給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
一開始有人紅色大字quote聆個句去表示佢被影響到要去睇「心理醫生」去表達事情嚴重性
回覆都只係指出冇心理醫生呢樣嘢,寫咁縝密嘅萬字文會係呢啲位出錯,比人question/訂正都唔可以?
學校個邊有承認有搵過「專業輔導人士」
而事實上單純輔導員係你讀psychology相關畢業就可以做,或者社工轉職都好多
咁你覺得件事「嚴重到要睇專業醫生」同「嚴重到要見社工」,大眾個迴響會唔會有分別
當然一時筆誤都唔出奇

https://fairiesheart.com/2018/05/30/%E6%88%91%E6%82%A3%E4%BA%86%E6%83%85%E7%B7%92%E7%97%85%EF%BC%8C%E6%87%89%E8%A9%B2%E8%A6%8B%E7%94%9A%E9%BA%BC%E5%B0%88%E6%A5%AD%E4%BA%BA%E5%A3%AB%EF%BC%88%E4%B8%8A%EF%BC%89%E6%AF%94%E8%BC%83%E8%87%A8/
same
個人對張導嘅人格冇興趣
正經嘢拗唔到咪左spin右spin搵其他位黎嘈
正常手法姐
肯拍片,正常家長都會覺得拍在對佢ATTENDANCE有幫助,可能讀大學都會寫推薦信.嘩,你叫人唔鐘意就唔好拍,轉校,個底已經花在啦
變左禁片 上晒神枱
三十幾個女仔,最後拍剩六個,過程中有人成功退出,而阿聆係拍到最後,既然佢見到有人退出到,而自己又咁抗拒,唔明點解佢又會拍到最後
有人話你老母做雞所以你覺得好小事添
佢係圍爐,有啲人講似強姦真係似似哋,尤其係了解咗來龍去脈後,睇晒阿聆、阿余、香港小姐等人,就覺得難以反駁個種比喻。不過呢啲比喻真係不太好,過於不堪入目。
你講「舊校友都唔持平講嘢」我先講返舊校友點
你自己拋個波出嚟,之後又話唔vaild
我一直都講緊我唔認為佢情緒出現問題係扮喎,呢樣嘢學校都有認到
佢用錯terms又唔講得?
通常精神科搭個心理學家咁做
呢件事最神奇
明明有唔少人真係唔想拍,成功退出過
阿聆又宣傳片支持過公映
但啲人講到所有事都迫佢做咁,唔通攪個十年計劃突登針對佢一個人咩
仲要依家有班人覺得阿余做過援交⋯睇過套片嘅人都覺得旁白太主觀想令人諗到去阿余啲是非到。

係我角度呢啲是非係受旁者一直被困擾嘅問題嚟,其實佢唔係片提起無人會諗多咗,仲以為係真。好慘⋯成件事。
錯,拍左12個,剪有6個出嚟
前幾日狂屌屌到而家好多人屌飽屌夠啦,就話靜啦無人會再提,師兄你都幾撚fun
咁其實有冇曾經人以大人身份同佢傾過佢可以退出?
//而根據我經驗//
就知佢以自己角度出發
無諗到其他嘅可能性
諗嘢唔可以淨係睇一面
尤其係學校同導演
都承認溝通有錯誤時
唔可以一味話阿聆作故仔
依家好彩係頭兩日張導潑火水,依兩日電影人講電影
焦點去曬導演度,所以冇乜燒到貴校校譽

多謝mabel啦
因為雞蛋100%啱,高牆100%錯
點樣先可以好似你咁博學?
因為呢啲po囉,公憤位除咗導演覺得小事外,呢啲人出文撐導演又唔持平咁攻擊學校同家長同當事人啊!
三十幾個之中拍左十幾個,拍攝過程中有人退出,呢點喺段片同阿ling篇文可以睇到,亦相信退出既人應該唔止一個,咁某程度反映左學校同攝製隊係有俾人退出既空間
我唔識佢本人,所以唔成立有咗立場先

同埋我係未睇哂前面嘅留言,
見你催我催得咁急,就答你先

點解你覺得佢會2011年就預計到套戲,可以為佢得到名利滿足到慾望?可以推到人生最瘋瘋,做到世一?

Documentary係有機會拍咗幾年,無方向,收唔到尾
佢唔同電影有劇本,documentary係不可預計幾個受訪者嘅未來。
就算根據返啲訪問,佢初初剪嘅幾版/十幾版都係唔好睇。
你點解會覺得佢拍同剪十年係因為預計到最後會會為佢帶嚟好多嘢?唔可以係佢為咗學校而拍個project?
同埋唔會有人預計到哩套戲有冇人想睇。佢地點預計英華以外嘅人有冇興趣睇?
一部電影/documentary收唔收得,好唔好睇,其實佢哋都係未必估得中。我諗一人婚禮嘅投資者都未必估到個票房係點?
點解你會覺得佢地圍內覺得套戲ok, 有教育意義,就可以推到人生最瘋瘋,做到世一? 哩啲係需要全世界嘅觀眾、獎項同業內人士都認同先可以做到。even我覺得套戲係十年最佳,都好多人會覺得其他戲好啲。
而香港地有邊套documentary可以賺錢勁得過大路商業電影?係咁容易透過拍套十年嘅documentary就得到名利滿足到慾望,咁點解咁少人做?
阿玲又肯拍,訪問又嚟

拍完又有得收禮物最尾先反枱
睇Username, Genius

人地用錯誤既點, 你用返錯誤既點話人, 唔代表無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞