給十九歲的我 張婉婷 #1 fan

1001 回覆
1316 Like 460 Dislike
連登仔話家長簽嘅係回條通告,係例行公事

法律好似話無q用

係吹阿聆唔漲
其實成件事同張導演成世人有乜成關係不大
佢冇動機害人大家都唔知,有同冇都有可能,我地又唔識佢
但成件事而家就一定係雙方係溝通出現問題,所以先搞到而家咁
有時唔一定一邊係正,另一邊就一定係邪
兩邊都可以係正
大家都各自有自己既道理
而學校既取態暫時睇嚟係唔會同阿聆爭拗到底,
佢地都係好注重學生既健康發展,同都好注重校園既聲譽
校方睇嚟都似係想由件事過去,冷處理就算數

而香港以後有冇記錄片睇,並唔係我地一般網民既責任
大家討論有幾激烈,網民反應有幾大,事前應該冇人會預計到
大家亦都唔會注重香港以後有冇呢類記錄片睇,因為一直以來都冇
我就睇唔出有乜損失
今次19歲大部份人亦都冇機會睇到
就當冇出現過就可以,有乜好可惜

成件事搞成咁係學校,拍攝團隊,學生之間既問題
你話希望結果我地滿意,咁我自己就一定滿意架wo
學校肯退讓,阿聆亦唔再出聲,社會回復平靜
件事情慢慢自我消失,咁當然係一個算好既結果
如果雙方最後鬧笵,搞到法庭見,然後有一方敗訴,身敗名裂,
呢個結果先至係最差
而家學校搞冷處理
老土都講句,過返一排大家就一樣係唔會有人再理
社會會繼續推進發展,遲啲大家又會轉向討論其他新既事情架啦
cut撚咗佢咪唔驚萬字文
根本對張本人嘅指控或者話佢有咩居心都係戇鳩,但而家啲人咁容易被帶風向有咩辦法,張本身似個老頑童,如果講入世未深,離地單純浪漫,佢可能仲勁過啲19歲𡃁妹
大律師何旳匡表示,相關同意書非合同,故根本上何時都可以撤回同意書,不是簽署後就是「賣身契」。他又表示,同意書有列明其拍攝短片的目的及用途則已屬合格,故當時英華女校學生所簽署的同意書亦合符《個人資料私隱條例》。

他亦指,學生雖然在學時曾由家長簽署可以公映的同意書,惟如學生已成年,則須再簽署另一份的同意書,以同意拍攝團隊可以拍攝十八歲以後的生活情況。何旳匡強調,不論是簽署可以公映的同意書,又或是學生十八歲成年之後自行簽署可以公映的同意書,當時人都可以隨時以書面形式撤回。

據《個人資料私隱條例》,如當時人已撤回相關授權,對方則不可再按同意書目的披露相關個人資料,而在當時人撤回前已披露的資料則不受限。如果未獲資料當事人同意而披露個人資料,個人資料私隱專員有權發出執行通知,要求披露者停止披露。

你引用個位律師冇睇份野既內容架,呢個就有睇喇

同意書係寫咗出版,放映,廣播,公開展示或分發之用途…
公開展示或分發
Youtube 又得,why 電影唔得
而且寫明香港或香港以外地方,即係不限於校内…
假設Donald今日你俾人斬咗只手
二十年後果個人發咗達又做埋特首
你會否因為佢既成就
然後叫自己不要追究
當時應該係被迫,中三嗰陣反對過,可能係校黑…惡勢力,驚老師會針尻對佢,所以繼續無奈童工拍攝

啲巴絲ff
他亦指,學生雖然在學時曾由家長簽署可以公映的同意書,惟如學生已成年,則須再簽署另一份的同意書,以同意拍攝團隊可以拍攝十八歲以後的生活情況。何旳匡強調,不論是簽署可以公映的同意書,又或是學生十八歲成年之後自行簽署可以公映的同意書,當時人都可以隨時以書面形式撤回。

自行簽署可以公映的同意書都冇,撤回都慳返
推你啦,屌,其實我都好灰
睇戲已經覺得Ling係閪人,佢揀呢個時機、用呢個方法講呢件事,純粹係100%立壞心腸
只係覺得香港網民太容易俾人煽動,上網唔撚用腦,張導演好慘
現代藝術
Too long..
唔好再剖析阿聆嘅內心世界,要尊重阿聆
估唔到最玩嘢係呢條女,蛇成熟,madam 反而無乜嘢
不嬲阿聆企硬就掂
已經討論過好多次份同意書既效力
而且呢份野係佢家長簽,並唔係佢
同意書冇寫明隨時唔遵字會乜後果
2016年後或者成年後佢冇簽過野
所以最初張通告寫到有幾無敵都可能會冇用
佢長大後,隨時可以唔同意,而佢知道要拎出去參賽同擺上戲院,都有盡早反對
同埋佢話佢冇放映前睇過最終版本,同大家一樣係坐喺度睇戲先至睇到最後版本
所以事前究竟佢喺套戲入面有幾多分鐘,有乜內容佢都唔知
睇完就反對時候,要求cut佢片段,張導就答佢已過電檢,一定要上馬
老老實實幾時有得買DVD?(俾upload左上網到時又準備打多篇萬字文?haha)

我入戲院睇左,根本成套戲都好正面,好多反思好多message,應該要俾更多人睇到。雖然張導都唔係咩好人(根本大家出黎社會做過野就會知道要成就一件事係多多少少需要妥協,佢已經唔係咩大奸大惡,一心稔住為學校籌錢),但我反而覺得阿玲先是一個超級自私的人,做緊學生時有自己著數就拍,得到嘅係好多其他學生無嘅機會同資源,之後唔會企喺其他角度稔,成套片用左幾多人力物力?最後要成間學校去承受呢個污名俾全港鬧。根本佢就係一個唔識大體唔會大局為重唔會承擔的bitch!

我都真係好認同:無得睇絕對係大家嘅損失!

自行簽署可以公映的同意書都冇,撤回都慳返

你地班人lup晒水冇人敢回要轉移話題
條柒撚幾時死
有好幾個係咁喺度吵話consent呢consent呢
真係睇到煩
一次過覆曬

同意書寫作係可以出版、放映、廣播、公開展示或分發之用途

而執業大律師陸偉雄指,簽署同意書的人如在簽署時未達法定年齡,該同意書並無法律效力;不過,若然是由父母或監護人簽署則有法律效力。但他提到,如與父母或監護人簽署的同意書只列明在校內放映,但現時卻改作公開放映,是需要另簽同意書。惟他指出,如同意書中有列明「以任何形式發布」,便有機會出現「口同鼻拗」,簽署人要證明當初有人曾承諾只作校內公映,該份同意書才有機會被視為無效。

即係form1份嘢都有法律效力㗎
如果要推翻就要證明
咁呢啲要上到court 大家攞曬證據出嚟先至知
所以嗰份嘢唔係廢㗎
根本2016前嗰d兜到
2016後嗰d都兜唔到

陸偉雄回應指,「我哋法律上無一個名詞叫silent consent,只不過可能有啲條款,你反對呢,你就應該要係指定時間提出,你係指定時間唔提出,就視之為你唔反對。」他續指,要看看文件是否有這類條款,講明簽署後多少年沒反對即可視為同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞