出到嚟係好到我覺得全香港冇其他人會拍到。
後生仔後生女都更加拍唔到,十年唔使搵錢咩?

你有錢有地位嘅時候想貢獻返俾社會或者自己嘅母校,結果就出事,搞到你晚年咁悽慘。喺功利社會講心,講教育意義,然後得到咁嘅結果。山

BTW, 唔好同我攞KJ音樂人生去比較給十九歲的我
個導演當年係nobody, KJ音樂人生成就嘅係導演。
KJ個導演因為套戲由nobody變成somebody.
佢亦唔係由2001年拍到2007年。
佢係2001年拍過男主,到2007年又決定再拍男主。
男主角亦喺佢拍完一啲片段,馬上要求佢唔可以放上電影,佢亦都應承咗男主角唔會。但佢唔止放嗰啲片段上電影,仲要放埋上trailer....
佢得到咗名利後,亦都冇關心過男主角嘅生死

但給十九歲的我拍攝期間,導演同團隊係咪有付出真心同關心幫Madam補英文/陪香港小姐食飯/俾啲女仔拍微電影玩下

唔好拎個用紀錄片上位嘅張經緯黎比較一個80年代已經係美國拍戲,啲戲紅撚到衝出咗亞洲,大把人識同鍾意嘅一級名導演。

佢已經上咗神壇三十幾年,好穩陣嗰隻,你想屈佢靠給十九歲上位,同屈一個盲人偷睇國家機密冇分別。

睇過套戲嘅人,細心回想返幾次社會事件,啲畫面係咪揀啲示威者相對和平一面嘅畫面?定係揀咗對示威者不利嘅畫面?
回想返套戲想講啲社會事件對年輕人嘅未來嘅影響,
用嘅係咩音樂?係咪反映咗導演擔心香港年輕人嘅未來?
回想返套戲除咗某啲運動片段,有冇透過學校選舉或者學生同女督察對話反映咗年輕人嘅想法?

回想返套戲啲唔同老師呈現嘅面貌,會唔會令教育者睇咗之後,反省自己對學生夠唔夠關懷同胸懷?

回想返套戲,會唔會諗起東京奧運嘅時候,有啲人怪某個運動員退出港隊。但套戲所呈現嘅馬燕茹,會唔會令你了解到退出港隊,最痛嘅就係當事人。退出唔代表當事人半途而廢/唔努力,相反人哋係真係盡左所有嘅力,投入所有嘅時間。

套戲明明就俾機會我哋了解年輕人,唔同嘅年輕人。

但以後都唔會再有香港紀錄片係講年輕人
點解會有人想take 哩個risk?

我希望你哋滿意哩個結果

最後都要不知悔改 毫無反省

其他人拍得好地地 唔好打哂稻草人 拖其他人落水

只係唔想你一粒老鼠屎而影響後來者

套戲表現佢係無乜嘢,人地係梗現實佢而家嘅做法,配合佢本身自少好強嘅性格,好大程度唔係套戲反映,如果佢大方一齊宣傳,套戲反映嘅就係青春打鬥,長大後獨當一面,但連佢自己都要唔敢睇自己嘅過去咁人哋點樣肯定佢
其實我都好想問下陸律師
點解一份連合約都唔係的文件會對合約方有約束力

明明讀講合約法 第一件事就係睇嗰份文件構唔構成合約先
例如我簽份文件寫住話比100萬
但因為呢份文件唔係合約(滿足唔到成為合約的條件)
所以你都唔可以強制要我比100萬你
問題係份嘢就係要寫埋父母個名、佢地嘅身分證號碼、地址etc. (詳見我之前嘅回覆)
係草擬畀佢地嘅家長簽㗎
咁點樣唔係佢地嘅父母簽
當然你話冒簽嘅 我無得拗啦
張盜話唔拍係毁約喎
又人地反叛
唔拍要賠錢喎
有效力,不過冇反口既罰則,即係可以隨時退出

而阿聆呢幾個月前定大半年前,已經一直反對緊向全港播放
仲一直send email同各單位表達呢個意願
詳情萬字文講哂

所以就算最初份通告係有效力
但佢已經一早表示咗要退出,要求cut佢片段

而上面有人話睇完套戲覺得阿ling係閪人
睇嚟套戲並唔係張導所講,對阿聆係咁有正面評價
咁大迴響同咁多討論 但都仲係講緊PR
係唔係所有人係你心目中都剩係俾人操控嘅無腦NPC
得你係獨醒撚
父母簽左, 當事人成年後幾時都可以反對

先唔講份野根本唔構成合約, 不平等內容太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞