給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
哩個係副校黎
終於有個簡而有力嘅正常POST 推
乜野都唔撚關你事,咁你留係連登把撚?
拿林掘個窿葬撚左自己老母,再自己跳埋落去啦
的確唔係啲咩專業嘅project

純粹係一套記錄學生成長嘅片,不過咁橋越拍出嚟咁多人,包括學生、舊生都覺得好睇
入面班女學生邊個係演員 ?
冇錯呀 你踩入人地私生活梗係要人同意架啦 唔同今日同意俾你拍佢私生活 以後就冇得退出? 有冇考慮過被拍者願唔願意公開自己私隱?

係架 你估拍青少年紀錄片咁容易?你搵下全世界有幾多套?又冇人逼佢拍。
成年人都容易啲,諗法冇咁易改變,拍青少年?佢真係太天真。
如果睇依家個氣氛
就算份嘢最初完美cover所有scenario都好
可以寫包單
如果個女仔埋門一腳last minute出post話委屈
個社會一樣係同情佢然後瘋狂屌柒導演
話知你簽過咩consent

你係製作方 就算明知有勝算/睇過條文有得打都好
邊夠膽講出口?依家就係咁嘅狀況
法律都幫唔到,你贏定輸都係比人屌撚死
因為出面已經預設咗你係大仆街
你都on79! 就憑你話攞過奬就唔會對名利有欲望就知你嘅論點一啲說服力都冇。去望下牙朗先啦。傻閪!
就係咁所以處理上容易有失誤,結果而家公映之後就比人放大曬黎鬧
無錯,我只係覺得好多嘢都被放大

但套戲珍貴嘅地方就甚少討論,好可惜
藝術家同道德從來都唔掛勾,只要你接受到無道德,咁就ok,事實上套戲唔差。

另外唔好用藝術成就來評價一個人,雌雄大導人品就算唔差都好,佢地係由細踩界踩到大羅導直頭偷野偷上癮,不過藝術家,所以無人覺得佢有問題者

羅導,張導果個年代,你可以話為勢所逼,但唔代表佢地做既事無錯

至於名利,利或者唔係佢地追求既,名啦wor 水晶熊獎吹到天下無雙,呢單野都證明左佢地點會唔求名
放得上銀幕就係要專業, No excuse

商業世界, 你公開得用黎搵錢既野就要專業, 就要做好Compliance

That's it.

同埋好睇? 見仁見智啦...
我成句都無否認過佢成就WOR 你是文盲嗎? ON9?
講還講 唔好講牙朗 請尊重
喔,冇記者證去偷雞拍李慧詩就唔講?
表揚嘅嘢就講到無限大
偷雞摸狗嘅嘢就隱惡揚善?

首先我唔係針對導演,佢係有成就嘅老人家
不過如果係有爭議性嘅,都係叫學校出嚟講啦,唔駛你咁辛苦代勞

利申:等緊學校出嚟講嘢有花生食嘅心急人上
搞清楚先,佢睇完唔ok所以反對公映係冇問題,因為佢本身冇義務去俾你「拍完拎去公映」。呢個先啦問題核心,背後有咩原因唔想畀人睇根本冇關係。
佘佢一邊幫口話佢都有反對過但一邊不停出席活動 本身仲有個港大講座有佢,不過因為件事cancel咗
我上面講左有單車協會既人幫佢地入去做訪問
為咗成就呢種「好睇」而被犧牲嘅又唔係你
實輕鬆㗎
你老豆老母係咪納粹

中共黨員就真喺唔奇

整唔整體係咪講全人類,其實你老母當初都想落左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞