給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
如果簽好哂文件既話, 睇下又無妨既
再講啦呢D
依家講緊覺得套戲好睇
同屌佢背後用咩手法係冇衝突
唔係話覺得套戲好睇就可以無視背後既野
人哋想要啲建設性討論啫,又唔使咁話人
she keeps saying no
但學校同導演組唔理,仲搵張10年前家長簽嘅通告出黎逼人say yes囉

唔係蝦人地當年啱啱小學雞升上黎唔識野係咩
導演同學校有道理嘅點解唔搵法庭告學生
照你道理 自己縮沙即係身有屎
你講得啱,呢個亦都係阿聆想帶出嘅嘢

所以佢先認同呢套戲有教育意義,同時亦希望大家關心吓當中嘅倫理問題
欣賞樓主堅持撐

我都撐
但冇乜膽
唔想拗
19年鬥黃都鬥到攰
連登唔值得花時間落去
太多on9
呢啲咪張盗要嘅放人哋人生出嚟成就自己囉
如果佢有理據就一定繼續撐
依家佢weak到要delete post
同意,根本就係好似大學生同同學做好咗final year project寫咗隻app,好多人試用之後比咗like,所以想拎去賣,但係同學仔唔願意賣佢都夾硬上咁款
咁我覺得都要比啲主角、英華嘅學生、老師校長、甚至乎係製作團隊知道,都有唔少人係明白同埋認同佢哋嘅努力
你可以繼續上等人告你
到時你大把機會比你法庭講
張導唔係好鍾意渣住張通告講法律咩
出post屌人有冇法上既錯
佢地貼到張Consent出黎再講啦
樓主講到張大導畢業作品咁把炮
事實係套非法移民係佢35歲出嘅
當其時已經做過BBC同香港電台好幾年
之後再去美國讀電影,是為進修
樓主有意誤導得黎好肉酸
仲好意思拎電影系畢業生黎做參照
真心低質
樓主,我都覺得香港人唔值得擁有呢套電影,佢地都係鐘意睇返全民造星d真人show,拎晒consent簽晒約夠晒道德,練得辛苦就喺鏡頭面前喊兩聲,觀眾收貨架喇,已經當係真喊好感動。

呢部紀錄片之所以比其他過往紀錄片高質,成功在於張導演踩界拍先拍到咁貼地咁令人身同感受,也失敗在呢種手法過唔到道德聖地香港人條底線。

算啦,咪當發場夢,香港人唔配有。唔洗等中共出手呀,香港人自爆。
邊個同你鬥顏色
盜竊人地人生成就自己
有乜資格講藝術
一黎道友係社會議題
同埋印象中以前鏗鏘集果d偷拍都會blur 樣
唔想出樣嘅受訪者會背對鏡頭再變聲
佢自己都話被拍(DVD)冇問題,個consent係公映consent,佢自己都講咗final cut如果佢OK係會比consent
咪即係「紀錄片應唔應該比被拍攝者睇過+approve過final cut(aka被拍攝者覺得形象OK)先比公開」
紀錄片如果個個都想自己零缺點咁到時又會唔會無咗意義又係一個議題
唔使道友啦 學其他人話齋
如果出聲嗰個係madam肯定又會轉風向
人只會支持返自己想支持嘅野
成年人一黎心理相對穩定,二黎明白簽約及事情後果,簡單好多
我見張導演好鍾意講法律佢係冇問題 所以佢冇錯
咁我屌柒佢法律上都冇問題啊
講得好
未到道德聖地, 法律都過唔到, 再講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞