給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
好慶幸自己有睇過
樓上堆comment做乜9
人地form1簽嗰份嘢咪同呢份嘢嘅content咪極度相似囉
連望都唔望眼就開屌

同埋乜撚嘢簽好左就無問題 人地份嘢都有得revoke㗎
衝出嚟柒
Yes
會唔會自視過好
同埋個片段根本勁正面
幫手推廣香港青少年運動
都痴線
佢反口乜野?
你都幾驚下,要開假account嚟護航,定係你後面果個人意見呀?
英華OG
老實講早兩日連登屌到最誇張個陣我同屋企人提起喊咗成粒鐘(本身睇過一次,想同屋企人再睇,屋企人問點解冇得睇)
呢兩日都狂覆PO,可能會比人屈打手PR
想講我讀英華個陣係某啲老師心中嘅壞學生,但片中出現嘅校長s對我係完全冇啲人妄想嘅叫老師搞我/踢我出校云云,係真係超級好人到我覺得好委屈好難過,覺得佢哋唔應該比外界咁侮辱
啲人話佢哋係想出名,但識佢哋就知佢哋係真心覺得呢套片係好嘢所以想比更加多人睇到(同時佢哋太相信人性本善)
你估香港人會為咗你幾秒入戲院咩
真係唔知原來係張婉婷拍
原來睇到條片 感覺親灸到牟生都係靠佢
Same as what I think. 張婉婷嘅錯係諗唔到條片會對女仔產生咁大壓力。但換個角度,如果你係佢,投入咗咁多,又帶隊crew 去美國日本,拍到一半有人想退出,作為導演你一定軟硬兼施氹佢拍落去。咁都要閙到佢人格盡失,真係CLS.
係呀 係好難有呢個機會架 大部份人都唔介意冇得睇。你搵下呢個世界有幾多套青少年紀錄片就知,好明顯就係個個都知ethics 同mental health會有問題。

一係咁 ,如果你覺得咁有意義,你有仔女嘅話,搵個導演 由仔女3歲開始拍到佢18歲 再公映

放心 你作為監護人一定可以幫佢簽,佢3歲都唔會唔俾你地拍 佢大大下慣左有部機影住佢就冇問題。

一定好有意義。
《給19歲的我》Madam 講嘢大方得體
https://lih.kg/3302162

個個都有地方唔想出街架啦, madam 都有啦
導演都有佢自己睇法, 有佢想講既野
只係睇下佢處唔處理得好
果個comment仲叫人成大事要有所犧牲
... 但犧牲果個唔係comment條友
黃秋生出聲都冇用
大家只會繼續屌 甚至話人同個導演有路
要驚乜?你開假account咁誇?
佢反口嘅理據麻煩你追post就會搵到
同埋有一個根本態度模棱兩可
又要去首映又要話被迫
同自己上酒店房話人強姦你無分別
歪理,何以見得以後唔會有紀錄片講年輕人?
起碼你、崔生同張堅庭係有acknowledge張婉婷有錯,但而家係好多林作陶傑(仲有樓主)呢啲死撐仲要屌返聆轉頭,呢啲先係最令咁多人到今日都仲嬲緊。
好認同給十九歲的我係97後最佳電影之一

有邊一套紀錄片可以同時折射2011-2019時代變化,又歌頌青春同人性光輝?

有邊一間學校,接受到關於自己嘅學生嘅影片,會有食煙嘅鏡頭?

關於國教、佔中、警察、選舉喺套片裏面都有充分嘅討論,亦唔會覺得太過偏頗任何一方

老實講,學校接受呢啲嘢都並唔係必然

但到最後尾,我哋嘅討論居然好少提及呢啲嘢
可能佢驚馬燕茹兩姊妹會上到位,咁就冇人記得佢
On9聆
撐張大盜就公道說話
唔同意就風向
你有道理唔使post個正負評證明多人撐你啦
你真係好撚肉酸
其實尋日開始已經少人講
你啲打手又挖返出嚟搏屌
https://www.youtube.com/watch?v=SgcMotoMwMk&t=161s&ab_channel=YingWaGirls%27School

再比多一段片比大家分析思考, 一年前的
5:28秒, 阿LING 係用"電影"來描述"給十九歲的我"
如果當初既認知"給十九歲的我"只是學內播片, 應該描述"片""記錄片"
真係咁大焦慮, 唔會輕鬆咁認知為電影

可以對簿公堂, 呢份野原意唔係解決一切法律爭拗

而係上庭時大家有野好拗

而家得家長畫隻龜根本就係廢紙一張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞