給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
無呀
你哋極少數嚟嘅咋
收皮啦 一班賤種
咁你真心好柒
發哥其中一套經典係佢拍
大狀都唔敢話冇得打
你犀利
而且最重要嗰點係最後嗰句
指控人要有證據證明有人曾承諾只作校內公映
so far係冇任何對話紀錄證據出現過 係得個post同訪問

執業大律師陸偉雄指,簽署同意書的人如在簽署時未達法定年齡,該同意書並無法律效力;不過,若然是由父母或監護人簽署則有法律效力。但他提到,如與父母或監護人簽署的同意書只列明在校內放映,但現時卻改作公開放映,是需要另簽同意書。惟他指出,如同意書中有列明「以任何形式發布」,便有機會出現「口同鼻拗」簽署人要證明當初有人曾承諾只作校內公映,該份同意書才有機會被視為無效
我覺得唔單止係自己喎

明明之前都鍵啲學生同導演一齊做宣傳
黃秋生講野係咪一定岩要聽
Can’t agree more
一講到呢啲重點,樓主就啞撚咗
點解要同情佢呢
係佢夾硬要公映喎
佢有機會剪走阿聆嗰part但係無做到喎
佢哋之前就係因為冇去了解年輕人,好多時抱持一廂情願嘅心態,用一種家長式嘅態度處事,先會搞到今時今日咁樣……..而家喺呢套電影當中,我哋真係因為咁樣而了解到年輕人咩?
呢個世界個個都有發言權,做咩要咁勞氣?
佢未就係衰左響 未成年學生同學校教育 到,英華自己都潛水la, 因為學校聲譽重要過套電影
如果係拍成年人社會議題,邊會咁多道德指責,佢自己完全冇諗過個風險咁,係要搞大佢
係咩, 咁就快D拎呢份同意書去打, 最好搵陸「大狀」添

呢張廢紙真係Weak撚到
對上一次六個全體出席係private screening
經歷過去動盪人生 呢個年輕人已經好撚慘
去到最後要阿佘講句
改變唔到人 唯有改變自己
幾撚悲哀

一班大人仲好意思響度圍爐施壓
真係醜唔醜
你哋係咪搞錯咗啲嘢,聆個consent一直係講緊公映(亦都係under公映的正當位呢個topic),唔係佢同唔同意被拍喎

我強調只要是讓校外人士觀看電影此行為本質上已有不妥…為何校方在校內首映前不debrief我們並確保得到各人同意後才放映?不過始終校內首映受眾很有限,都是校友,所以接下來的討論有關consent和公映的安排才是重點…我甚麼時候給予公開放映silent consent?我不是說了我多年來的配合是基於我不知道電影會公映啊
有咩議題
平時社會紀錄片受訪者唔想出樣都可以變聲背鏡啦
呢條片仲要零公共性

between 唔好assume 人地係因為片入面形象唔好就唔俾consent
可以單純係唔想公開嘅私生活係片入面被提及,或者其他原因

呢個case好簡單
佢唔想公映
然後學校同導演照push
and no is always no in this case
李慧詩係講緊呢樣野
喱個年代仲講黃藍
全部人都食緊M記 睇單春演唱會
想知點解係張導咁「唔好彩」捉蟲
不過好多人無視左個校董會同家長嘅責任
我覺得佢哋問題仲大過張導/唔識反抗嘅細路女
公映咪project 嘅一部份

呢個case好簡單
佢唔想公映
然後學校同導演照push
and no is always no in this case

所以學校同導演都係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞