給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
你駁唔駁到先?本質咪一樣,人地唔想拍,唔想公映 樓主個論點係夾硬將藝術成就高唔高就逼人就犯,唔嚴重d來比喻,你地好似唔識理解當事人感受咁
講黎聽下,有邊啲狗仔隊式偷拍
除咗亞佘提及學校附近食煙嗰兩秒(但佢已俾consent)
監人奶後
導演今次做錯左
但佢之前做過好多好事
我同意樓主
事已過去, move on la
我無話開唔開藥問題,係你話香港無心理醫生,但有時分唔清學家同醫生唔覺有咩問題,以至佢個病係假定點⋯
你咪諗吓點解咁多舊校友都相對幫學校/張導囉
我冇否認過聆有情緒需要,但佢用字唔準確都係事實,呢幾個reply都只係指出香港冇「心理醫生」
追返post,睇返一年幾前Ling嘅態度
我係講緊佢就算大個咗二十幾歲都返去支持同配合套電
你哋就係咁講到佢得初中嘅時候係願意,之後都唔願意
樓主好有心,同班忽然道德撚理論咁耐
廣東話語境有時混為一談有乜大不了
究竟你來我往拗psychiatrist 同 clinical psychologist 係想帶出乜嘢
成個post有成千正評 都幾撚恐怖
無話過佢個病係假,呢個會唔會只係你嘅想像?
咁一年幾前佢又冇話可以公映,呢點要公道返,時間線上佢未知要公映的
其實你無答到任何野
一: 舊校友相對幫學校同張導呢個係無用既論證黎, 浪費時間

二: 你借用香港無心理醫生, 用你第一身經驗話自己第一次睇既時候Consultant已經同你講香港無心理醫生去投射呀聆呢件事

「我個陣第一次去睇心理學家,個心理學家已經同我講冇心理醫生,因為佢哋冇得開藥
而根據我經驗,精神科醫生係唔會同你慢慢9UP只會開藥

司馬昭之心
唔知你睇到啲人咬文嚼字係度上綱上線,拎啲用字揣度張導人格有何感想啦sounds familiar?
大家都係校友,洗唔洗質疑舊校友嘅病係真定假定唔識分?係為學校好嘅,真係覺得無謂要趕盡殺絕,再搞大件事,主要啲人唔滿學校就係處理阿聆方面唔夠好,依家你哋班英華係咁火上加油,怕燒得唔夠勁咁。靜少少根本就無人提,幾方人都唔會攻擊嘅,係到去啲撐張導嘅po質疑呢樣又個樣。
佢俾左Consent, 但個鏡頭係狗仔隊式偷拍

多謝你提供資訊
講真
呢個導演拍既戲 全部都好有意義
呢部十九歲都係
拍呢d紀錄片 時間又長 亦要洗錢 拍完仲要剪得好好睇睇
話佢靠小朋友上位屬無稽之談
佢本身都名成利就
只係年紀大 拍一d更高質既片比大家
呢套電影 相信幾位主角未來睇返 應該更有感觸
有人話主要係 電影暗示其中一位主角做過援交
明白既 做過雞 無人想比人知
尤其佢而家都重新出發
咁你質疑咩?就係個句心理醫生?係咪要出聲明幫心理學家澄明返佢哋唔係叫心理醫生?唔明做咩咁糾結喺依啲咁嘅位?
我不嬲都acknowledge ling係唔想公映
係唔同意佢地六個都係「被迫」拍攝。
呢幾個reply都只係指出香港冇「心理醫生」
咪就係咁簡單
我唔係話佢個樣醜,希望唔好誤會
我係回應返個comment話"好醜架"先用返個醜字去形容個行為
但我角度真係覺得佢一直以黎嘅言行係有出爾反爾
亦都認同你覺得佢引起咁大風波,就算佢唔出嚟回應,佢父母都應該要回應下
我無人格謀殺㗎!你唔好將我同另外個班人混埋嚟講。
都唔明佢質疑啲乜,明明同校友,相煎何太急
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞